links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Kωνσταντίνος Καραμανλής το 1979:"Η Ευρώπη να οργανώσει την οικονομία γύρω από τον άνθρωπο και όχι τον άνθρωπο γύρω από την οικονομία" [Βίντεο]

Kωνσταντίνος Καραμανλής το 1979:"Η Ευρώπη να οργανώσει την οικονομία γύρω από τον άνθρωπο και όχι τον άνθρωπο γύρω από την οικονομία" - Κεντρική Εικόνα
Τo προφητικό απόσπασμα από την ομιλία του στο Ζάππειο για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ
Ένα απόσπασμα που είναι απόλυτα επίκαιρο μέχρι σήμερα, από την ιστορική ομιλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1979 στο Ζάππειο, όταν η Ελλάδα γινόταν μέλος της ΕΟΚ, πόσταρε στην προσωπική του σελίδα στο facebook, ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής.
Ο νεαρός πολιτικός επέλεξε το σημείο εκείνο όπου ο ιδρυτής της ΝΔ, αναφέρεται στην φυσιογνωμία που πρέπει να έχει η Ευρώπη , που αποτυπώνεται στην φράση "Η Ευρώπη να οργανώσει την οικονομία γύρω από τον άνθρωπο και όχι τον άνθρωπο γύρω από την οικονομία".
Αρχική
Πρόκειται ουσιαστικά για μία βασική αρχή του κοινωνικού φιλελευθερισμού που είναι η βάση της ιδεολογίας της κεντροδεξιάς του Καραμανλή. Ο τότε πρωθυπουργός ενώπιον των αρχηγών κρατών της ΕΟΚ έβγαλε μία ιστορική ομιλία για την Ευρώπη της εποχής του και την Ευρώπη του μέλλοντος, αναφέροντας την χαρακτηριστική ακόμα φράση "Η Ελλάς από σήμερα αποδέχεται οριστικά την ιστορική πρόκληση και την ευρωπαϊκή της μοίρα. Διατηρώντας την εθνική της ταυτότητα. Έχομε εμπιστοσύνη και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Έχομε την απόφαση να είμαστε όλοι Ευρωπαίοι, όπως θα έλεγε ο Τσώρτσιλ, και όλοι Έλληνες, όπως θα έλεγε ο Σέλλεϋ"
Το απόσπασμα που πόσταρε ο Κώστας Καραμανλης:
«Η σύγχυση ιδεών, ο ευδαιμονισμός, μαζί με τον στυγνό ορθολογισμό που τείνει να αγνοήσει τον άνθρωπο σαν σκοπό της κοινωνικής συμβιώσεως, έχουν παραμορφώσει το πολιτιστικό πρότυπο της Ευρώπης. Η πρόκληση της επιβιώσεως του πολιτισμού μας μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με την αναμόρφωση των θεσμών και την επανασύνδεση του ορθολογισμού με τον συναισθηματισμό, του Απόλλωνα με τον Διόνυσο.
Είναι καιρός, ο Ευρωπαίος Φάουστ να επιχειρήσει νέο ταξίδι στην χώρα του μέτρου και της ισορροπίας, για να γεννήσει ξανά τον Ευφορίονα. Η Ευρώπη που γέννησε όλες τις ιδέες είναι και η μόνη που μπορεί να τις ανανεώσει και να τις εξανθρωπίσει. Φθάνει να μη θέτουμε σαν πρωταρχικό σκοπό της ενώσεως της Ευρώπης την υλική ευημερία.
Αλλά εξ ίσου θεμελιώδης για την επιβίωση της Ευρώπης είναι η σταδιακή οικονομική της ενοποίηση, που θα εξασφαλίσει την αξιοποίηση ενός τεράστιου δυναμικού φυσικών και ανθρώπινων πόρων. Θα οργανώσει την οικονομία γύρω από τον άνθρωπο, αντί τον άνθρωπο γύρω από την οικονομία».
Απόσπασμα από την επίκαιρη - όσο ποτέ - ομιλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή κατά την υπογραφή των Συμφωνιών ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, σαν σήμερα το 1979.
Ολόκληρο το βίντεο της ομιλίας

 
Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE