links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών “Κλεισθένης Ι”

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Μία η διαπίστωση: Η Κυβέρνηση επιχειρεί συνειδητά, στοχευμένα και μεθοδικά να δημιουργεί συνεχώς γεγονότα εντός και εκτός Βουλής.

Προσπαθεί να δραπετεύσει από τα αδιέξοδά της αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να εγκλωβίζει τον Ελληνικό λαό σε νέα μνημόνια, αβάσταχτα πλεονάσματα και μεγαλύτερη ανέχεια. Όταν τα προβλήματα της καθημερινότητας, η ανεργία, τα κόκκινα δάνεια αποτελούν βρόγχο στο λαιμό των πολιτών. Κι αυτά δε βρίσκουν απαντήσεις.

Με τα επώδυνα μέτρα για την Οικονομία, τις ακροβασίες στην Εξωτερική πολιτική, τις αρρυθμίες στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας, έχετε δημιουργήσει ένα κλίμα αγανάκτησης και θυμού στον ελληνικό λαό. Τις υποσχέσεις βέβαια της Θεσσαλονίκης που τις πληρώνει ακριβά ο ελληνικός λαός και σήμερα.

Σήμερα πληρώνουμε το κόστος της επίπλαστης Κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Το οποίο αποτελεί ένα εκκρεμές, που κινείται ανάμεσα στην κυβερνητική φθορά και την επίπλαστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που πρέπει συνεχώς να αναζητά τρόπους λειτουργίας.

Αυτό, Κύριοι Συνάδελφοι της Συμπολίτευσης, δεν είναι καθόλου προοδευτικό, δεν είναι  καθόλου αριστερό.
Να θυμίσω εδώ, ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν ανεξίτηλα σημαδέψει τους χώρους της Παιδείας, της Υγείας και της Αυτοδιοίκησης.

Η πίστη της Δημοκρατικής Παράταξης στη διοικητική αποκέντρωση με ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ακλόνητη και παραμένει σταθερή.

Έχει αποτυπωθεί στην ιδρυτική διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, πριν από 44 χρόνια.

Είμαστε περήφανοι, για την αποκέντρωση του κράτους σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, για τη στήριξη των θεσμών με τους ΚΑΠ, τις αυξημένες αρμοδιότητες που δώσαμε στους Δημάρχους και τους Νομάρχες και σήμερα στους Περιφερειάρχες.

Να σας θυμίσω:
Το πρώτο νομοθέτημα της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, πέντε μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων  της, αφορούσε την αποκέντρωση με τον Ν 1235/1982.
Εμείς κ. Υπουργέ, είμαστε περήφανοι για τις τομές που κάναμε .
Δώσαμε τη δυνατότητα να αναδειχθούν στελέχη μέσα από την Αυτοδιοίκηση που άλλαξαν την μοίρα και το χάρτη της πατρίδας μας, σε όλα τα επίπεδα.

Κύριοι της Κυβέρνησης,
Έχετε μια εμμονή.
Προσπαθείτε να οικοδομήσετε αλλαγές, αποδομώντας τα θεμέλια που τις στηρίζουν. Κι αυτό είναι επικίνδυνο.
Προσπαθείτε να ξορκίσετε τις μεγάλες αλλαγές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ με τον Καποδίστρια και τον Καλλικράτη.
Το μόνο που καταφέρνετε είναι να αδικείτε το μεγάλο μεταρρυθμιστή Κλεισθένη. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η τρίχρονη καθυστέρηση του νομοσχεδίου που συζητάμε;
Σκοπιμότητα; Οπισθοδρόμηση;
Για ένα θεσμό άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας τον οποίο απαξιώνετε εκτελεστικά και βραχυκυκλώνετε νομοτεχνικά.

Αντί να κωδικοποιείτε τα προηγούμενα νομοθετήματα (Δημοτικό Κώδικα και Καλλικράτη) , εισάγετε επιπρόσθετες μεμονωμένες διατάξεις .

Όπως τα άρθρα του νομοσχεδίου  που αφορούν τα τοπικά δημοψηφίσματα, τη διαμεσολάβηση σε τοπικό επίπεδο και την ηλεκτρονική βάση καταγραφής της ακίνητης περιουσίας των ΟΤΑ .
Εμείς, γνωρίζουμε πολύ καλά τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι το νομοσχέδιο που φέρνετε δεν έχει κανέναν άλλο σκοπό εκτός από την ενίσχυση των λίγων δυνάμεων που έχετε εσείς σαν κυβέρνηση στο χώρο αυτό.
Το σύστημα της απλής αναλογικής ευνοεί κατά κύριο λόγο τις μειοψηφίες. Αυτή η εύνοια, ωστόσο, στην παρούσα συγκυρία μπορεί να φέρει και αποτελέσματα απεχθή προς τον δημοκρατικό χώρο.

Είναι ένα νομοσχέδιο οπισθοδρόμησης κ. Υπουργέ.
Και αυτό αποτυπώνεται στις ρυθμίσεις για τον αυξημένο κρατικό έλεγχο, την επαναφορά της τετραετούς θητείας, την επανίδρυση των κοινοτήτων
Κι εδώ, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί. 
Σας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η ΚΕΔΕ, ότι με το νέο εκλογικό σύστημα θα ανοίξετε τον δρόμο στις «δυνάμεις των άκρων», ότι θα φτάσουμε να έχουμε ισχυρούς δημάρχους με κατακερματισμένα δημοτικά συμβούλια.

Σας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, ότι δεν κάνετε μεταρρύθμιση, απλά θεσπίζετε ένα εκλογικό σύστημα που φέρνει το διχασμό στις τοπικές κοινωνίες, την ακυβερνησία στην αυτοδιοίκηση, τη συναλλαγή και την τεχνητή πόλωση.

Σας άσκησαν σκληρή κριτική τόσο η ΠΟΕ-ΟΤΑ όσο και η ΟΣΥΑΠΕ για τους ίδιους λόγους.
Φέρνετε με τροπολογία το σπάσιμο της Β΄Αθηνών.
Να σας θυμίσω ότι είναι πάγια θέση μας κι εδώ μπαίνει ένα ερώτημα :
Γιατί δεν φέρνετε το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού;
Στην παρούσα συγκυρία που η χώρα βιώνει κύματα φυγής προς άλλες χώρες, εσείς περί άλλων τιρβάζετε. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο «Κλεισθένης» θα έπρεπε να σχεδιάζει τον νέο ρόλο της αυτοδιοίκησης και  να προβλέπει τη μεταφορά πόρων στην αυτοδιοίκηση.
Γιατί πρέπει να δώσουμε πόρους ταυτόχρονα με τις αρμοδιότητες.

Το Κίνημα Αλλαγής όποτε και να κάνετε τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης θα δώσει τη μάχη για την ενίσχυση της αποκέντρωσης, τη διοικητική αυτοτέλεια, την οικονομική αυτοδυναμία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο δικός μας στόχος είναι η αποδόμηση των μυθευμάτων και του λαϊκισμού και η ενοποίηση του μεγάλου χώρου της Κεντροαριστεράς, που μπορεί να δώσει ξανά στην αυτοδιοίκηση όραμα και προοπτική.

Θα είναι για μας μια μάχη ευθύνης και σεβασμού στο θεσμό, θα είναι μια νίκη των πολιτών απέναντι στον ερασιτεχνισμό και τις ανέξοδες υποσχέσεις σας.

Κλείνοντας, θέλω να πω κύριοι της Κυβέρνησης, ότι οποτεδήποτε και να φύγει κανείς από το δρόμο του λάθους είναι ωφέλεια.

Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE