links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ - Υπέρταση: Πως επηρεάζει τα μάτια;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερο από το 30% των ενηλίκων σε όλο τον κόσμο (πάνω από 1 δισεκατομμύριο άτομα) πάσχουν από υπέρταση, δηλαδή αυξημένη αρτηριακή πίεση, τα περισσότερα χωρίς να το γνωρίζουν. 

Σχεδόν ένας στους τρεις άνδρες στη χώρα μας πιθανόν να πάσχει από κάποια μορφή συστηματικής υπέρτασης! Πως όμως επηρεάζει η υπέρταση τα μάτια;

Σχέση Υπέρτασης και Μάτια: Συμπτώματα και Επιπλοκές στην Όραση

Αν και η υπέρταση είναι γνωστή κυρίως ως αιτία καρδιαγγειακών και νεφρικών προβλημάτων, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και τα μάτια, προκαλώντας προβλήματα όπως η υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια διαφόρων σταδίων, ακόμη και ισχαιμική χοριοειδοπάθεια, αλλά και οπτική νευροπάθεια. Επίσης, συχνά η διάγνωση της συστηματικής υπέρτασης γίνεται πρώτα από τον ή την οφθαλμίατρο.

Πώς η Υπέρταση Μπορεί να Καταστρέψει τα Μάτια σας: Συμπτώματα και Θεραπεία

Τα βασικά σημεία της βυθοσκόπησης στην οφθαλμολογική αξιολόγηση, πέρα από το οπτικό νεύρο και την ωχρά κηλίδα, είναι το αγγειακό σύστημα: τα αρτηρίδια δηλαδή και οι συναφείς φλέβες. Η διάφανη κατασκευή του οφθαλμού -ώστε να «επεξεργάζεται» εικόνες- δίνει και τη μοναδική δυνατότητα, από όλο το σώμα μας, να γίνονται ορατά και να μπορούν να φωτογραφηθούν εύκολα και ανέπαφα αυτά τα αγγεία μέσα από ένα σύστημα φακών έμμεσης ή άμεσης βυθοσκόπησης.

Μεταξύ άλλων, αναζητούμε ενδείξεις βλάβης στο πολύπλοκο αγγειακό σύστημά τους, που είναι χαρακτηριστικές της υπέρτασης. Για παράδειγμα, μπορεί να δούμε ότι τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδή έχουν γίνει πιο «δύσκαμπτα» από το φυσιολογικό. Αυτό εμφανίζεται με χαρακτηριστική πάχυνση της μυϊκής στοιβάδας των αρτηριδίων, που κάνει την εμφάνισή τους να «γυαλίζει» και να θυμίζει επίστρωση ασημιού ή χαλκού (silver or copper wiring) – ένα από τα πιο σημαντικά κλινικά σημεία συστηματικής υπέρτασης. Άλλες ενδείξεις περιλαμβάνουν τη διασταύρωση των αγγείων (AV nicking), όπου τα αρτηρίδια περιορίζουν και πιέζουν τα φλεβίδια με τα οποία διασταυρώνονται.

Υπερτασική Αμφιβληστροειδοπάθεια: Προστατεύστε τα Μάτια σας από την Υπέρταση

Δυστυχώς, είναι πολύ συχνή η αρχική διάγνωση συστηματικής υπέρτασης από τον οφθαλμίατρο όταν μειωθεί η όραση λόγω απόφραξης κλάδου οφθαλμικής φλέβας (BRVO) και συναφές κυστικό οίδημα ωχράς κηλίδας. Αυτό συμβαίνει επειδή η υπέρταση σπάνια έχει άλλα εμφανή συμπτώματα στους πάσχοντες. Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις –κακοήθους υπέρτασης– παρατηρείται συσσώρευση αίματος, που μοιάζει με μικροσκοπικές αιμορραγίες.

Ακόμα, μπορεί να δούμε μικροσκοπικά ανευρύσματα, κηλίδες στον αμφιβληστροειδή ή οίδημα της ωχράς. Αυτά είναι ενδείξεις σοβαρής υπερτασικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Η υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι πάθηση που προκαλείται από βλάβες στο αγγειακό σύστημα των ματιών εξαιτίας της επίμονα αυξημένης αρτηριακής πίεσης, όπως εξηγεί ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος και καθηγητής Οφθαλμολογίας.

Μάτια και Υπέρταση: Τι Πρέπει να Γνωρίζετε για την Υγεία της Όρασης

Αυτές οι βλάβες στα αρχικά στάδια δεν προκαλούν συμπτώματα, όμως με το πέρασμα του χρόνου συσσωρεύονται και τελικά επιφέρουν αλλοιώσεις στον αμφιβληστροειδή, ο οποίος είναι ο φωτοευαίσθητος χιτώνας των ματιών. Σε αυτό το στάδιο, ο ασθενής συνήθως έχει σοβαρή αμφιβληστροειδοπάθεια και μπορεί να παρουσιάζει θόλωμα ή μείωση της όρασης, συμπτώματα που είναι ακόμα εντονότερα σε όσους, εκτός από υπέρταση, έχουν και σακχαρώδη διαβήτη. Μπορεί επίσης να παραπονιέται για διπλωπία (βλέπει διπλά είδωλα) με πονοκεφάλους.

Υπέρταση και Όραση: Πρώτα Σημάδια στα Μάτια και Πώς να τα Αναγνωρίσετε

Παρόμοιες αγγειακές αλλαγές παρατηρούνται σε όλα τα όργανα του σώματος με ίδιου μεγέθους αγγεία, όπως τα νεφρά, το νευρολογικό σύστημα και ο εγκέφαλος. Αργότερα, οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν απόφραξη αγγείων κάτω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, τη λεγόμενη ισχαιμική χοριοειδοπάθεια, που μπορεί να διαταράξει την όραση ή να οδηγήσει στη δημιουργία ουλών που την επηρεάζουν.

Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά και για τις εγκυμονούσες γυναίκες με υπέρταση λόγω του κινδύνου προ-εκλαμψίας ή, σπανιότερα, εκλαμψίας. Επίσης, μπορεί να προκληθεί οίδημα και πιθανή βλάβη στο οπτικό νεύρο, από παρεμπόδιση της ροής του αίματος. Η παρεμπόδιση αυτή προκαλεί τον θάνατο των νευρικών κυττάρων και αιμορραγία μέσα στο μάτι, οδηγώντας σε απώλεια όρασης.

Προστασία της Όρασης από την Υπέρταση: Σημάδια και Προληπτικά Μέτρα για τα Μάτια

Η υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι πολύ συχνή και σχεδόν το 10% των ενηλίκων χωρίς σακχαρώδη διαβήτη έχουν ενδείξεις της ήπιας μορφής της. Δεδομένου ότι σημαντικό ποσοστό των υπερτασικών ασθενών είναι αρρύθμιστοι ή νοσούν επί χρόνια δίχως να το γνωρίζουν, η ανάπτυξή της συχνά συμπίπτει χρονικά με την εκδήλωση προβλημάτων και σε άλλα εσωτερικά όργανα, όπως η καρδιά ή οι νεφροί.

Είναι γεγονός πως η υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια αποτελεί προειδοποιητική ένδειξη ότι απαιτείται άμεση ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, καθώς μελλοντικά ο ασθενής κινδυνεύει από επιπλοκές όπως το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Μάλιστα, στους διαβητικούς, η υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια αποτελεί ιδιαίτερο παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη και εξέλιξη της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, καθώς η υπέρταση και το σάκχαρο επιβαρύνουν αθροιστικά τα αγγεία.

Μάτια και Υψηλή Πίεση: Προειδοποιητικά Σημάδια Υπέρτασης στην Όραση

Η υπέρταση και η υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα παρά μόνο όταν εμφανιστεί οίδημα της ωχράς κηλίδας ή απόφραξη αγγείων του αμφιβληστροειδή. Τα αρχικά σημάδια είναι ανεπαίσθητα και δύσκολα αναγνωρίζονται χωρίς βυθοσκόπηση. Ωστόσο, μπορείτε να προλάβετε τις σοβαρές επιπλοκές με τη φροντίδα της συνολικής σας υγείας και της υπέρτασης.

Για να προστατεύσετε την όρασή σας, είναι απαραίτητο να ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση τακτικά, να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, να ασκείστε και να αποφεύγετε το κάπνισμα. Εάν ήδη πάσχετε από υπέρταση, η τακτική παρακολούθηση από οφθαλμίατρο μπορεί να εντοπίσει τα πρώτα σημάδια βλάβης στα μάτια και να σας βοηθήσει να προλάβετε την επιδείνωση της κατάστασής σας.

Ring Networks

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE