links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Τι τρώμε στις διακοπές; Συμβουλές από την ειδικό

Τι τρώμε στις διακοπές; Συμβουλές από την ειδικό
Απολαύστε το φαγητό σας στις διακοπές, έχοντας μερικές χρήσιμες συμβουλές υπόψη
Η διαιτολόγος-διατροφολόγος, Ευγενία-Ιωάννα Παπαδήμα, μας δίνει τα φώτα της σχετικά με τα γεύματα των διακοπών, έτσι ώστε να μην απομακρυνθούμε από την υγεινή διατροφή και την ευεξία, αλλά ούτε να αισθανόμαστε καταπίεση.
  • Θα τρώτε ποιοτικά. Αυτό σημαίνει ότι θα έχετε ψητά (κοτόπουλο/ψάρι) κυρίως και όχι τηγανητά (πατάτες, κολοκυθάκια, καλαμαράκια) ή βαριά φαγητά (γαρίδες σαγανάκι, κοκκινιστά).
  • Θα τρώτε 5 ή τουλάχιστον 4 μικρά και συχνά γεύματα.
  • Θα πίνετε πολύ νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι σε μια στιγμή πάρα πολύ. Θα φροντίζετε να πίνετε καθημερινά 1,5-2 λίτρα νερό.
  • Οπωσδήποτε 1 σαλάτα/ημερησίως (περίπου 3 – 4 φλιτζάνια με 1 κ.σ. ελαιόλαδο), δηλαδή 1 ατομική σαλάτα, η οποία μπορεί να συνοδεύει το μεσημεριανό σας (κυρίως γεύμα) ή να αποτελεί ένα γεύμα μόνη της (δεύτερο, πιο ελαφρύ γεύμα).
  • Όχι κάθε μέρα ουζοποικιλίες. Με μέτρο! Αν τύχει, όμως, προτιμήστε τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα του μεζέ (κρεατικά, τυριά, θαλασσινά) σε σχέση με τα αμυλούχα και θεωρείστε τα κυρίως γεύμα, κάνοντας ένα άλλο γεύμα πιο ελαφρύ. Φροντίστε, επίσης, να μην καταναλώσετε και γλυκό την ίδια μέρα.
Τι τρώμε στις διακοπές; Συμβουλές από την ειδικό
  • Μία σαλάτα ημερησίως είναι απαραίτητη στις διακοπές
    Η διαμόρφωση του πιάτου (Σ-Κ-Α)* σαφώς θα σας βοηθήσει τις ημέρες που θα είστε σε ταβέρνα και δε θα έχετε τη μερίδα σας, αλλά θα θελήσετε να τσιμπήσετε και από τα υπόλοιπα εδέσματα. Όσο, όμως, και να βοηθά αυτή η διαμόρφωση, δεν μπορεί να σας διατηρήσει για πάνω από 1 φορά την εβδομάδα.
  • Αν βγείτε μεσημέρι, τα πράγματα είναι απλά: καταναλώνετε την περισσότερη ενέργεια το μεσημέρι και το βράδυ έχετε κάτι πιο ελαφρύ (γιαούρτι με φρούτο, γάλα με δημητριακά, σαλάτα, φρουτοσαλάτα). Αν βγείτε το βράδυ επιλέξτε κοτόπουλο ή ψάρι με σαλάτα. Συνήθως για έξω δεν είναι καλή επιλογή το μπιφτέκι (πολύ λιπαρό) και για το βράδυ δεν θα πρέπει να επιλέγετε συχνά να έχετε αμυλούχα (πίτσες, σουβλάκια, μακαρονάδες). Με σύνεση και αυτά!
Τι τρώμε στις διακοπές; Συμβουλές από την ειδικό
  • Φάτε το γλυκό ή το παγωτό σας, αλλά με μέτρο!
    Γλυκά και παγωτά:
    οι πειρασμοί είναι πολλοί και διαρκείς! Σκεφτείτε! Κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα από εσάς πότε θέλετε κάτι τόσο πολύ. Τότε και μόνο μπορείτε να το έχετε -ούτε κάθε ημέρα, ούτε καθόλου. Οι ακραίες συμπεριφορές οδηγούν σε λανθασμένα αποτελέσματα. Προσπαθήστε να μείνετε σε 1 φορά/εβδομάδα και καλύτερα με το κοτόπουλο ή με το ψάρι.
  • Αν θα βρίσκετε στο μενού όσπρια ή λαδερά, να τα προτιμάτε. Αν πάλι όχι, προσπαθήστε να τα αντικαθιστάτε με κοτόπουλο-ψάρι, όχι με χοιρινό-μοσχάρι-μπριζόλα-σουβλάκι.
Δηλαδή πώς θα τρώω; Ενδεικτικά:
Πρωινό: Γάλα+Δημητριακά
Δεκατιανό–Απογευματινό: Χυμό ή 2 φρούτα
Μεσημεριανό: Κάτι ελαφρύ π.χ γιαούρτι με φρούτα ή σαλάτα
Βραδυνό: Σ-Κ-Α (Σε τραπέζι/ταβέρνα)= Κυρίως γεύμα και προαιρετικά (+1 Ποτό)
*Σε ένα κάλεσμα π.χ. σε ένα τραπέζι ή σε έναν μπουφέ, είναι προτιμότερο να βάζουμε ½ πιάτο με σαλάτα (Σ), ¼ πιάτου κρέας (Κ) ή κάτι πιο πρωτεϊνούχο π.χ. τυρί, ¼ πιάτου κάτι αμυλούχο (Α) δηλαδή ψωμί, ρύζι, πατάτα, πουρέ. Έτσι, φαίνεται να περιορίζεται το τι τρώμε και να ελέγχεται καλύτερα η όρεξη, ενώ υπάρχει η δυνατότητα της επιλογής από τα φαγητά, χωρίς στέρηση, με οργάνωση.
Παπαδήμα Ευγενία-Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE