ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017

Εξαπάτησαν ηλικιωμένη στην Αμφιλοχία και της πήραν τα κοσμήματα

Θύμα απάτης έπεσε ηλικιωμένη στην Αμφιλοχία με τη γνωστή μέθοδο κινδύνου συγγενικού προσώπου.
Την ηλικιωμένη προσέγγισαν απογευματινή ώρα δύο καλοντυμένοι άντρες, μεταφέροντας χαιρετισμούς από τον γιό της, που ζει και εργάζεται μακριά, αναφέροντας μάλιστα το όνομά του. Στη συνέχεια  συστήθηκαν ως συνάδελφοι του γιου της και πως ο ίδιος είναι σε άσχημη οικονομική κατάσταση, έχει μάλιστα δανειστεί αρκετά χρήματα και τους έστειλε να τους δώσει ότι οικονομίες έχει.
Η ηλικιωμένη γυναίκα άρχισε να υποψιάζεται ως κάτι δεν πάει καλά , αδυνατούσε όμως να καλέσει σε βοήθεια καθώς ο ένας εκ των δύο δραστών στεκόταν στην είσοδο κλείνοντας την πόρτα.
e-maistros.gr
Η γυναίκα του είπε πως δεν έχει χρήματα στο σπίτι και τότε της ζήτησαν να τους δώσει ότι κοσμήματα υπήρχαν τα οποία παρέλαβαν και εξαφανίστηκαν. Η επικοινωνία την μητέρας με το γιο της στη συνέχεια αποκάλυψε και την κομπίνα που είχε διαδραματιστεί λίγα λεπτά νωρίτερα. Στο μεταξύ οι άγνωστοι δράστες είχαν ήδη γίνει καπνός!

Πρόκειται για τη γνωστή μέθοδο όπου οι δράστες επιλέγουν κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους, για τους οποίους πληροφορούνται με οποιανδήποτε τρόπο τα στοιχεία ταυτότητας τόσο των ιδίων, όσο και προσφιλών συγγενικών τους προσώπων, συνήθως των παιδιών ή των εγγονιών τους.
Τους προσεγγίζουν «δήθεν» ως απεσταλμένοι των συγγενών τους και με το πρόσχημα άμεσης και επείγουσας ανάγκης χρημάτων, επιδιώκουν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η προσέγγιση συνήθως γίνεται κατά την έξοδο ή λίγο πριν την είσοδο στην κατοικία τους, έξω από Τράπεζες ή εμπορικά καταστήματα κ.λπ.

Οι τεχνικές, που χρησιμοποιούν οι δράστες για να πείσουν τους ηλικιωμένους να τους δώσουν τα χρήματα για λογαριασμό των οικείων τους, είναι ο αιφνιδιασμός και η παρουσίαση μιας αληθοφανούς οικονομικής ανάγκης που πρέπει να ικανοποιηθεί χωρίς αναβολή. Με τον τρόπο αυτό, αλλά και με την αναφορά σε συγγενικά πρόσωπα με ιδιαίτερη οικειότητα, επιδιώκουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και να μην αφήσουν περιθώρια δεύτερης σκέψης.
Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δράστες για να ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματά τους, προσποιούνται πως τηλεφωνούν στα οικεία πρόσωπα για να επιβεβαιώσουν την οικονομική ανάγκη, πλην όμως οι ηλικιωμένοι μέσα στην αναστάτωση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι συνομιλούν με συνεργούς των δραστών και όχι με τους συγγενείς τους.
Οι λόγοι που επικαλούνται οι δράστες για να αποσπάσουν χρήματα είναι συνήθως η εξόφληση ενός χρέους, η πληρωμή ασφαλιστηρίων συμβολαίων, τροχαίο ατύχημα, κ.λ.π. για λογαριασμό «δήθεν» συγγενικών προσώπων.

Τα χρηματικά ποσά, που ζητούν οι δράστες κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες Ευρώ, ποσά τα οποία μεταβάλλονται και προσαρμόζονται ανάλογα με τη δεκτικότητα και ευπιστία των ηλικιωμένων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο παρελθόν δράστες έχουν μεταφέρει με αυτοκίνητο ηλικιωμένους ακόμα και σε Τράπεζες, προκειμένου να αναλάβουν μεγάλα χρηματικά ποσά και να τους τα παραδώσουν.

e-maistros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE