links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024

Συνταγή: Μοσχαρίσιο συκώτι σοτέ με καραμελωμένα κρεμμύδια και μπαλσάμικο..

Source pic: cdkitchen.com

Το συκώτι θεωρείται εξαιρετικά θρεπτικό τρόφιμο, πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Ας δούμε μια νόστιμη και γρήγορη συνταγή με καραμελωμένα κρεμμύδια και μπαλσάμικο..

Υλικά

  • 500 γρ. μοσχαρίσιο συκώτι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • 3 κουταλιές της σούπας μπαλσάμικο ξύδι
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη (κατά προτίμηση καστανή)
  • 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για πανάρισμα
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • Φρέσκος μαϊντανός για γαρνιτούρα

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία Συκωτιού
    Ξεπλύνετε καλά το συκώτι με κρύο νερό και τοποθετήστε το σε ένα μπολ με νερό και λίγο χυμό λεμονιού για 15-20 λεπτά. Αυτό θα αφαιρέσει τυχόν ανεπιθύμητες οσμές. Στραγγίστε και στεγνώστε το με χαρτί κουζίνας.

  2. Παναρισμα
    Πασπαλίστε το συκώτι με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Στη συνέχεια, αλευρώστε ελαφρά τις φέτες και τινάξτε το περιττό αλεύρι.

  3. Καραμελωμένα Κρεμμύδια
    Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και σοτάρετέ τα για 10-12 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να παίρνουν χρυσαφί χρώμα. Προσθέστε τη ζάχαρη και το μπαλσάμικο ξύδι και συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι να καραμελώσουν. Αφαιρέστε τα από το τηγάνι και αφήστε τα στην άκρη.

  4. Ψήσιμο Συκωτιού
    Στο ίδιο τηγάνι, προσθέστε την υπόλοιπη κουταλιά ελαιόλαδο και σοτάρετε το συκώτι σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει εξωτερικά αλλά να παραμείνει ζουμερό στο εσωτερικό.

  5. Σερβίρισμα
    Τοποθετήστε το συκώτι σε πιάτο και από πάνω προσθέστε τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Γαρνίρετε με φρέσκο μαϊντανό και σερβίρετε με συνοδευτικά όπως πουρέ πατάτας, βραστά λαχανικά ή πράσινη σαλάτα.


Διατροφικές Ιδιότητες και Οφέλη του Μοσχαρίσιου Συκωτιού

Το συκώτι θεωρείται εξαιρετικά θρεπτικό τρόφιμο, πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Ενδεικτικά:

  • Πλούσιο σε Σίδηρο: Το συκώτι είναι μία από τις καλύτερες πηγές αιμικού σιδήρου, που απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό, καταπολεμώντας την αναιμία.
  • Υψηλή Περιεκτικότητα σε Βιταμίνη Α: Συμβάλλει στη βελτίωση της όρασης, της ανοσοποιητικής λειτουργίας και της υγείας του δέρματος.
  • Βιταμίνες του Συμπλέγματος Β: Περιλαμβάνει Β12, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και την υγεία του νευρικού συστήματος.
  • Πρωτεΐνες Υψηλής Ποιότητας: Είναι πηγή πλήρους πρωτεΐνης που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.
  • Ψευδάργυρος και Σελήνιο: Συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την προστασία από τις ελεύθερες ρίζες.

Είναι Χρήσιμο το Συκώτι στη Διατροφή;

Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι χρήσιμο στη διατροφή μας, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Α το καθιστά σημαντικό, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει υπερβιταμίνωση. Συνιστάται να καταναλώνεται 1-2 φορές τον μήνα, ώστε να επωφεληθούμε από τα θρεπτικά του συστατικά χωρίς να υπερβαίνουμε τις ημερήσιες ανάγκες.

Απολαύστε το ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και συνοδεύστε το με λαχανικά και δημητριακά για μια πλήρη, υγιεινή εμπειρία!

Γιώργος Γυρνάς...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE