links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Σάββατο 12 Απριλίου 2025

Συνταγή της γιαγιάς - Πασχαλινά κουλούρια σμυρναίικα - χωρίς ούτε ένα αβγό στη ζύμη..

Αν νομίζετε ότι οι συνταγές κάποτε ήταν κοινές για όλες τις νοικοκυρές είσαστε γελασμένες. 

Αυτή τη συνταγή που σας δίνω σήμερα, την είχε η γιαγιά μου στα εικονίσματα γιατί έλεγε πως με αυτήν έχει ευλογία το σπίτι και πως αν τη δώσει πουθενά τότε χάνεται από το σπίτι. Η μαμά μου πάλι κρατούσε τη συνταγή για τα σμυρναίικα πασχαλινά κουλουράκια σε ειδικό κιτάπι μόνο για ειδικές περιπτώσεις. Φυσικά και δεν την έδινε πουθενά.

Το καλό της συνταγής είναι ότι δεν είναι βαριά τα κουλουράκια, δεν έχουν αμμωνία δεν έχουν όμως ούτε και αβγά. Είναι παλιά σμυρναίικη συνταγή και το μόνο αβγό που θα χρησιμοποιήσετε είναι στο άλειμμα από πάνω για να έχουν ωραίο ρόδινο χρώμα.

Πασχαλινά κουλούρια σμυρναίικα

Η συνταγή λοιπόν για τα κουλουράκια έχει ως εξής

Υλικά:

1280 γραμμάρια βούτυρο καλό τύπου Ολλανδίας ανάλατο φυσικά που θα έχετε από το βράδυ εκτός ψυγείου

1280 γραμμάρια ζάχαρη

2 ποτήρια πορτοκάλι χυμό

1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ

5 βανίλιες

1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό σόδα

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

3 κιλά αλεύρι εκ των οποίων τα 2 1/2 μαλακό και το 1/2 σκληρό . Προσοχή το αλεύρι να είναι καλής ποιότητας και καλακοσκινισμένο

Μισό ποτήρι χλιαρό νερό

Θυμηθείτε ότι όλα τα υλικά τα μετράτε με το ίδιο ποτήρι για να μην υπάρχουν αυξομειώσεις στις ποσοστώσεις των υλικών.

Εκτέλεση

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη με μιξεράκι χειρός και όχι στον κάδο του μίξερ. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κονιάκ. Μέσα στο πορτοκάλι έχουμε διαλύσει τη σόδα προσοχή όμως μέσα στη λεκάνη που ζυμώνουμε γιατί θα χυθεί καθώς αφρίζει. Στη συνέχεια ρίχνουμε το χλιαρό νερό και τις βανίλιες. Τέλος έχουμε ρίξει μέσα στο αλεύρι το μπέικιν και το κοσκινίζουμε λίγο λίγο ρίχνοντάς το μέσα στη λεκάνη. Με μία μαρίς το ανακατεύουμε όλο το υλικό και τέλος με τα χέρια το ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια απαλή ΄ζύμη αλλά και σφιχτή. Αν θέλετε μπορείτε να παίρνετε στα χέρια σας λίγο βούτυρο και να το ζυμώνετε. Όχι αλεύρι άλλο γιατί θα σφίξει πολύ η ζύμη.

Έχετε καλοβουτυρώσει λαμαρινάκια λεπτά και σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς προετοιμάζετε το περιβάλλον για τα κουλουράκια σας. Τα ζυμώνετε σε ότι σχήμα σας βολεύει ή θέλετε. Δεν φουσκώνουν ιδιαίτερα οπότε κάθε λαμαρινάκι χωράει περίπου τέσσερις στρώσεις από 9 κουλουράκια στη σειρά. Έχετε χτυπήσει σε ένα μπολ πολύ καλά ένα αβγό. Και με ένα πινελάκι τα περνάτε απαλά από πάνω. Τώρα είναι έτοιμα για το φούρνο. 

Προσοχή μην σας καούν 

Συνήθως δεν θέλουν πάνω από 20 ΄ στην δεύτερη σχάρα από τη βάση του φούρνου. Να μην καούν από κάτω και να είναι τραγανά. Μην τους αλλάξετε θέση αμέσως μόλις τα βγάλετε . Αφήστε τα να κρυώσουν σε φυσικό περιβάλλον και με μία σπάτουλα τοποθετήστε τα σε ένα ταψί. Όταν έχουν σκληρύνει αρκετά τα βάζετε σε τσίγκινα κουτιά που δεν παίρνουν υγρασία ή τα στολίζετε σε πιατέλες. Συνεχίζετε με το υπόλοιπο μείγμα. Γι’ αυτό πρέπει να έχετε δύο λαμαρινάκια. Υπολογίστε ότι θα βγάλετε 8 με 9 φουρνιές.

Καλή σας επιτυχία και καλή Ανάσταση. Καλοφάγωτα τα κουλουράκια σας. 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE