links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

«Όταν ου Τρικούπς σαμάρουσι τον Αχελώου» (του Λευτέρη Τηλιγάδα)

Η γέφυρα προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στον τοπικό πληθυσμό και, όπως αναφέρει ο Μαραγιάννης, οι κάτοικοι του νομού, «κάνοντας χρήση του τοπικού ιδιώματος, έλεγαν: Μωρέ μπράβο ου Χαρίλ΄ς, σαμάρωσε τον Αχελώο».

O Χαρίλαος Τρικούπης, ως πολιτικός, κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας επί 19 χρόνια, από το 1875 έως το 1894, παίρνοντας τη θέση του πρωθυπουργού επτά συνολικά φορές. Από τα 20 χρόνια αυτής της περιόδου κυβέρνησε τη χώρα σχεδόν τα 10.

Η παλιά γέφυρα της Σπολάϊτας στον Αχελώο το 1910. Σπάνια φωτογραφία  του  ΚΩΣΤΑ ΠΑΤΡΑ  /xiromeropress.gr

Στην τελευταία του κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις που είχε δημιουργήσει έναντι των ξένων δανειστών με συνέπεια να επέλθει η πτώχευση της Ελλάδας. Ανεξάρτητα όμως από το γεγονός τη πτώχευσης, οι πολιτικές του αποφασίσεις και επιλογές δημιούργησαν μια άλλη Ελλάδα.  

Με μια σειρά από αναπτυξιακά τεχνικά έργα, όπως η διάνοιξη του ισθμού της Κορίνθου, η ανάπτυξη των σιδηροδρόμων, η κατασκευή γεφυρών επιδίωξε έναν ιδιαίτερα αισιόδοξο εκσυγχρονισμό. Το έργο του προκάλεσε πολλές φορές διχογνωμίες και αντιδράσεις εκείνη την εποχή, όμως τα αποτελέσματά του σε πολλές περιπτώσεις είναι ορατά ακόμα και στη μεταγενέστερη Ελλάδα.

Στην περιοχή μας το έργο αυτό του Τρικούπη δεν είναι απλά και μόνο ορατό· παραμένει, εν πολλοίς, και χρήσιμο και λειτουργικό. Επί πρωθυπουργίας του κατασκευάστηκε το 1895 η πρώτη τεχνική γέφυρα στην Ερμίτσα που θα συνδέσει οδικά την Αβώρανη με το Αγρίνιο

Θα κατασκευαστεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της περιοχής με τη δημιουργία της σιδηροδρομικής γραμμής που συνέδεσε το Αγρίνιο με το Κρυονέρι και θα κατασκευασθεί η πρώτη γέφυρα του Αχελώου στην περιοχή, που θα ενώσει για πρώτη φορά οδικά την Αιτωλία με την Ακαρνανία.

Αυτή η γέφυρα προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στον τοπικό πληθυσμό και, όπως αναφέρει ο Κώστας Μαραγιάννης στο «Το Αγρίνιο και η περιοχή του», οι κάτοικοι του νομού «κάνοντας χρήση του τοπικού ιδιώματος, έλεγαν: Μωρέ μπράβου ου Χαρίλ΄ς, σαμάρουσι τον Αχελώο».

Source: archeionagriniou.com


 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE