links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

22 Νοεμβρίου 1942: Η διαταγή του Ζέρβα για τον Γοργοπόταμο


img019

Η διαταγή του αρχηγού του ΕΔΕΣ, στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα για την επιχείρηση ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, όπως αυτή εξεδόθη την :


ΑΝΤΑΡΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ ΕΔΕΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟΝ
ΔΙΑΤΑΓΗ
Α’ Κατόπιν παρακλήσεως του Σ.Μ. Ανατολής διά των ενταύθα Βρεταννών αξιωματικών, όπως ανατιναχθή η γέφυρα του Γοργοποτάμου προκειμένου να αρχίσουν οι Σύμμαχοι επιχειρήσεις εις την Αφρικήν και δι΄όν λόγον ήλθον ενταύθα, ορίζω ημέραν διά την επιχείρησιν αυτήν την 25 Νοεμβρίου και ώραν 23.00’

Β’ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ

Σύμφωνα με τας πληροφορίας που έχομεν, ο εχθρός διαθέτει προς φρούρησιν της γέφυρας:
1) Φρουράν δυνάμεως 180-200 ανδρών Ιταλών και ολίγων Γερμανών. Η φρουρά στρατωνίζεται εις το νότιον μέρος της γέφυρας εις ένα σπίτι και εις τρείς ξύλινες παράγκες και σε μια κωνική σκηνή με δυό σκοπούς εις τα άκρα της γέφυρας και επί της σιδηροδρομικής γραμμής.
2) Μονίμους οχυρώσεις, πυροβολεία, οπλοπολυβολεία και ένα αντιαεροπορικόν.
3) Ισχυρά συρματοπλέγματα πέριξ της γέφυρας και εις ακτίνα διακοσίων (200) περίπου μέτρων και πιθανώς με παγίδας.
4) Δύναται να ενισχυθή η φρουρά της γέφυρας εντός ελαχίστου χρόνου από Λαμίαν απέχουσαν 10 χιλιόμ. περίπου και από την φρουράν της γέφυρας Παπαδιάς απέχουσα περί τα 20 χλμ.
Ο Ναπολέων Ζέρβας όταν ξεκίνησε να ρίξει το γεφύρι.


Γ’ ΕΚΤΕΛΕΣΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΜΕΣΑ
1) Διά την εκτέλεσιν της επιχειρήσεως αυτής διαθέτομεν 68 αντάρτας του ΕΔΕΣ και τρείς ομάδας του ΕΛΑΣ, ήτοι συνολικώς δύναμιν 110 ανδρών περίπου με 20 αυτόματα Sten, πέντε ψαλίδια αποκοπής συρματοπλεγμάτων, 3 πιστόλια φωτοβολίδων.
2) Την μεν εκτέλεσιν του τακτικού μέρους αναθέτω εις τον Λοχαγόν Μιχάλη, όστις με την διατιθέμενην δύναμιν θα επιτεθή εναντίον της φρουράς της γέφυρας αιφνιδιαστικώς με αντικειμενικούς σκοπούς: α) την πλήρη εξουδετέρωσιν της εχθρικής φρουράς της γέφυρας και β) την εξασφάλισιν χρονικού διαστήματος 2 και 30’ ωρών του απαιτούμενου διά το τεχνικόν μέρος της ανατινάξεως.
3) Την δέ εκτέλεσιν του τεχνικού μέρους αναθέτω το μέν της ανατινάξεως της γέφυρας εις τους λοχαγούς Tom, Ntenes και Atha το δέ της αποκοπής των τηλεγραφικών και σιδηροδρομικών γραμμών εις απόστασιν πλέον του ενός χιλιομέτρου από της γέφυρας εις τους ταγ/χην Τζών και λοχ. Νατ προς νότον (γεφ. Παπαδιάς) και εις τους λοχαγούς Inda και Θέμην προς Βορράν (Λιανοκλάδι) εις έκαστον δέ Άγγλον αξιωματικόν θα διατεθούν από δύο αντάρται ως βοηθοί των.
Η γέφυρα μετά την ανατίναξη.

Δ’ ΧΡΟΝΟΣ ΕΝΑΡΞΕΩΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΣ.
1) Τα συνεργεία αποκοπής των τηλ/κών γραμμών ταγ/ρχης Τζών και λοχ. Inda θα ενεργήσουν εις 22.55’ ακριβώς.
2) Ο διοικητής των τμημάτων επιθέσεως λοχ. Μιχάλης καθώς και τα συνεργεία ανατινάξεως των σιδηροδρομικών γραμμών θα ενεργήσουν την 23.00’ ώραν ακριβώς, των συνεργείων επομένων της επιχειρήσεως των τμημάτων.
3) Η διέλευσις παντός συρμού θα είναι ελευθέρα μέχρι της 23.00’ ακριβώς, ήτοι μέχρι της ενάρξεως της επιθέσεως.
4) Την κατάληψιν πλήρη και επισταμένην εκκαθάρισιν της γέφυρας εκ του εχθρού θα σημειώση ο διοικητής των τμημάτων επιθέσεως λοχ. Μιχάλης διά μιάς λευκής φωτοβολίδος.
φωτοβολίδος.
5) Κατά τας ανατινάξεις ο λοχαγός Tom θα προειδοποιή διά τριών συριγμάτων προς πρόληψιν ατυχημάτων.
6) Το σύνθημα της τελικής αποχωρήσεως θα δώσω ο ίδιος διά δύο πράσινων φωτοβολίδων.
Την πιστήν εκτέλεσιν της παρούσης βασίζω εις τον πατριωτισμόν και συνείδησιν των συναγωνιστών μου.

Καστριώτισσα, 22-11-1942
Ο Αρχηγός
Ν. Ζέρβας

«Η επιχείρηση του Γοργοποτάμου και το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ»(pdf)

Γοργοπόταμος, η στιγμή της ενωμένης εθνικής αντίστασης

Ανατινάζοντας την γέφυρα του Γοργοποτάμου

Παπα-Σπύρος Ζαφείρης, ο ηρωικός ιερέας μαχητής στον Γοργοπόταμο

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE