links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Σαράκι και Τερμίτες: Γιατί προσβάλουν το ξύλο και οι τρόποι καταπολέμησης τους.

Άρθρο των:  Χάρη Λαμπρούκου - Γεωπόνος MSc της εταιρείας Entomokil.  Δαμιανού Ζαχαρίου - Έμπορος ξυλείας. Επεξεργασία - Επιμέλεια κειμένου: Γιάννακας Ιωάννης - Εκδόσεις eWood. Φωτογραφίες:Γιάννακας Ιωάννης, Χάρης Λαμπρούκος.

Το ξύλο, πέρα από τα πολλά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει ως ένα ανεκτίμητο και ανανεώσιμο υλικό της φύσης, έχει αποδειχθεί διαχρονικά και ένα άριστο δομικό υλικό, αλλά και η πρώτη ύλη για εκατοντάδες εφαρμογές και προϊόντα.

Παρουσιάζει όμως και μειονεκτήματα τα οποία κυρίως οφείλονται στην ίδια του τη φύση, αφού ως οργανικό υλικό και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας μπορεί να προσβληθεί από μύκητες, έντομα και διάφορους μικροοργανισμούς, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η δομή και η σύνθεσή του, σε κάποιες δε περιπτώσεις ακόμη και να αχρηστεύεται.

Αριστερά: Σαράκι του ξύλου. Δεξιά: Τερμίτης του ξύλου.

Η πιο συνηθισμένη προσβολή του ξύλου, είναι αυτή που προκαλείται από τα λεγόμενα ξυλοφάγα έντομα και πιο συγκεκριμένα από το σαράκι και τους τερμίτες που είναι και τα πιο διαδεδομένα ξυλοφάγα έντομα που συναντάμε σήμερα στην Ελλάδα.

Η προσβολή του ξύλου από τα συγκεκριμένα έντομα, είναι ένα αρκετά δυσάρεστο γεγονός και πρόβλημα, που απασχολεί σε μεγάλο βαθμό και για χρόνια όλο τον κλάδο του Ξύλου – Επίπλου. Για την αποφυγή του, θα πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά όλα τα απαραίτητα μέτρα που ξεκινούν από την υλοτόμηση του ξύλου, την πρίση, την αποθήκευση, αλλά και την κατεργασία του.

Ιδιαίτερη βαρύτητα πρόληψης έχει πάντα η σωστή ξήρανση του ξύλου, καθώς και η άτμιση ή ο εμποτισμός του, όπου και όταν οι συνθήκες χρήσης το απαιτούν. Διαβάστε την συνέχεια...

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE