links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τρίτη 4 Μαΐου 2021

8 απίθανες συνταγές με το τσουρέκι που έμεινε..

Το τσουρέκι είναι ένα από τα αγαπημένα πασχαλινά γλυκίσματα που, τις γιορτινές αυτές μέρες, υπάρχει σχεδόν σε όλα τα σπίτια γιατί το αγαπούν μικροί και μεγάλοι και αποτελεί νοστιμότατη λύση για γιορτινά πρωινά αλλά και σνακ! 

Αν όμως φτιάξατε ή αγοράσατε παραπάνω από αυτά που τελικά χρειάζονταν και ψάχνετε τρόπους να κάνετε το τσουρέκι σας κάτι διαφορετικό αλλά εξίσου νόστιμο, υπάρχει λύση: 8 ιδέες για λαχταριστά γλυκά, και όχι μόνο, με βάση το τσουρέκι! 

1. Τραγανές φρυγανιές από τσουρέκι

 
Υλικά
Τσουρέκι κομμένο σε φέτες 1 – 1,5 εκ.

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 C στην ένδειξη «αέρας» για 10 λεπτά.
Απλώνουμε τις φέτες τσουρεκιού σε μία λαμαρίνα καλυμμένη με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε τις φέτες για 15 λεπτά. Κλείνουμε το φούρνο και τις αφήνουμε μέσα να «στεγνώσουν» για 10 λεπτά ακόμα.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Τοποθετούμε τις φρυγανιές τσουρεκιού σε αεροστεγές κουτί και τις διατηρούμε ως και ένα μήνα.

2. Κορμός σοκολάτας με τσουρέκι και ξηρούς καρπούς

 
Υλικά
250 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
350 γρ. μπαγιάτικο τσουρέκι κομμένο σε μικρούς κύβους
150 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. άχνη ζάχαρη
3 κρόκους αυγών
50 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
50 γρ. φουντούκια χοντροκομμένα
50 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
½ σφηνάκι κονιάκ ή άλλο ποτό της αρεσκείας σας
 
 Εκτέλεση
Τοποθετούμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί και μόλις λιώσει εντελώς την ανακατεύουμε και την αφήνουμε στην άκρη να πέσει ελαφρά η θερμοκρασία της.
Χτυπάμε τη μαργαρίνη με την άχνη ζάχαρη στο μίξερ για 8-10 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μίγμα και προσθέτουμε έναν – έναν τους κρόκους αυγού. Μόλις το μίγμα ομοιογενοποιηθεί προσθέτουμε το κονιάκ και χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα.
Χωρίς να διακόψουμε το χτύπημα προσθέτουμε την λιωμένη σοκολάτα σιγά – σιγά μέχρι να ανακατευτεί καλά το μίγμα. Κλείνουμε το μίξερ, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο τσουρέκι και «διπλώνουμε» με τη σπάτουλα μέχρι να καλυφθεί παντού από το μίγμα σοκολάτας.
Απλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι διάφανης μεμβράνης στον πάγκο εργασίας και αδειάζουμε τη ζύμη του κορμού. Διπλώνουμε την μία πλευρά της μεμβράνης πάνω από την ζύμη του κορμού και με τα χέρια μας προσπαθούμε να της δώσουμε ένα κυλινδρικό σχήμα.
Τυλίγουμε την μεμβράνη καλά σαν καραμέλα, σφίγγοντας τις δύο άκρες και διορθώνουμε όποια ατέλεια στο σχήμα. Τοποθετούμε στο ψυγείο για μία νύχτα για να σφίξει καλά ο κορμός. Αφαιρούμε την μεμβράνη, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη ή κακάο σε σκόνη.

3. Τρουφάκια με τσουρέκι και ξηρούς καρπούς

 
Υλικά
Για την γέμιση
1 μέτριο τσουρέκι μπαγιάτικο κομμένο σε κύβους (περίπου 400 γρ.)
200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
1 κ.σ. κακάο σκόνη
½ σφηνάκι κονιάκ ή ουίσκι ή λικέρ της αρεσκείας σας
Για την επικάλυψη
200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
Για την διακόσμηση
300 γρ. τρούφα, ψιλοκομμένοι ξηροί καρποί, ινδική καρύδα ή ότι άλλο επιθυμείτε
Εκτέλεση
Ρίχνουμε τους κύβους τσουρεκιού στον πολυκόφτη και τους θρυμματίζουμε όσο πιο καλά μπορούμε. Αδειάζουμε τα ψίχουλα σε ένα μεγάλο μπολ.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσουν αν σχηματίζονται μικρές φουσκάλες στις άκρες. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Αφήνουμε για 1 λεπτό να λιώσει ελαφρά και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να ομοιογενοποιηθεί εντελώς η γκανάς.
Αδειάζουμε την γκανάς πάνω από τα ψίχουλα τσουρεκιού και ανακατεύουμε πολύ καλά για να σχηματίσουμε την ζύμη για τα τρουφάκια. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο καρύδι και ανακατεύουμε να μοιραστεί παντού. Τοποθετούμε τη ζύμη σκεπασμένη με μεμβράνη στο ψυγείο για 1 ώρα για να σφίξει.
Με ένα κουταλάκι κόβουμε κομμάτια ζύμης και πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια τα οποία απλώνουμε σε έναν δίσκο.
Απλώνουμε την τρούφα, ή το κακάο, η τους ξηρούς καρπούς σε ένα ρηχό πιάτο και το αφήνουμε στην άκρη.
Λιώνουμε την κουβερτούρα για την επικάλυψη σε μπεν μαρί και χρησιμοποιώντας ένα καλαμάκι από σουβλάκι, βουτάμε ένα – ένα τα τρουφάκια στη λιωμένη σοκολάτα.
Αμέσως μετά τα «γυρνάμε» μέσα στο πιάτο με την τρούφα ή τους ξηρούς καρπούς μέχρι να καλυφθούν γύρω –γύρω και τα ακουμπάμε σε δίσκο καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί για να στεγνώσουν. Όταν όλα τα τρουφάκια είναι έτοιμα, τοποθετούμε τον δίσκο στο ψυγείο για να σφίξουν.

4. Εκμέκ πολίτικο με τσουρέκι και μαστίχα

Υλικά
Για την βάση

1 μέτριο τσουρέκι κομμένο σε λεπτές φέτες
75 γρ. βούτυρο λιωμένο
½ κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη με ζάχαρη
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής

1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
3 + 1 κούπες γάλα
¾ κούπας ζάχαρη
3 αυγά
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
Για την σαντιγί

250 ml. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
25 γρ. ζάχαρη άχνη
Για το σιρόπι

1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
1 κ.σ. χυμό λεμόνι
Για τη διακόσμηση

Αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο, ή φιστίκι Αιγίνης κοπανισμένο
Κανέλλα

Εκτέλεση
Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Μόλις αρχίζει να κοχλάζει μετράμε 5 λεπτά και το αφαιρούμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C στην ένδειξη «αέρας» και βουτυρώνουμε ένα ταψί. Απλώνουμε τις φέτες του τσουρεκιού στο ταψί, χωρίς να αφήνουμε κενά ενδιάμεσα.
Διαλύουμε τη μαστίχα μέσα στο λιωμένο βούτυρο και με ένα πινέλο βρέχουμε με αυτό τις φέτες τσουρεκιού.

Ψήνουμε για 12 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν οι φέτες να ροδίζουν. Αφαιρούμε από το φούρνο και σιροπιάζουμε την βάση με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε την βάση τσουρεκιού στην άκρη να «τραβήξει» και προετοιμάζουμε την κρέμα.

Με ένα μίξερ χτυπάμε τα αυγά να αφρατέψουν και προσθέτουμε την μία κούπα γάλα. Μόλις ανακατευτούν, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι. Χτυπάμε το μίγμα μέχρι να ομοιογενοποιηθεί.
Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τις 3 κούπες γάλα με τη ζάχαρη. Μόλις αρχίσουν να σχηματίζονται φουσκάλες στην άκρη, αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε λίγο από το ζεστό γάλα στο μίγμα αλευριού και ανακατεύουμε γρήγορα για να μην ψηθούν τα αυγά. Αδειάζουμε το μίγμα μέσα στο κατσαρολάκι με το ζεστό γάλα ανακατεύοντας διαρκώς.

Ξαναβάζουμε την κρέμα στη φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να αρχίσει να πήζει και να σχηματίζονται φουσκάλες βρασμού.

Απλώνουμε την ζεστή κρέμα πάνω στη βάση τσουρεκιού και σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη, η οποία πρέπει να ακουμπάει επάνω στην κρέμα, για να μην δημιουργηθεί κρούστα.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν μπορέσουμε να βάλουμε το εκμέκ στο ψυγείο.

Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη, μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζονται σταθερές κορυφές.

Διακοσμούμε το εκμέκ, παγωμένο, με ροζέτες σαντιγί ή την απλώνουμε με μία σπάτουλα και σχηματίζουμε κυματιστές γραμμές με ένα πιρούνι.

Πασπαλίζουμε λίγη κανέλα και μπόλικο αμύγδαλο ή φιστίκι. Σερβίρουμε!

5. Αφράτο τιραμισού με τσουρέκι

Υλικά
1 μεγάλο τσουρέκι μπαγιάτικο κομμένο σε λεπτές φέτες
1 δόση κρέμας τιραμισού
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
25 γρ. ζάχαρη άχνη
1 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 σφηνάκι σπιτικό λικέρ καφέ
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
Κακάο σκόνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη και τα βάζουμε να βράσουν. Μόλις κοχλάσει, μετράμε 3 λεπτά και αφαιρούμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το λικέρ καφέ και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Απλώνουμε τις μισές φέτες τσουρεκιού σε ένα μικρό πιρέξ ή σε ένα τσέρκι με αποσπώμενη βάση, προσέχοντας να μην αφήσουμε κενά ενδιάμεσα. Βρέχουμε τις φέτες με το κρύο σιρόπι καφέ με τη βοήθεια ενός πινέλου.
Απλώνουμε την κρέμα τιραμισού και τη στρώνουμε με μία σπάτουλα. Στρώνουμε τις υπόλοιπες φέτες τσουρεκιού, προσέχοντας να μην αφήσουμε κενά. Βρέχουμε τις φέτες με σιρόπι και ετοιμάζουμε τη σαντιγί.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να σχηματίζονται σταθερές κορυφές. Απλώνουμε με μία σπάτουλα την σαντιγί πάνω στην δεύτερη στρώση τσουρεκιού και τοποθετούμε το τιραμισού στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Πασπαλίζουμε με κακάο ακριβώς πριν σερβίρουμε.

6. French Toast με φέτες τσουρεκιού (γλυκές αυγόφετες)

Υλικά
Για τις αυγόφετες

1 μέτριο τσουρέκι μπαγιάτικο κομμένο σε φέτες περίπου 1- 1,5 εκ.
3 κούπες γάλα
3 αυγά
3 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γλ εκχύλισμα βανίλιας
1/6 κ.γλ. κανέλα
Ξύσμα από ½ πορτοκάλι
5 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
Μισό φλιτζάνι ηλιέλαιο

Για το σερβίρισμα

Σιρόπι αγαύης ή σφενδαμιού (maple syrup) ή μέλι
Φρούτα
Κανέλα

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά να αφρατέψουν και προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το εκχύλισμα βανίλιας και την κανέλα. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε μισή κουταλιά βούτυρο και λίγο ηλιέλαιο.
Βρέχουμε 1 – 2 φέτες τσουρεκιού μέσα στο γάλα και τις στραγγίζουμε ελαφρά για να μην στάζουν. Τις βάζουμε στο τηγάνι και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο για να μην αρπάξουν.
Τηγανίζουμε 1 ή δύο το πολύ τη φορά για να μην πέφτει πολύ η θερμοκρασία στο τηγάνι.
Αφήνουμε να ψηθεί η μία πλευρά για 1 λεπτό και με μία σπάτουλα την γυρίζουμε να ψηθεί και από την άλλη για 1 λεπτό.
Σκουπίζουμε το τηγάνι και συνεχίζουμε με την ίδια διαδικασία μέχρι να ψήσουμε όλες τις φέτες. Σερβίρουμε τις αυγόφετες ζεστές με σιρόπι ή μέλι και φρούτα και λίγη κανέλα, ή με λίγη ζάχαρη και κανέλα.

7. Πουτίγκα βανίλιας με τσουρέκι και σμέουρα

Υλικά
4 κούπες τσουρέκι κομμένο σε μεγάλους κύβους
1 κούπα γάλα πλήρες
1 κούπα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1/3 κούπας καστανή ζάχαρη
1/3 κούπας ζάχαρη
3 αυγά
½ κ.γ. κανέλα
½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κούπα σμέουρα ή φράουλες ή ποικιλία φρούτων του δάσους
Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140 C στην ένδειξη «αέρας».
Απλώνουμε τους κύβους τσουρεκιού σε ένα ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί και τους ψήνουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να στεγνώσουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, τις ζάχαρες, τη βανίλια, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.
Αφαιρούμε το τσουρέκι από το φούρνο, ρίχνουμε τους κύβους μέσα στο μίγμα με το γάλα και τα αυγά και ανακατεύουμε για να βραχούν καλά. Το αφήνουμε να απορροφήσει όσο περισσότερο υλικό μπορεί για 20 λεπτά και μετά «διπλώνουμε»προσεκτικά μέσα στο μίγμα τα σμέουρα, με μία μαρίζ για να μην διαλυθούν.
Βουτυρώνουμε ένα μέτριο αντικολλητικό ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 C, στην ένδειξη «αέρας». Απλώνουμε το μίγμα στο ταψί και φροντίζουμε να καλύψει ισομερώς όλη την επιφάνεια.
Ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να πάρει η πουτίγκα ένα χρυσό χρώμα και να φουσκώσει ελαφρά. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να «ηρεμήσει» για 10 – 15 λεπτά.
Σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη.

8. Πουτίγκα σοκολάτας με ολόκληρα κομμάτια σοκολάτας και τσουρέκι

Υλικά
450 γρ. τσουρέκι κομμένο σε κύβους 2 – 3 εκ.
450 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
1 ½ κούπα σταγόνες σοκολάτας
8 κρόκοι μεγάλων αυγών
¼ κούπας ζάχαρη
2 κούπες κρέμα γάλακτος
2 κούπες γάλα πλήρες
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
¼ κ.γλ. αλάτι

Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το γάλα και μόλις εμφανιστούν φουσκάλες στις άκρες αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Αφήνουμε να λιώσει για 1 – 2 λεπτά και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα να ομοιογενοποιηθεί σε μία ρευστή γκανάς.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τους κρόκους αυγού με την ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να αφρατέψει το μίγμα, να ασπρίσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Σταδιακά αρχίζουμε να προσθέτουμε την γκανάς σοκολάτας στα χτυπημένα αυγά, χαμηλώνοντας την ταχύτητα του μίξερ, μέχρι να προκύψει μία ομοιογενοποιημένη κρέμα σοκολάτας.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τους κύβους τσουρεκιού, τη μισή κρέμα σοκολάτας και τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε με μία μαρίζ πολύ καλά. Αδειάζουμε το μίγμα αυτό σε ένα μεγάλο πιρέξ και το στρώνουμε.
Απλώνουμε και την υπόλοιπη κρέμα σοκολάτας από πάνω και καλύπτουμε το ταψί με διάφανη μεμβράνη. Αφήνουμε τη ζύμη της πουτίγκας να «ηρεμήσει» σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 C στην ένδειξη «αέρας». Αφαιρούμε τη μεμβράνη και ψήνουμε την πουτίγκα σοκολάτας για 35 – 40 λεπτά, μέχρι να αποχτήσει μία γυαλιστερή όψη στην επιφάνεια και να σταθεροποιηθεί στο εσωτερικό.
Αφήνουμε να «ηρεμήσει» για 15 λεπτά και την σερβίρουμε ζεστή με σαντιγί ή παγωτό.

Αναδημοσίευση: mothersbird.gr
Πηγή: mediafree.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE