
1. Κουνουπίδι Ογκρατέν (Au Gratin)
Ένα κλασικό πιάτο, ζεστό, χορταστικό και ιδανικό για τις κρύες μέρες. Η πλούσια κρεμώδης σάλτσα και η τραγανή τυρένια κρούστα αναδεικνύουν τέλεια τη γεύση του κουνουπιδιού.
Συστατικά: Κουνουπίδι, σάλτσα μπεσαμέλ (βούτυρο, αλεύρι, γάλα, μοσχοκάρυδο), διάφορα τυριά (π.χ., γραβιέρα, κεφαλοτύρι ή ένταμ) για το γκρατινάρισμα.
Προετοιμασία: Βράζετε ή ψήνετε ελαφρά τα μπουκετάκια κουνουπιδιού. Τα τοποθετείτε σε πυρίμαχο σκεύος, περιχύνετε με τη μπεσαμέλ, πασπαλίζετε με τα τυριά και ψήνετε μέχρι να ροδίσει.
2. Wings από Κουνουπίδι (Cauliflower Wings)
Μια πολύ μοντέρνα και χορτοφαγική εκδοχή των κλασικών chicken wings. Τραγανά απ' έξω και μαλακά μέσα, με πικάντικη ή γλυκόξινη σάλτσα.
Συστατικά: Μπουκετάκια κουνουπιδιού, χυλός (αλεύρι, μπαχαρικά, νερό ή μπύρα), σάλτσα (π.χ., buffalo sauce, BBQ ή μια πικάντικη σάλτσα ντομάτας).
Προετοιμασία: Βουτάτε τα μπουκετάκια στον χυλό, τα ψήνετε ή τα τηγανίζετε μέχρι να γίνουν τραγανά και μετά τα περιχύνετε με την αγαπημένη σας σάλτσα.
3. Κουνουπιδοπιτάκια
- Συστατικά: 1 μικρό του κιλού Κουνουπίδι, Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα,
- Για το κουρκούτι: 100 γρ Αλεύρι σκληρό, 1 Μπύρα χωρίς αλκοόλ, 1/2 κουταλάκι Κουρκουμάς σκόνη, στη μύτη του κουταλιού Μοσχοκάρυδο, Αλάτι & πιπέρι, 1/2 κουταλάκι Κρεμμύδι με άνηθο σε σκόνη της knorr
- Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία Κουνουπιδιού
Κόψτε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια μεσαίου μεγέθους. Βράστε τα σε αλατισμένο νερό για 5-7 λεπτά. Θέλουμε να μαλακώσουν ελαφρώς, αλλά να παραμείνουν τραγανά (al dente). Στραγγίστε τα καλά και αφήστε τα να κρυώσουν και να στεγνώσουν εντελώς.
2. Προετοιμασία Κουρκουτιού
Σε ένα μπολ, ρίξτε το αλεύρι και σταδιακά την κρύα μπύρα, ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγοδάρτη (σύρμα) μέχρι να έχετε έναν παχύρρευστο, λείο χυλό. Στη συνέχεια, προσθέστε τον κουρκουμά, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, το πιπέρι και το μείγμα μπαχαρικών (αν χρησιμοποιείτε). Ανακατέψτε ελαφρά.
Σημείωση: Ο χυλός πρέπει να είναι αρκετά πηχτός ώστε να καλύπτει τα μπουκετάκια, αλλά να ρέει.
3. Τηγάνισμα
Τοποθετήστε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίξτε το καλαμποκέλαιο, φροντίζοντας να είναι αρκετό για να καλύπτει τα κομμάτια του κουνουπιδιού (βαθύ τηγάνισμα). Περιμένετε να κάψει καλά το λάδι (στους 170-180°C).
Πάρτε τα κρύα, στεγνά μπουκετάκια κουνουπιδιού, βουτήξτε τα ένα-ένα στο κουρκούτι, φροντίζοντας να καλυφθούν ομοιόμορφα, και ρίξτε τα αμέσως στο καυτό λάδι, σε δόσεις για να μη πέσει η θερμοκρασία του λαδιού.
Τηγανίστε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσαφί-κίτρινο χρώμα και να γίνουν τραγανά.
4. Σερβίρισμα
Βγάλτε τα κουνουπιδάκια από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και τοποθετήστε τα αμέσως σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περιττό λάδι.
Σερβίρετε τα ζεστά ή χλιαρά, συνοδεύοντας τα με γιαούρτι, σκορδαλιά, ή κάποια πικάντικη σως.
4. Ψητό Κουνουπίδι Ολόκληρο (με Σάλτσα Ταχίνι)
Μια εντυπωσιακή και αρωματική συνταγή. Το κουνουπίδι ψήνεται ολόκληρο μέχρι να μαλακώσει και να καραμελώσει, ενώ η σάλτσα ταχίνι του δίνει μια μεσανατολίτικη νότα.
Συστατικά: Ένα ολόκληρο κουνουπίδι, ελαιόλαδο, μπαχαρικά (πάπρικα, κύμινο, κουρκουμάς). Για τη σάλτσα: ταχίνι, λεμόνι, σκόρδο, νερό, μαϊντανός.
Προετοιμασία: Αλείφετε το κουνουπίδι με το μείγμα λαδιού και μπαχαρικών και το ψήνετε ολόκληρο στον φούρνο. Σερβίρετε με την αρωματική σάλτσα ταχίνι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου