links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Δούναβης: Η ξηρασία έφερε στο «φως» βυθισμένα πλοία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου..

Στη Σερβία, κοντά στην πόλη Πράχοβο, εθεάθησαν περισσότερα από 20 γερμανικά πλοία που βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.  

Το Reuters γράφει σχετικά: Αυτό έγινε δυνατό επειδή ο Δούναβης έγινε πολύ ρηχός. Λόγω της ξηρασίας στην Ευρώπη, ο ποταμός έχει φτάσει σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και έναν αιώνα.

Το 1944, όταν ο ναζιστικός στρατός υποχωρούσε υπό την πίεση των σοβιετικών στρατευμάτων, οι Γερμανοί βύθισαν εκατοντάδες πλοία τους στον Δούναβη.  

Η φετινή ξηρασία αποκάλυψε περισσότερα από 20 ναυάγια σε ένα τμήμα του Δούναβη κοντά στο Πράχοβο στην ανατολική Σερβία. Πολλοί από αυτα εξακολουθούν να φέρουν τόνους πυρομαχικών και εκρηκτικών επί του σκάφους - ένας κίνδυνος για τη ναυτιλία.  

Εξαιτίας αυτού, η πλωτή περιοχή κοντά στο Πράχοβο περιορίστηκε από 180 μέτρα σε 100 μέτρα. «Ο γερμανικός στολίσκος άφησε πίσω του μια μεγάλη οικολογική καταστροφή που απειλεί εμάς, τους κατοίκους του Πράχοβο», είπε ο συγγραφέας Βέλιμιρ Τραϊλόβιτς, ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο για τα γερμανικά πλοία.  Οι ντόπιοι ψαράδες κινδυνεύουν επίσης.  

Εκτός από τους Σέρβους, τα υπολείμματα των πλοίων είναι επικίνδυνα και για τους Ρουμάνους που ζουν στην αντίπερα όχθη του ποταμού. Τον Μάρτιο, η σερβική κυβέρνηση ανακοίνωσε διαγωνισμό για την κατάσχεση πλοίων και την απομάκρυνση πυρομαχικών και εκρηκτικών. Το κόστος της επέμβασης υπολογίστηκε στα 30 εκατομμύρια δολάρια.  

Author: Anna Kholodnova

Source post: babel.ua 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE