links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Ο Βάλτος στην “Ελεύθερη Ορεινή Ελλάδα” κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Ο Βάλτος στην “Ελεύθερη Ορεινή Ελλάδα” κατά τη διάρκεια της Κατοχής

Του Λίνου Υφαντή,


Χάρτης της περιοχής του Βάλτου με τη λεζάντα “Η Ελεύθερη Ορεινή Ελλάδα” δημοσιεύεται στο παρόν άρθρο από το βιβλίο του Στυλιανού Χούτα “Η Ελεύθερη Αντίσταση των Ελλήνων”. Πρόκειται για τη βασική περιοχή που ήλεγχε ο ΕΔΕΣ στην Αιτωλοακαρνανία και ουσιαστικά περιλαμβάνει τη σημερινή Δ.Ε. Ινάχου και μέρος της Δ.Ε. Αμφιλοχίας στον ομώνυμο σημερινό Δήμο.

Ο χάρτης αυτός αποτυπώνει τη βασική περιοχή ελέγχου του ΕΔΕΣ κατά την εθνική αντίσταση στην Αιτωλοακαρνανία, τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος της ελέγχονταν από τον ΕΛΑΣ ή από τις δυνάμεις Κατοχής. Η αποτύπωση αφορά τον Ιούλιο του 1943.

Ο χώρος ελέγχου του ΕΔΕΣ έχει ως φυσικά όρια ανατολικά τον ποταμό Αχελώο, νοτιοδυτικά τον Πεταλα και βόρεια τα βουνά του Βάλτου και τις κορυφές Χελώνα και Γάβροβο που χωρίζουν την ιστορική αυτή περιοχή και πρώην επαρχία της Αιτωλοακαρνανίας από την Άρτα. 

Τα όρια αυτά δημιουργούσαν έναν ασφαλή στρατιωτικό θύλακα, ο οποίος ήταν δυσπρόσιτος από τον εισβολέα. Η επικοινωνία με την Ανατολική Ελλάδα γινόταν μέσω των γεφυρών Αχελώου και Τατάρνας στον ποταμό Αχελώο, καθώς οι τεχνητές λίμνες τότε δεν υπήρχαν. 

 Οι πιο προχωρημένες θέσεις επιρροής προς την περιοχή του Αγρινίου ήταν η Στράτος, Λεπενού, Καστράκι, ενώ προς την πλευρά της ορεινής Τριχωνίδος, το Μαλατέικο, το Μπαμπαλιό και η Αλευράδα.

Με πληροφορίες από: Στυλιανός Χούτας, Η Εθνική Αντίσταση των Ελλήνων ( 1941-1945). Αθήνα: 1961.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE