links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

aimodosies.gr: Σε λειτουργία νέα πλατφόρμα αιμοδοσιών.

Πώς ξεκίνησε;
Κατά την διάρκεια της πανδημίας COVID-19, μια ομάδα μαθητών λυκείου (16 και 17 χρονών) έφτιαξαν μια εφαρμογή, το e-Αιμοδότες ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση για τις έκτακτες ανάγκες αίματος και για τις προγραμματισμένες αιμοδοσίες.

Από ποιους δημιουργήθηκε;

Οι e-Αιμοδότες είναι μια ομάδα νέων που έφτιαξαν μια εφαρμογή, το e-Αιμοδότες. Αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε όταν οι δημιουργοί της ήταν στο Λύκειο όπου με την ομάδα ρομποτικής και προγραμματισμού του 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής, δημιούργησαν την πρώτη έκδοση αυτής της εφαρμογής. Πλέον 2 χρόνο μετά η εφαρμογή αυτή και διαχειρίζεται πλέον από τους δημιουργούς της μέσω ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού της «e-Αιμοδότες Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας».

Η καινοτομία 
Η καινοτομία της εφαρμογής μας είναι η δυνατότητα της άμεσης ενημέρωσης των χρηστών για έκτακτες ανάγκες προσφοράς αίματος από τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας. Με αυτόν τον τρόπο η εφαρμογή μας διευκολύνει ώστε οι αιμοληψίες να γίνονται όταν υπάρχει ανάγκη καθώς και η διάρκεια ζωής του αίματος είναι πεπερασμένη (30 ημέρες).  
1. Τι είναι το aimodosies.gr ?
Είναι μια πλατφόρμα που παρέχει άμεση ενημέρωση για τις υπηρεσίες αιμοδοσίας ενόψη του δυστυχήματος με τους δεκάδες τραυματίες που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
2. Ποιοι δημιούργησαν το aimodosies.gr ?
Οι συνιδρυτές της Ομάδας e-Αιμοδότες δημιούργησαν αυτήν την πλατφόρμα μέσα σε λίγες ώρες την 1η Μαρτίου 2023. Oι e-Αιμοδότες, επίσης δημιούργησαν την πλατφόρμα άμεσης ενημέρωσης εκτάκτων αναγκών αιμοδοσίας 2 χρόνια πριν, όταν φοιτούσαν στην 1η και 2α λυκείου το 2021 κατά την διάρκεια της πανδημίας.
3. Από που αντλούνται τα στοιχεία επικοινωνίας με τις αιμοδοσίες ?
Οι πληροφορίες αντλούνται από το Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας καθώς και από τα 20 συμμετέχοντα νοσοκομεία του e-Αιμοδότες
4. Πως μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σας ?
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Ομάδα του e-Αιμοδότες τηλεφωνικά στο 253 113 1234, στο contact@e-aimodotes.gr ή και στο info@aimodotes.org

Περί της αιμοδοσίας
Αίμα μπορείτε να προσφέρετε σε οποιοδήποτε Νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ που διαθέτει αιμοδοσία. 
 
Προετοιμασία για αιμοδοσία

  • ΥΠΝΟΣ: Να είσαι ξεκούραστος και να έχεις συμπληρώσει τις φυσιολογικές ώρες ύπνου.
  • ΥΓΡΑ: Να λαμβάνεις άφθονα υγρά και να αποφεύγεις το αλκοόλ.
  • ΡΟΥΧΑ: Να φοράς χαλαρά και άνετα ρούχα και να αποφεύγεις τα στενά μανίκια.
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Να λαμβάνεις ικανοποιητικά γεύματα.
  • ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Να είσαι σε θέση να ενημερώσεις για το ιατρικό ιστορικό σου και για τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.
  • ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: Να αποφεύγεις την έντονη μυϊκή άσκηση.
  • ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ: Για να μην ταλαιπωρηθείς ή αν έχεις κάποια αμφιβολία ή ερωτήσεις για την καταλληλότητα σου να προσφέρεις αίμα, έλεγξε τα κριτήρια επιλογής αιμοδότη πριν επισκεφτείς κάποια αιμοδοσία ή, επικοινώνησε με το Σταθμό Αιμοδοσίας και μίλησε με έναν από τους ιατρούς μας.

Αν είμαι 17 ετών, μπορώ να δώσω αίμα;

Ναι, με υπεύθυνη δήλωση του γονέα που να αναγράφει ότι μου επιτρέπει να συμμετέχω στην αιμοδοσία. Η υπεύθυνη δήλωση πρέπει να είναι είτε ψηφιακά μέσω gov.gr είτε με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής από οποιαδήποτε διοικητική αρχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE