links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Γιάννης Καλατζής: Η συνεργασία με Πυθαγόρα-Κατσαρό. Ο «Σταμούλης ο Λοχίας» και ο «Καφενές της Λεπενούς»

 
Η ερμηνεία του «Σταμούλη του Λοχία από την Αμφιλοχία» & του «Καφενέ της Λεπενούς»
Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο τραγουδιστής Γιάννης Καλατζής. Αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό προβλήματα υγείας.
Ο Γιάννης Καλατζής (29 Απριλίου 1943 – 13 Ιουλίου 2017) ήταν Έλληνας τραγουδιστής, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ’60 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’70.
Είχε συνεργαστεί με τον μεγάλο Αγρινιώτη  στιχουργό Πυθαγόρα και τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Κατσαρό.  Μεταξύ άλλων ερμήνευσε δύο επιτυχίες του που αφορούσαν την περιοχή μας, τον Καφενέ της Λεπενούς (δείτε παλαιότερο αφιέρωμα εδώ) και τον «Σταμούλη το Λοχία».
afieromeno_kalatzis_pythagoras_katsaros

Ο Πυθαγόρας μαζί με τον συνθέτη Γιώργο Κατσαρό   έδωσαν στον Γιάννη Καζατζή  ορισμένα πολύ γνωστά κι αγαπημένα τραγούδια -συνολικά 32. Η συνεργασία τους απέδωσε αποτελέσματα και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μουσική τους πορεία. Η πρώτη τους φορά ήταν στα μέσα του 1969 κυκλοφορεί το πρώτο δισκάκι 45 στροφών της συνεργασίας τους και «Ο επιπόλαιος» . Γίνεται η επιτυχία της χρονιάς. Ακουγόταν παντού, ο ερμηνευτής εμφανίστηκε να το τραγουδά σε μια ταινία της εποχής, ενώ έδωσε τον τίτλο του σε μια άλλη, μα και στο δεύτερο «μεγάλο» δίσκο του τραγουδιστή. Το ίδιο έτος ηχογραφήθηκαν άλλα δυο τραγούδια για ένα 45άρι, τα οποία επίσης ακούστηκαν αρκετά: «Η αγάπη μας χωρίζει» και «Αγιά-Λεούσα».

Από τη στιγμή που η δισκογραφική επαφή του «τρίο» είχε τόσο μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο, ήταν αδύνατο να μη συνεχιστεί και το 1970. Ο Γιάννης Καλατζής έκανε πλέον το ένα «σουξέ» μετά το άλλο κι εκείνη τη χρονιά, ήταν -μεταξύ άλλων- η σειρά της «Κυρα-Γιώργαινας». Είναι η δεύτερη πολύ μεγάλη επιτυχία της συνεργασίας του με τους Κατσαρό-Πυθαγόρα, ενώ και πάλι έδωσε τον τίτλο στο τρίτο προσωπικό άλμπουμ του, με το πανέξυπνο κι ευρηματικό εξώφυλλο δια χειρός «ΚΥΡ»…

Όχι όμως και η τελευταία, αφού την επόμενη χρονιά (1971) έρχεται η σειρά του «Σταμούλη του λοχία». Αρχικώς, το τραγούδι θα κυκλοφορήσει στις 45 στροφές, αλλά λίγο αργότερα θα εμφανιστεί στα δισκοπωλεία ένας «μεγάλος» δίσκος με τον ίδιο τίτλο και τον ερμηνευτή να τον μοιράζεται με τους Γιώργο Νταλάρα, Γιάννη Πάριο και Λίτσα Διαμάντη.
Εκεί, τραγουδά επίσης και τα «Η Μυτιληνιά» (το «ζευγάρι» του «Σταμούλη» στο 45άρι), «Μη με περιμένεις» και «Ο καπετάνιος της ζωής».

http://im2.7job.gr/sites/default/files/article/2017/28/233228g-afierwmeno_2014_04_29_kalantzis.jpg
photo: tvxs.gr
Λίγο πριν το τέλος της χρονιάς, θα ηχογραφήσει άλλα δύο τραγούδια του «διδύμου», χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, αν και το ίδιο καλά με τα προηγούμενα: «Ο Παντελής ο Ρεμπελιάς» και «Κοινωνία-κοινωνία», τα οποία περιλήφθηκαν στο τέταρτο προσωπικό άλμπουμ του ερμηνευτή. Το πρώτο, κυκλοφόρησε παράλληλα και με τη φωνή ενός σχετικά άγνωστου τραγουδιστή, του Γιάννη Λέφερη.
Γιώργος Κατσαρός και Πυθαγόρας «συναντήθηκαν» εκ νέου με το Γιάννη Καλατζή στο βινύλιο το 1973 μέσα από τις 45 στροφές, με τρία νέα κι ένα παλαιότερο τραγούδι. Τα καινούργια ήτανε τα «Παραμυθάκια λέγαμε (Και πες-πες-πες)» και «Έτσι ειν’ η ζωή παππούλη» τα οποία ακούστηκαν αρκετά εκείνη την εποχή. Δεν είχε την ίδια τύχη το τρίτο, με τίτλο «Καινούργια αγάπη μου».
Ο «παππούλης», περιλήφθηκε στο άλμπουμ «13 περιπτώσεις» που κυκλοφόρησε στις αρχές του 1974, με δημιουργίες του συνθέτη και του στιχουργού και βασικό ερμηνευτή τον Καλατζή, ενώ συμμετείχε και η Λίτσα Διαμάντη με πέντε τραγούδια.
Η μεγάλη και διαχρονική επιτυχία του δίσκου είναι το πασίγνωστο «Άσπρα θα φορέσω», η οποία ήταν και η τελευταία που συνυπέγραψαν οι τρεις καλλιτέχνες. Από τα υπόλοιπα, ξεχωρίζουν τα «Γειτονιά μου παιδική» και «Σου σκάλισα καΐκι».


Και πάμε στο 1975, για να συναντήσουμε την τελευταία δισκογραφική συνεργασία του Γιάννη Καλατζή με τους Γιώργο Κατσαρό και Πυθαγόρα. Οι δύο δημιουργοί ετοιμάζουν την πρώτη και μοναδική ολοκληρωμένη δουλειά τους για τη φωνή του ερμηνευτή, η οποία κυκλοφορεί το φθινόπωρο εκείνης της χρονιάς με τίτλο «Και η ζωή συνεχίζεται», έχοντας ένα ευρηματικό εξώφυλλο σε στυλ πρωτοσέλιδου εφημερίδας…
 
Το ομότιτλο τραγούδι ακούστηκε αρκετά στην εποχή του,

Αναλυτικό αφιέρωμα για τη ζωή του Γιάννη Καλατζή  εδώ.

Με πληροφορίες από www.musiccorner.gr


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE