links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

3 Σεπτεμβρίου 1974 - 3 Σεπτεμβρίου 2024 50 χρόνια Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ)

Η ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ) στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος είχε επιστρέψει από την εξορία και την πολιτική απαγόρευση που είχε επιβληθεί κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Η ίδρυση του κόμματος ήρθε σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, καθώς η Ελλάδα προσπαθούσε να επανακαθορίσει την πολιτική της πορεία μετά την πτώση της χούντας το 1974. Ο Ανδρέας Παπανδρέου και οι συνεργάτες του επιδίωκαν να δημιουργήσουν ένα κόμμα που θα εκπροσωπούσε τα συμφέροντα των εργαζομένων και των κοινωνικών στρωμάτων που είχαν παραμεληθεί από τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις.



Στην ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, τονίστηκε η ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία. Το κόμμα υποσχέθηκε να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που θα βελτίωναν τη ζωή των πολιτών και θα ενίσχυαν την κοινωνική συνοχή. Η διακήρυξη αυτή έγινε ευρέως αποδεκτή από την κοινωνία, και το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να αποκτήσει γρήγορα μεγάλη απήχηση.

Στις εκλογές του 1981, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία, και ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέλαβε τη θέση του Πρωθυπουργού. Αυτή η νίκη σηματοδότησε την αρχή μιας νέας εποχής για την ελληνική πολιτική σκηνή, με το ΠΑΣΟΚ να εισάγει πολλές κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 δεν ήταν απλώς η δημιουργία ενός πολιτικού κόμματος, αλλά και η αρχή μιας νέας πολιτικής κουλτούρας στην Ελλάδα, που επηρέασε βαθιά την κοινωνία και την πολιτική ζωή της χώρας για πολλές δεκαετίες. 

Γιώργος Γυρνάς..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE