links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Αυτοψία στη σκοτεινή πλευρά της Αθήνας


Όταν πέσει η νύχτα στο κέντρο της Αθήνας ζωντανεύει μια άλλη πόλη. Το σκοτάδι κρύβει την ασχήμια και συνάμα αναδεικνύει αντιθέσεις και παράδοξα.

Από τη μία, εστιατόρια, μπαράκια, λεωφόροι, ο κόσμος της νύχτας. Από την άλλη, στα πάρκα και σε πεζόδρομους γύρω από το κέντρο της πόλης καθώς και σε άλλες λεωφόρους κεντρικές και απόκεντρες, γκέι άντρες, τρανς γυναίκες, χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών δίνουν το «παρών» μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Λες και η πόλη είναι παραδομένη σε έναν άλλο κόσμο ο οποίος λειτουργεί με δικούς του κανόνες.

Το έναυσμα έδωσαν οι street workers (εθελοντές) του Συλλόγου Οροθετικών «Θετική Φωνή» με αφορμή το ολονύκτιο πρόγραμμα εργασίας που υλοποιούν στον δρόμο προκειμένου να προσεγγίσουν τις ευάλωτες στον HIV κοινωνικές ομάδες όπως οι ΑΣΑ (Ανδρες που κάνουν σεξ με Ανδρες), οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο σεξ, οι τρανς γυναίκες, οι Ρομά, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, οι άποροι καθώς και οι άστεγοι.

Το «Εθνος της Κυριακής» φόρεσε την μπλούζα της «Θετικής Φωνής» και ακολούθησε ένα βράδυ τους εθελοντές στην πλειοψηφία τους, street workers, στους δρόμους και στα πάρκα της Αθήνας, διένειμε προφυλακτικά, μοιράστηκε ελπίδες, αγωνίες και προβληματισμούς από ανθρώπους που ψάχνουν το δικό τους φως από την ώρα που πέφτει η τελευταία ηλιαχτίδα της ημέρας μέχρι τη στιγμή που ξαναβγαίνει ο ήλιος το επόμενο πρωί.
Η Αθήνα όπως δεν την έχουμε ξαναδεί.
Για το μεροκάματο
Τα στενά γύρω από την Ομόνοια σε πολλά σημεία δεν μυρίζουν μπαχάρια αλλά ούρα κι αλκοόλ. Στη μία πλευρά του δρόμου, στέκονται αγόρια, άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες επί πληρωμή, διάσπαρτοι σε διάφορα σημεία προκειμένου να βγει το μεροκάματο. Στην απέναντι πλευρά, οι εργαζόμενες στο σεξ έχουν το δικό τους πόστο. Το αλισβερίσι στην περιοχή γύρω από την πλατεία γίνεται από τις 11 το πρωί την ώρα που ανοίγουν οι κινηματογράφοι που παίζουν πορνό ταινίες. Επισκεφθήκαμε κάποιους από αυτούς.
«Καλησπέρα παιδιά. Πώς πάει η δουλειά;»
«Κάτι κινείται».
«Να σας αφήσουμε προφυλακτικά;».
«Βέβαια. Περάστε και κάτω».
Κατεβήκαμε στην αίθουσα του κινηματογράφου όπου υπάρχει το dark room - κάποιοι έχουν και δύο δωμάτια. Είναι ο χώρος συνεύρεσης των αγοριών.
«Εδώ έχουμε κάνει μια άτυπη συμφωνία με τα σινεμά για να διασφαλίζουμε τα παιδιά που πηγαίνουν εκεί. Αφήνουμε προφυλακτικά στο ταμείο, για να τα μοιράζουν και δίνουμε και στα ίδια τα παιδιά που συναντάμε εδώ», λέει ο Νίκος Φιτσιάλος.
Το Πεδίον του Αρεως είναι χωρισμένο. Στην πάνω πλευρά που οδηγεί στα δικαστήρια συχνάζουν οι ΑΣΑ. Κατηφορίζοντας μέσα από τα πλακόστρωτα στο σκοτεινό πάρκο δεξιά κι αριστερά στο γρασίδι ξεχωρίζουν αναμμένοι φακοί, κεφαλάκια και χέρια που σκαλίζουν. «Οι χρήστες πάντα κάτι ψάχνουν που νομίζουν ότι έχασαν», εξηγεί ο Στέργιος Μάτης. Στο κομμάτι του πάρκου που είναι κοντά στην Αλεξάνδρας συχνάζουν οι χρήστες shisha (κοκαΐνη των φτωχών), οι οποίοι έχουν καταλάβει τον χώρο σαν τα μελίσσια και παίρνουν τη δόση τους. Στο χώμα, πεταμένες σύριγγες και σπασμένα γυάλινα πιπάκια από τη χρήση.
Ο πεζόδρομος στο Πανεπιστήμιο, το «κρεοπωλείο», όπως το χαρακτηρίζουν οι εθελοντές, σφύζει από χρήστες που παίρνουν τη δόση τους. Στη λεωφόρο Καβάλας συναντάμε τρανς γυναίκες εργαζόμενες στο σεξ. Δεν έχει πολλή δουλειά απόψε κι επικρατεί γκρίνια. Κάποια από αυτές, η Ελενα, μας πλησιάζει και ζητά βοήθεια από τους εθελοντές. Πρέπει να κάνει ένα χειρουργείο, αλλά είναι ανασφάλιστη και την έδιωξαν από δύο νοσοκομεία.
«Μπορείτε να με βοηθήσετε;».
«Ελα αύριο το πρωί να μας βρεις στα γραφεία για να δούμε τι θα κάνουμε», της απαντούν.
Ξημερώματα στη Συγγρού. Σχεδόν από την αρχή της λεωφόρου οι τρανς γυναίκες έχουν λάβει θέσεις στα προκαθορισμένα πόστα τους όπως κάθε βράδυ. Αν και δεν έχει και πολλή δουλειά, το κέφι είναι αστείρευτο.
ΧΡΥΣΑ ΚΛΕΙΤΣΙΩΤΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΑΛΕΙΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ανάρτηση από: www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE