links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Φανουρόπιτα: Η αυθεντική μοναστηριακή συνταγή.

Φανουρόπιτα

Ποιος δεν θυμάται την γιαγιά του να λέει «Άγιε μου Φανούριε… φανέρωσε το» και να τάζει πίτα ή κερί στη χάρη του; Ο Άγιος Φανούριος υπήρξε πάντοτε ο Άγιος ο οποίος θα βοηθούσε να βρεθούν τα χαμένα.

Από γαμπρούς και νύφες μέχρι χαμένα πρόσωπα ή ακόμη και κλειδιά.

Στις 27 Αυγούστου είναι του Αγίου Φανουρίου και πρέπει να φτιάξουμε μία φανουρόπιτα.

Άγιος Φανούριος: ο βίος του - η εύρεση της εικόνας του - το έθιμο και η ευχή της φανουρόπιτας

Η πίτα του Αγίου Φανουρίου είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου (27/08) και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία.

Υλικά:

1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλιά κανέλλα
1 κουταλιά γαρύφαλλο
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
½ κιλό αλεύρι
1 ποτήρι νερό
Λάδι για το άλειμμα του ταψιού
Σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Άσπρα αμύγδαλα (προαιρετικά)
Ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Σε μπολ ανακατεύουμε τον χυμό του πορτοκαλιού, το λάδι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι με το νερό, ώσπου το μείγμα να γίνει λείο. Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί στρογγυλό ή παραλληλόγραμμο με το πινέλο και απλώνουμε σε όλη του την επιφάνεια σουσάμι. Αδειάζουμε από πάνω το μείγμα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και γαρνίρουμε με όσα αμύγδαλα θέλουμε. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου. Όταν κρυώσει η φανουρόπιτα, την κόβουμε σύμφωνα με την παράδοση σε 40 μικρά κομμάτια και αν θέλουμε, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Κάντε κλικ εδώ για όλα τα βιβλία της μοναστηριακής γαστρονομίας.

Source: www.monastiriaka.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE