links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Στο κυνήγι του δάκου μέχρι Σεπτέμβριο με καλό πριμ για παγίδες 35 ευρώ το στρέμμα..

dakoktonia

Η εύρεση µιας αξιόπιστης και αποδεκτής µεθόδου καταπολέµησης προς την κατεύθυνση της µαζικής παγίδευσης του δάκου, αποτελεί µονόδροµο στο πλαίσιο της Πράσινης Συµφωνίας της Ε.Ε. και του περιορισµού της χρήσης συµβατικών φυτοπροστατευτικών ουσιών. 

Ήδη στην Ελλάδα οι ελαιοπαραγωγοί δείχνουν να την εµπιστεύονται ως µέθοδο, ενώ κίνητρο για την εφαρµογή της παρέχουν σαφώς οι επιδοτήσεις των eco-schemes που καλύπτουν τα έξοδα της εν λόγω πρακτικής.

Από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο ανάρτηση δακοπαγίδων που έχει και ειδικό πριμ

Η καταπολέµηση του δάκου της ελιάς σήµερα αντιµετωπίζει δυσκολίες, λόγω κυρίως της απόσυρσης άδειας χρήσης των περισσότερων δραστικών ουσιών, αλλά και της ανθεκτικότητας του δακοπληθυσµού σε πυρεθρινοειδή και οργανοφωσφορικά εντοµοκτόνα. Είναι ήδη γνωστό ότι η µέθοδος της µαζικής παγίδευσης (ΜΠ) ή προσέλκυσης µπορεί να αποτελέσει µια εναλλακτική λύση.



Η µέθοδος αυτή βασίζεται στην παγίδευση των ακµαίων θηλυκών/αρσενικών, συνήθως µε την χρήση τροφικού ή/και φεροµονικού προσελκυστικού σε κλειστή παγίδα (τύπου McPhail) κατάλληλης γεωµετρίας και χρώµατος, που παγιδεύει τα έντοµα και τα αποµονώνει ή/και τα εξουδετερώνει ή ανοικτού τύπου η οποία προσελκύει τα έντοµα µε κατάλληλο προσελκυστικό και τα θανατώνει µε την επαφή στην εξωτερική επιφάνεια της παγίδας που είναι εµποτισµένη µε εντοµοκτόνο (π.χ. Ecotrap).

Ενίσχυση από Οικολογικά Σχήµατα

Η παραπάνω µέθοδος έγινε ευρέως γνωστή στους ελαιοπαραγωγούς, µέσω των οικολογικών σχηµάτων (eco-schemes) τα οποία για την περίοδο 2023-2027 επιδοτούν τη χρήση δακοπαγίδων σε όλους τους παραγωγούς. Η ενίσχυση είναι ίση µε 35 ευρώ το στρέµµα σύµφωνα µε το στρατηγικό πλαίσιο της ΚΑΠ, ωστόσο τελικά πληρώθηκε µε 26 ευρώ ανά στρέµµα το 2023. Η παραπάνω ενίσχυση έχει κωδική ονοµασία «∆ράση 31.6-ΙΓ Εφαρµογή των εθελοντικών οδηγιών ολοκληρωµένης φυτοπροστασίας» και συνδυάζεται µε τις περισσότερες δράσεις των eco-schemes.

Στο πλαίσιο της δράσης, οι γεωργοί δεσµεύονται:

Διαβάστε την συνέχεια στο: ►www.agronews.gr


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE