Συνταγή 1: Μπακαλιάρος στον φούρνο με πατάτες και ντομάτα
Υλικά:
-
1 κιλό μπακαλιάρος παστός (ξαλμυρισμένος)
-
4-5 πατάτες κομμένες σε φέτες
-
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
-
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
-
3 ντομάτες ώριμες τριμμένες (ή 1 κονσέρβα ντομάτας)
-
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
-
ρίγανη, αλάτι, πιπέρι
-
μαϊντανός φρέσκος για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
-
Σε ταψί στρώνουμε τις πατάτες, τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
-
Από πάνω τοποθετούμε τον μπακαλιάρο και περιχύνουμε με τις ντομάτες, το κρασί και το λάδι.
-
Αλατοπιπερώνουμε (με προσοχή γιατί ο μπακαλιάρος είναι ήδη αλμυρός), ρίχνουμε ρίγανη.
-
Ψήνουμε για περίπου 50-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να ροδίσει ελαφρώς.
-
Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε ζεστό.
Συνταγή 2: Μπακαλιάρος στον φούρνο με πράσο και σέλινο (παραδοσιακός νηστίσιμος)
Υλικά:
-
800 γρ. μπακαλιάρος παστός (ξαλμυρισμένος)
-
3 πράσα κομμένα σε ροδέλες
-
4 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένο
-
2 καρότα κομμένα σε φέτες
-
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
-
1 λεμόνι (χυμός)
-
αλάτι, πιπέρι
-
λίγος άνηθος (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
-
Σε μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα πράσα και το σέλινο για 5-6 λεπτά.
-
Προσθέτουμε τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
-
Αδειάζουμε το μείγμα σε πυρίμαχο σκεύος και από πάνω στρώνουμε τον μπακαλιάρο.
-
Περιχύνουμε με το λάδι και το χυμό λεμονιού.
-
Προσθέτουμε λίγο νερό (περίπου 1/2 φλιτζάνι) και αλατοπιπερώνουμε.
-
Ψήνουμε στους 180°C για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να ψηθεί το ψάρι και να μαλακώσουν τα λαχανικά.
-
Σερβίρουμε με φρέσκο λεμόνι και λίγο άνηθο αν θέλουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου