ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2016

Τι αλλάζει με το δίπλωμα οδήγησης των ηλικιωμένων


Οι Έλληνες μπορεί να είναι σε προχωρημένη ηλικία αλλά φαίνεται πως δεν ξεχνούν συνήθειες ετών. Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι οι μεγάλες ουρές στους αρμόδιους για τις ανανεώσεις διπλωμάτων γιατρούς οδήγησε το υπουργείο να αλλάξει το τρόπο ανανέωσης των αδειών οδήγησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία υπήρχαν 80άρηδες που περίμεναν για την ανανέωση του διπλώματός τους από το 2014 και φυσικά οι περισσότεροι εξ αυτών οδηγούσαν με ληγμένο δίπλωμα.
Μάλιστα το υπουργείο, λόγω των καθυστερήσεων, έδινε το δικαίωμα σε οδηγούς άνω των 80 να ανανεώνουν την άδεια οδήγησής τους και εφόσον υπήρχε αδυναμία εξέτασής τους από τις ιατρικές επιτροπές να παρατείνεται η διοικητική ισχύ της έως και έξι μήνες.
Από τις 8 Νοεμβρίου που τίθεται σε εφαρμογή το νέο σύστημα θα επιτρέπει σε όσους επιθυμούν να ανανεώσουν την άδειά τους να εξετάζονται απευθείας από τους γιατρούς κρατικών νοσοκομείων ή και κρατικών κέντρων υγείας. Η ενδιαφερόμενοι θα εξετάζονται από παθολόγους, οφθαλμίατρους, νευρολόγους και ωτορινολαρυγγολόγους.
Σύμφωνα πάντως με πρόχειρους υπολογισμούς υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα υπάρχουν περί τους 5000 ηλικιωμένους που θέλουν να ανανεώσουν το δίπλωμα οδήγησής τους. 

  ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ
Τα ερασιτεχνικά διπλώματα, για τους οδηγούς από 65 μέχρι και 80 ετών, ανανεώνονται ανά πενταετία, αφού οι ενδιαφερόμενοι καταθέσουν ιατρικές βεβαιώσεις ιδιωτών γιατρών και για την ακρίβεια από παθολόγο και οφθαλμίατρο – ορίζονται σχετικά από τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους –στις οποίες βεβαιώνεται ότι διατηρούν την ικανότητα οδήγησης.

Σύμφωνα με προ τριετίας Προεδρικό Διάταγμα, για τους οδηγούς ηλικίας από 80 ετών και πάνω, το δίπλωμα οδήγησης ανανεώνεται για ένα χρόνο ή διακόπτεται αφού οι ενδιαφερόμενοι περάσουν από δευτεροβάθμια επιτροπή που συνεδριάζει σε νοσηλευτικό ίδρυμα και αποτελείται από ωτορινολαρυγγολόγο, παθολόγο, οφθαλμίατρο, ορθοπαιδικό και ψυχολόγο, οι οποίοι και εξετάζουν τους ηλικιωμένους, ενώ κάποιες φορές τους παραπέμπουν και σε περαιτέρω εξετάσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν τον νομό Λάρισας, το 2015 η δευτεροβάθμια επιτροπή συνεδρίασε 50 φορές, οπότε με δεδομένο ότι σε κάθε συνεδρίαση εξετάζονται 16 οδηγοί ηλικίας 80 ετών και πάνω, εξετάστηκαν περίπου 800 ενδιαφερόμενοι.

Αν συνυπολογίσει κανείς ότι στατιστικά απορρίπτεται το 20 – 30 % των περιπτώσεων, τότε καταλήγει στο συμπέρασμα ότι την περασμένη χρονιά πάνω από 500 κάτοικοι του νομού Λάρισας κρίθηκαν ικανοί να συνεχίσουν να έχουν δίπλωμα οδήγησης και να κυκλοφορούν στους δρόμους της περιοχής!
Φυσικά, οι παραπάνω αριθμοί αφορούν τους πολίτες που επιθυμούν διά της νόμιμης οδού να διατηρούν δίπλωμα και άδεια οδήγησης, διεκδικώντας την έγκριση της δευτεροβάθμιας επιτροπής, καθώς άγνωστος παραμένει ο αριθμός όσων υπερήλικων επιμένουν να οδηγούν χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τη σχετική άδεια…

ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ  www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE