links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Σχολικό δεκατιανό: Ένα σωτήριο γεύμα για την υγεία των παιδιών σας.

pic: amarysianotia.gr

Το δεκατιανό είναι το γεύμα που έπεται του πρωινού. Συνήθως καταναλώνεται στις 10-11 το πρωί. Είναι ιδανικό για όσους ξεκινούν τη μέρα τους νωρίς. Ειδικά για τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο. 

 

Το έχουν ανάγκη καθώς δίνει ενέργεια στον εγκέφαλο για να λειτουργήσει στο έπακρο και τα εφοδιάζει με ζωντάνια για παιχνίδι. Μπορεί το σχολείο να εφοδιάζει τα παιδιά με γνώσεις απαραίτητες για τη διανοητική και κοινωνική τους ανάπτυξη, όμως δεν τους διδάσκει τις αρχές της υγιεινής διατροφικής συμπεριφοράς κάτι που εναπόκειται κατ΄ αποκλειστικότητα στους γονείς.
 
Είναι επίσης γνωστό πως οι περισσότεροι γονείς εργάζονται με αποτέλεσμα να έχουν περιορισμένο ελεύθερο χρόνο, ο οποίος πολλές φορές δεν αρκεί για να μαγειρέψουν το μεσημεριανό τους όπως θα ήθελαν, πόσο μάλλον να σκεφτούν για το δεκατιανό των παιδιών τους. Δεν χρειάζεται όμως να αγχώνεστε, ο σωστός προγραμματισμός σε συνδυασμό με λίγη οργάνωση θα μετατρέψει την προετοιμασία σε διαδικασία λίγων λεπτών.
 

Πως να ξεκινήσετε

  1. Αρχικά, φτιάξτε μια λίστα με πιθανά σνακ, τρόφιμα και ροφήματα που θα παίρνουν μαζί τους τα παιδιά, (θα δούμε παρακάτω κάποιες υγιεινές επιλογές).
  2. Αγοράστε τον απαραίτητο εξοπλισμό για την ασφαλή μεταφορά των τροφίμων. Δεν αρκεί η απλή τοποθέτησή τους σε πλαστική σακούλα κι έπειτα μέσα στη σχολική τσάντα μαζί με τα βιβλία, καθώς ενδέχεται να προκληθούν αλλοιώσεις λόγω θερμότητας ή διαρροές με αποτέλεσμα να λερωθούν τα βιβλία και τα ρούχα του παιδιού και να γίνει το κολατσιό μια άμορφη μάζα από το βάρος και τους κραδασμούς. (θα πούμε παρακάτω για τον σωστό εξοπλισμό.)
  3. Έπειτα αγοράστε τις πρώτες ύλες της εβδομάδας. Εδώ έρχεται να προστεθεί ο σωστός προγραμματισμός. Γράψτε σε ένα χαρτί τις ημέρες της εβδομάδας κι έπειτα το δεκατιανό για κάθε ημέρα. (Αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί για όλα τα γεύματα-πρωινό,δεκατιανό,μεσημεριανό,απογευματινό,δείπνο,βραδινό σνακ.) Αυτή η τόσο απλή διαδικασία θα μειώσει τον χρόνο παραμονής σας στο σούπερ μάρκετ στο μισό, δεν θα αναρωτιέστε πάνω από κάθε ράφι τι χρειάζεστε και σε πόση ποσότητα.
  4. Ακολουθεί η προετοιμασία των φαγητών. Αν πρόκειται για σάντουιτς, αραβικές, τοστ, μπορείτε όταν δεν είστε χρονικά πιεσμένοι, να προετοιμάσετε κάποια και να τα συντηρήσετε στο ψυγείο. Αν είναι φαγητά που θέλουν ψήσιμο ή βρασμό όπως κέικ, μπισκότα, πίτες με φύλλο, λαχανικά κ.α. ετοιμάστε τα όταν είστε ελεύθεροι και μεριδοποιήστε τα ώστε να είναι έτοιμα. Κόψτε μια μέρα πριν τα φρούτα και λαχανικά και μεριδοποιήστε τα.
Ενθαρρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά στην προετοιμασία του φαγητού τους. Είναι ένας τρόπος να το διασκεδάσετε δημιουργικά και να έρθετε πιο κοντά. Το κυριότερο, θα αρχίσει σιγά σιγά η υγιεινή διατροφή να γίνεται μέρος της συνείδησής τους!
 

Τι να ετοιμάσετε

  • Προΐόντα αρτοποιίας κατά προτίμηση ολικής αλέσεως, κριτσίνια, κουλούρι Θεσσαλονίκης είτε σκέτο είτε γεμισμένο με τυρί, λαχανικά, πέστο, κ.α.. Το ιδανικότερο θα ήταν να τα φτιάχνετε οι ίδιοι.

  • Πίτες με φύλλο, τυρόπιτα, κασερόπιτα, σπανακοτυρόπιτα, κολοκυθόπιτα κ.α. Χρησιμοποιήστε για γέμιση περισσεύματα φαγητών που αρέσουν στα παιδιά σας.

  • Σάντουιτς, τοστ, μπουρίτος, αραβικές πίτες με λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, πιπεριές, μανιτάρια), τυρί, κοτόπουλο.

  • Μπέργκερ με σπιτικά μπιφτέκια.

  • Σπιτική πίτσα με πολύχρωμα λαχανικά αντί για τα γνωστά συστατικά της.

  • Σνακ με κομματάκια από αποξηραμένα φρούτα(δαμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα, σταφίδες, κράνο, ιπποφαές), ξηρούς καρπούς (ανάλατους, άψητους), κουφετάκια με σοκολάτα, δημητριακά, σπιτικό ποπ κορν. Για να έχουν κάτι να μασουλάνε όταν παίζουν.

  • Μπάρες δημητριακών είτε δικές σας είτε του εμπορίου.

  • Τάρτες λαχανικών.

  • Φρούτα, προτιμήστε τα σφιχτά που δεν έχουν πολλά ζουμιά (μήλο ,μπανάνα, αχλάδι), δεν μαλακώνουν εύκολα και δεν λερώνουν τα ρούχα τους.

  • Γλυκά όπως σπιτικό κέικ με αλεύρι ολικής, κεικ λαδιού με μαύρη σοκολάτα, μπισκότα με δημητριακά, μαύρη σοκολάτα, σπιτικές μαρμελάδες σε ψωμί, τάρτες φρούτων.

  • Κρέμες, γιαούρτια, φρέσκο σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά από το κυλικείο του σχολείου. Υπάρχουν ακόμη κάποιες καλές επιλογές στα κυλικεία των σχολείων που μπορούν να καταναλώσουν τα παιδιά.

  • Χυμούς από διάφορα φρούτα και λαχανικά με την προσθήκη υπερτροφών που θα τα ενισχύσουν (μέλι, φρέσκια γύρη, ταχίνι). Η ύπαρξη ενός αποχυμωτή ή ενός ισχυρού μπλέντερ θα σας επιτρέψει να τους τα ετοιμάζετε από το σπίτι. Διαφορετικά αγοράστε τις μικρές συσκευασίες όπου αναγράφουν 100% φυσικός χυμός-όχι νέκταρ ή φρουτοποτά γιατί περιέχουν πολύ ζάχαρη-για να έχουν ένα μαζί τους κάθε μέρα.

  • Τέλος, ενθαρρύνετε τα παιδιά να πίνουν άφθονο νερό καθώς είναι η πηγή της ζωής. Ένας ενυδατωμένος οργανισμός είναι πάντα πιο υγιής. Ένας ελκυστικός θερμός, παγούρι θα βοηθήσει σε αυτό.
Οπωσδήποτε: νερό, χυμό, φρούτο. Εναλλάξ: σάντουιτς, τοστ, αραβική, κέικ, κρέμα, γιαούρτι κτλ.
 

Εξοπλισμός μεταφοράς - συντήρησης

  • Αεροστεγή παγούρια, αλουμινίου, ανοξείδωτα, πλαστικά με φίλτρο (για καλύτερη ποιότητα νερού). Θα κρατήσουν για ώρες δροσερό και γευστικό τον χυμό τους ώστε να τον απολαύσουν όταν θα έρθει η ώρα.

  • Τάπερ σε διάφορα σχέδια και χρώματα, από ανθεκτικό πλαστικό ή άθραυστο γυαλί.

  • Ισοθερμικές θήκες για σάντουιτς, αραβικές, τοστ κτλ. Διατηρούν φρέσκα τα σάντουιτς σαν να βγήκαν μόλις από το ψυγείο. Απαλλαγείτε από τα ανθυγιεινά αλουμινόχαρτα και τις πλαστικές μεμβράνες. Θα τους θυμίσουν σχολική κασετίνα!


  • Παιδικές ισοθερμικές τσάντες από ειδικό υλικό που διατηρεί σταθερή θερμοκρασία στο εσωτερικό τους. Μην επιβαρύνετε τη σχολική τσάντα με έξτρα βάρος που θα κουράσει τα παιδιά και ίσως τους δημιουργήσει ανατομικά προβλήματα. Οι σχολικές τσάντες δεν είναι κατασκευασμένες για τη μεταφορά και συντήρηση φαγητού. Και σίγουρα δεν θέλετε βρόμικα βιβλία και το χειρότερο πιθανές αλλοιώσεις. Γι αυτό προτιμήστε να τοποθετείτε τα τρόφιμα και ποτά του σε μια ξεχωριστή ισοθερμική τσάντα που είτε θα κρεμάνε στους ώμους τους είτε θα κρατάνε από το χερούλι.
Να θυμάστε πως δεν χρειάζεται να είστε πολύ αυστηροί με τη διατροφή των παιδιών σας γιατί μελλοντικά μπορεί να έχετε αντίθετα αποτελέσματα. Σκοπός είναι να αγαπήσουν την υγιεινή διατροφή μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργικότητα με τις γεύσεις. Μερικά παιδιά ντρέπονται να πάνε με σπιτικό κολατσιό στο σχολείο γιατί τα κοροϊδεύουν άλλα παιδιά. Κάντε τα να αισθανθούν περήφανα που φροντίζουν την διατροφή τους άρα τον εαυτό τους. Όπως και να 'χει αφήστε τα να τρώνε και τυποποιημένα προϊόντα λίγες φορές την εβδομάδα.
 
Και μην ξεχνάτε οι αγνές, φρέσκες πρώτες ύλες και ο κατάλληλος εξοπλισμός είναι το παν για μέγιστη γευστική απόλαυση. Τα παιδιά για να μεγαλώσουν χρειάζονται τροφή και αγάπη, άρα τι καλύτερο από τροφή φτιαγμένη με φροντίδα και αγάπη από εσάς μόνο για εκείνα!
 
Source: coozina.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE