links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

ΓΥΝΑΙΚΑ: Εγκυμοσύνη: Ξεκινήστε το μαγικό αυτό ταξίδι με τη σωστή διατροφή

 pregnant.jpg Η σωστή και προσεκτική διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μίας γυναίκας είναι ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο για την ίδια αλλά και για τη σωστή ανάπτυξη του μωρού. 
Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα κατά την περίοδο αυτή για τη σωστή προετοιμασία για τον τοκετό και τη βέλτιστη ανάπτυξη του εμβρύου, όπως η διόγκωση της μήτρας, η αύξηση της αιματικής ροής και η επιρροή των συστημάτων του οργανισμού έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα την αλλαγή του μεταβολισμού.
Έτσι, ο μεταβολισμός αυξάνεται όχι με την έννοια των θερμιδικών και ποσοτικών, αλλά με την αύξηση των θρεπτικών και ενεργειακών αναγκών. Γι’αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες τροφές πρέπει να προτιμηθούν και ποιες να αποφευχθούν για τη διάνυση μίας ομαλής εγκυμοσύνης αλλά και τη δημιουργία συνθηκών για την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη του βρέφους.

Τι να προτιμήσετε:

Τρόφιμα με μικροθρεπτικά συστατικά

Η λήψη μικροθρεπτικών συστατικών όπως τα μέταλλα και οι βιταμίνες είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά την εγκυμοσύνη, γι’αυτό και συνιστάται η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων αλλά και η λήψη ανάλογων συμπληρωμάτων.

Φυλλικό οξύ 

Όντας υπεύθυνο για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου, αλλά και προλαμβάνοντας τον κίνδυνο ελλειμμάτων στο νευρικό σωλήνα, της αποκόλλησης του πλακούντα και του πρόωρου τοκετού, η βιταμίνη αυτή συμβουλεύεται να λαμβάνεται είτε μέσω της κατανάλωσης οσπρίων, φρούτων και λαχανικών είτε με συμπλήρωμα σε ποσότητα 400μg ημερησίως.

Βιταμίνες Β12 και D

Η επαρκής λήψη των βιταμινών B12 και D, οι οποίες λειτουργούν με τρόπο παρόμοιο με το φυλλικό οξύ και απορροφούν ασβέστιο στο γαστρεντερικό σωλήνα αντίστοιχα, μπορεί να γίνει μέσω της κατανάλωση κρέατος, ζωικών προϊόντων, λιπαρών ψαριών και αυγών αλλά και μέσω της έκθεσης στο φως του ήλιου.

Ασβέστιο

Με την κατανάλωση γαλακτομικών, εξασφαλίζεται η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου, που συμβάλει σημαντικά στην οστική πυκνότητα όχι μόνο της εκγυμονούσας αλλά και του παιδιού στην πορεία της ζωής του.

Βιταμίνη C και Α

Ο εφοδιασμός του οργανισμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με τις βιταμίνες C και Α, οι οποίες συμβάλουν στην παραγωγή του δομικού συστατικού του κολλαγόνου και βοηθούν στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος και της όρασης αντίστοιχα, μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών όπως πιπεριές και εσπεριδοειδή.

Σίδηρος

Το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς καλύπτει τις ανάγκες του εμβρύου κατά τους τέσσερις με έξι πρώτους μήνες ζωής του. Η απαραίτητη πρόσληψη μπορεί να γίνει μέσω αυξημένης κατανάλωσης τροφίμων όπως κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια και όσπρια ή με την λήψη συμπληρωμάτων.

Τι να αποφύγετε:

Αλκοόλ και καφεΐνη

Η κατανάλωση αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει σωματικές ανεπάρκειες, μαθησιακές δυσκολίες και συναισθηματικά προβλήματα στο παιδί. Επίσης συνιστάται η αποχή από την καφεΐνη και τα καφεϊνούχα ροφήματα, όπως αναψυκτικά και σοκολάτες αφού έρευνες έχουν δείξει πως οι γυναίκες που πίνουν περίπου 200 ή παραπάνω milligrams καφέ την ημέρα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αποβάλουν σε σύγκριση με εκείνες που απέχουν εξ ολοκλήρου από την καφεΐνη.

Ωμά θαλασσινά, ωμό κρέας και μη παστεριωμένο τυρί

Αποτελούν πιθανές πηγές βακτηρίων που μπορούν να αποβούν επιβλαβή για το βρέφος. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως σχεδόν όλα τα ψάρια περιέχουν ίχνη μεθυλυδραργύρου, ένα μέταλλο που όταν λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις, θεωρείται επιβλαβές για το αναπτυσσόμενο παιδί. Όσο αφορά στα ψάρια, μείνετε στις δύο μερίδες την εβδομάδα.

Photos: Linda Ösp/flickr


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE