links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Σάββατο 12 Απριλίου 2025

Μπακαλιάρος στον Φούρνο: Δύο Λαχταριστές Προτάσεις για την Κυριακή των Βαΐων.

Συνταγή 1: Μπακαλιάρος στον φούρνο με πατάτες και ντομάτα

Υλικά:

  • 1 κιλό μπακαλιάρος παστός (ξαλμυρισμένος)

  • 4-5 πατάτες κομμένες σε φέτες

  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες

  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

  • 3 ντομάτες ώριμες τριμμένες (ή 1 κονσέρβα ντομάτας)

  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί

  • ρίγανη, αλάτι, πιπέρι

  • μαϊντανός φρέσκος για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

  2. Σε ταψί στρώνουμε τις πατάτες, τα κρεμμύδια και το σκόρδο.

  3. Από πάνω τοποθετούμε τον μπακαλιάρο και περιχύνουμε με τις ντομάτες, το κρασί και το λάδι.

  4. Αλατοπιπερώνουμε (με προσοχή γιατί ο μπακαλιάρος είναι ήδη αλμυρός), ρίχνουμε ρίγανη.

  5. Ψήνουμε για περίπου 50-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να ροδίσει ελαφρώς.

  6. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε ζεστό.


Συνταγή 2: Μπακαλιάρος στον φούρνο με πράσο και σέλινο (παραδοσιακός νηστίσιμος)

Υλικά:

  • 800 γρ. μπακαλιάρος παστός (ξαλμυρισμένος)

  • 3 πράσα κομμένα σε ροδέλες

  • 4 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένο

  • 2 καρότα κομμένα σε φέτες

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

  • 1 λεμόνι (χυμός)

  • αλάτι, πιπέρι

  • λίγος άνηθος (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Σε μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα πράσα και το σέλινο για 5-6 λεπτά.

  2. Προσθέτουμε τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.

  3. Αδειάζουμε το μείγμα σε πυρίμαχο σκεύος και από πάνω στρώνουμε τον μπακαλιάρο.

  4. Περιχύνουμε με το λάδι και το χυμό λεμονιού.

  5. Προσθέτουμε λίγο νερό (περίπου 1/2 φλιτζάνι) και αλατοπιπερώνουμε.

  6. Ψήνουμε στους 180°C για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να ψηθεί το ψάρι και να μαλακώσουν τα λαχανικά.

  7. Σερβίρουμε με φρέσκο λεμόνι και λίγο άνηθο αν θέλουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE