links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

«Σβήνει» η αλιεία και στον Αμβρακικό - «Θηλιά» τα τέλη κυκλοφορίας για τους αλιείς

«Θηλιά» τα τέλη κυκλοφορίας για τους αλιείς όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία «σβήνει» η αλιεία. 

Στα περιβαλλοντικά προβλήματα του Αμβρακικού, την έλλειψη ψαριών και την προτεινόμενη επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών, τα τέλη κυκλοφορίας προστίθενται ως χαράτσι για τους αλιείς

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Δυσβάσταχτο είναι το τέλος κυκλοφορίας για τα αλιευτικά σκάφη, τα οποία εδώ και τρία χρόνια πληρώνουν οι επαγγελματίες του κλάδου, ώστε να μπορούν να ψαρέψουν νόμιμα. Τα τέλη ξεκινούν από 150 ευρώ και είναι ανάλογα τα μέτρα του σκάφους τους, ενώ από τη στιγμή που εφαρμόστηκαν οι επαγγελματίες στον Αμβρακικό και όχι μόνο αντιμετωπίζουν το ένα πρόβλημα μετά το άλλο.

Οι επαγγελματίες αλιείς βλέπουν τα τέλη κυκλοφορίας ως άδικο μέτρο, δεδομένου ότι οι οικονομικές απολαβές της εργασίας τους δεν είναι σε εύρωστο επίπεδο, αλλά ούτε καν σε ικανοποιητικό.

Μάλιστα, το μέτρο αυτό επεκτείνεται και στους ερασιτέχνες ψαράδες που διαθέτουν σκάφος, κάτι που έγινε γνωστό εδώ και λίγο καιρό, ενώ να προσθέσουμε πως η προθεσμία για να δηλώσουν τα σκάφη του οι ερασιτέχνες ψαράδες λήγει στο τέλος του μήνα.

Ωστόσο, το σοβαρότερο πρόβλημα ως προς τα τέλη κυκλοφορίας το αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες αλιείς, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή δυσανασχέτησαν με τα τέλη κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, οι αλιείς του Αμβρακικού έχουν να αντιμετωπίσουν το ένα πρόβλημα μετά το άλλο, καθώς εδώ και δύο χρόνια, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή των τελών κυκλοφορίας, δεν μπορούν να ψαρέψουν κουτσομούρα, η οποία είναι σε έλλειψη, πρόβλημα αντιμετωπίζουν επίσης με το γεγονός ότι ο Αμβρακικός υποφέρει από έλλειψη οξυγόνου, ενώ αρκετοί εκ των επαγγελματιών αλιέων έχουν να δουλέψουν ακόμη και μήνες. Πλέον φοβούνται πως από τη στιγμή που και οι ερασιτέχνες ψαράδες θα κληθούν να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας, ενδεχομένως στο μέλλον τα δικά τους τέλη θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

 

Συγκεκριμένα αλιείς του Αμβρακικού μιλούν στη «Σ» για τα τέλη κυκλοφορίας στα σκάφη που πλέον έχουν εξελιχθεί σε βραχνά για τους επαγγελματίες του κλάδου.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Αμφιλοχίας, Δημήτρης Σμύρης, μιλώντας στη «Σ» τόνισε: «πληρώνουμε κάθε χρόνο ως επαγγελματίες αλιείς το ελάχιστο 150 ευρώ για τέλη κυκλοφορίας στα σκάφη μας. Το ποσό βγαίνει ανάλογα με τα μέτρα του σκάφους.

Πριν περίπου ένα μήνα λάβαμε μια ενημέρωση σύμφωνα με τη οποία θα ενταχθούν στα τέλη κυκλοφορίας και τα ερασιτεχνικά σκάφη. Προβληματιστήκαμε όμως για το λόγο που έστειλαν την ενημέρωση αυτή και σε εμάς που είμαστε επαγγελματίες και πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας εδώ και τρία χρόνια που ξεκίνησε η εφαρμογή του νόμου.

Ελπίζουμε να είναι μόνο προς γνώση μας η ενημέρωση αυτή και μην ζητήσουν στους επαγγελματίες περισσότερα χρήματα, γιατί το χαράτσι των τελών κυκλοφορίας είναι ήδη πολύ μεγάλο για τα αλιευτικά σκάφη. Υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν να δουλέψουν ακόμη και ένα χρόνο και δεν αρκούσε μόνο αυτό, αλλά στον Αμβρακικό παλεύουμε να ψαρέψουμε κουτσομούρα. Πως θα πληρώσουμε;»

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Άρτας Χρήστος Πάνου

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Άρτας, Χρήστος Πάνου, μιλώντας στη «Σ» επεσήμανε: «οι επαγγελματίες αλιείς πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας εδώ και τρία χρόνια, αλλά τώρα επεκτάθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας και τους ερασιτέχνες. Πλέον και αυτοί πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για το σκάφος τους και θα πληρώνουν 100 ευρώ, εξαρτάται όμως το μέγεθος του σκάφους τους, τα μέτρα του σκάφους δηλαδή.

Εμείς οι επαγγελματίες αλιείς πληρώνουμε 150 ευρώ για σκάφος των 7,5 μέτρων, ενώ η κλίμακα αλλάζει γρήγορα και αυτός που έχει από 8 μέτρα σκάφος και άνω πληρώνει σίγουρα 200 ευρώ. Για τους επαγγελματίες αλιείς τα τέλη κυκλοφορίας είναι ουσιαστικά χαράτσι, αφού δεν έχουμε δρόμους στο νερό. Το χρήματα αυτά βγαίνουν με πολύ κόπο, γιατί υπάρχουν συνάδελφοι αλιείς που έχουν να δουλέψουν κανονικά ένα μήνα, δύο μήνες ή και ένα χρόνο.

Στον Αμβρακικό που δραστηριοποιόμαστε τα προβλήματά μας είναι πολλά, ακόμη και η επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών που επιθυμούν μας επηρεάζει, αλλά σχετικά με αυτά τα χρήματα που μας ζητούν ως τέλη κυκλοφορίας πρέπει να σας πω για να το καταλάβει και ο κόσμος ότι εδώ και δύο χρόνια δεν έχουμε στον Αμβρακικό κουτσομούρα. Θα δουλέψουμε 4 ώρες, θα πληρώσουμε δηλαδή για 4 ώρες καύσιμα, για να πιάσουμε 2 κιλά κουτσομούρα.

Συνεπώς ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι τα τέλη κυκλοφορίας για εμάς είναι χαράτσι πραγματικό, αλλά και πέραν αυτού υποφέρει από έλλειψη οξυγόνου στον Αμβρακικό σύμφωνα με επιστημονικές μετρήσεις, κάτι που σαφώς και μας επηρεάζει. Όλα αυτά σαφώς και λειτουργούν αρνητικά για την δουλειά μας την στιγμή μάλιστα που τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα σε οικονομικό επίπεδο για εμάς. Συνεπώς πως θα βρούμε τα χρήματα για τα τέλη κυκλοφορίας;»

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

Συνείδηση - Home page
Πηγή: sinidisi.gr


 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE