Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Ιδρυτής του medNutrition.gr |
Ως διατροφολόγος, έχω διαπιστώσει από πρώτο χέρι τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η αποκρυπτογράφηση στην Ετικέτες Τροφίμων στην υγεία σου. Θα σε βοηθήσει να κάνεις θετικές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σου. Από την πρώτη συνεδρία, έρχομαι πάντα αντιμέτωπος σε ερωτήσεις:
- Ποιο ψωμί να αγοράσω για να με χορτάσει και να μην με παχύνει;
- Τι να κοιτάξω στο παξιμάδι; Τις φυτικές ίνες; Το αλάτι;
- Ποιο τυρί έχει περισσότερη πρωτεΐνη για να προσθέσω στο τόστ;
Δωρεάν APP: Αξιολόγησε τη Διατροφική ετικέτα που σε ενδιαφέρει
Διατροφική Εκπαίδευση
Η κατανόηση των ετικετών των τροφίμων, είναι τόσο σημαντική για μένα, ώστε θέτω ως προτεραιότητα να εκπαιδεύω τους πελάτες μου σχετικά με αυτό σε μεμονωμένη συνεδρία. Επιπρόσθετα έχω δημιουργήσει στην Περιοχή των Μελών ξεχωριστή θεματική για τις διατροφικές ετικέτες, όπου εκεί θα μάθεις ποιες είναι οι 3 top επιλογές στην ελληνική αγορά σήμερα, σε 60 κατηγορίες τροφίμων. Αλλά και με ποια κριτήρια να επιλέγεις σε κάθε κατηγορία την καλύτερη επιλογή για σένα! Ακόμη και να βγει στην αγορά κάποιο νέο τρόφιμο θα είσαι σε θέση να το αξιολογήσεις. Και φυσικά δεν αφήνω απ΄έξω τα social, έχω δημιουργήσει αντίστοιχη ενότητα στο instagram για τη Διατροφική Ετικέτα.
Διάβασε τον οδηγό παρακάτω καθώς εμβαθύνω στον κόσμο των ετικετών τροφίμων, εξερευνώντας τα πάντα, από τις συνήθεις παρανοήσεις μέχρι τα κρυμμένα πρόσθετα και τη σημασία της ανάγνωσης των ετικετών πέρα από τα διατροφικά στοιχεία. Στο τέλος της ανάγνωσης σου, θα είσαι εξοπλισμένος με τα εργαλεία για να αποκωδικοποιείς τις ετικέτες τροφίμων σαν έμπειρος επαγγελματίας.
Ετικέτες Τροφίμων: Γιατί είναι Χρήσιμες;
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει υποχρεωτική η αναγραφή διαιτητικών πληροφοριών στις ετικέτες των τροφίμων. Οι κατασκευαστές τροφίμων βλέπουν τις ετικέτες ως μια επινόηση για να πείσουν για το προϊόν τους, αντί για το προϊόν ενός ανταγωνιστή.
Ετικέτες Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ
Απλά περπάτησε στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ των τροφίμων την επόμενη φορά που θα επισκεφθείς το σούπερ μάρκετ, και πρόσεξε τον απίστευτα μεγάλο αριθμό των επιλογών σου. Θα παρατηρήσεις ότι η βιομηχανία τροφίμων έχει εστιάσει σε μεγάλο βαθμό στην προώθηση των πιο ανθυγιεινών τροφίμων. Είναι πλούσια σε γεύση, θερμίδες, λίπη και αλάτι όπως τα fast food, τα γλυκά και τα αναψυκτικά. Σε σύγκριση με τις υγιεινές τροφές, όπως το ψάρι, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, οι τιμές των τροφίμων που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία είναι αισθητά πιο οικονομικές, γεγονός το οποίο έχει οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση και μεγαλύτερη προσφορά.
Διατροφική Επισήμανση στις Ετικέτες Τροφίμων
Ως απάντηση στην παραπάνω κατάσταση, οι υπεύθυνοι φορείς καθιέρωσαν την ετικέτα διατροφικής επισήμανσης, στην οποία καταχωρούνται τα βασικά θρεπτικά χαρακτηριστικά που βρίσκονται σε ένα προϊόν, για να βοηθήσουν τους πολίτες να κάνουν σωστές διατροφικές επιλογές.
Ετικέτες Τροφίμων και Παιδιά
Ειδικές ρυθμίσεις υπάρχουν για τρόφιμα που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών και διαφορετικές για παιδιά ηλικίας κάτω των 4. Επίσης, η παροχή διατροφικών πληροφοριών είναι προς το παρόν προαιρετική για πολλές ωμές τροφές, όπως τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και το ψάρι.
Κατέβασε δωρεάν τον Οδηγό για τις Ετικέτες Τροφίμων
Διάβαζε τις Ετικέτες Τροφίμων προσεκτικά
Όταν κάποια ετικέτα τροφίμου γράφει: «Χωρίς χοληστερίνη» αυτό σημαίνει ότι το προϊόν δεν περιέχει χοληστερίνη, αλλά θα πρέπει να ξέρεις ότι μπορεί να περιέχει κορεσμένο (ζωικό) λίπος, κάτι το οποίο επίσης ανεβάζει την χοληστερίνη στο αίμα.
Η εξωτερική συσκευασία των τροφίμων είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να κάνει το εσωτερικό της πιο ελκυστικό, χωρίς να αποκαλύπτει πάντα την αλήθεια για αυτό.
Το να βρίσκεις λοιπόν το λίπος, τη χοληστερόλη ή το αλάτι που και περιέχεται στα τρόφιμα, σημαίνει ότι θα πρέπει να διαβάζεις τις ετικέτες τους. Μάλιστα, θα χρειαστείς λίγο χρόνο ώστε να εξοικειωθείς με τις αναφερόμενες ποσότητες στις ετικέτες αυτές. Μπορεί αρχικά να μοιάζει δύσκολο ή βαρετό, αλλά τελικά μπορεί να αποδειχτεί ενδιαφέρον και διασκεδαστικό.
Εκπαίδευση του Καταναλωτή στις Ετικέτες Τροφίμων
Στην Ελλάδα έχουμε στην υιοθετήσει το σύστημα των GDAS, ο τρόπος ανάγνωσης της ετικέτας αναλύεται παρακάτω.
Στην Αυστραλία έχουν το Health Star Rating (HSR). Τα προϊόντα βαθμολογούνται από 0,5 ως 5 αστέρια. Η βαθμολογία προκύπτει από τη συνολική εκτίμηση όλων των θρεπτικών συστατικών. Ουσιαστικά, βγαίνει ο μέσος όρος των “θετικών” συστατικών, όπως η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, με τα “αρνητικά” συστατικά, όπως η περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, πρόσθετα σάκχαρα, αλάτι. Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι για παράδειγμα ένα προϊόν πλούσιο σε ζάχαρη, μπορεί να χαρακτηριστεί με μεγάλη βαθμολογία, πιθανόν λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Αυτό λοιπόν, δε δίνει μία ξεκάθαρη εικόνα για τα τρόφιμα που είναι αμιγώς θρεπτικά.
Στην Αγγλία αρκετά σουπερμάρκετ χρησιμοποιούν χρώματα επισήμανσης των διατροφικών ετικετών- κάνουν ευκολότερο να δει κανείς με μια ματιά αν το φαγητό είναι υψηλό σε λίπος, ζάχαρη ή αλάτι. Τα χρώματα μπορούν να βοηθήσουν να κάνεις μια πιο θρεπτική επιλογή.
Υπάρχουν
και άλλα εκπαιδευτικά εργαλεία σε άλλες χώρες που έχουν σχεδιαστεί για
την εκπαίδευση στις διατροφικές ετικέτες, με πλεονεκτήματα και
μειονεκτήματα. Ο στόχος αυτού του άρθρου είναι να αποκτήσεις βασικές
γνώσεις (δεν χρειάζεται να γίνεις διαιτολόγος, τεχνολόγος τροφίμων και
χημικός μηχανικών) ώστε να κάνεις επιλογές που
να σου ταιριάζουν, γι΄αυτό δεν θα επεκταθώ και σε άλλα εκπαιδευτικά εργαλεία.
Σήμανση “Χωρίς Γλουτένη” στις Ετικέτες Τροφίμων
Για να πάρει κάποιο προϊόν τη πιστοποίηση πως δεν περιέχει γλουτένη, το εν λόγω προϊόν πρέπει να περιέχει λιγότερα από 20 μέρη γλουτένης ανά εκατομμύριο. Δεν υπάρχει κανόνας ότι τα τρόφιμα πρέπει να φέρουν την ένδειξη “χωρίς γλουτένη” και δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ως προς τα τρόφιμα που μπορούν να φέρουν την ένδειξη – ακόμη και τρόφιμα που δεν περιέχουν φυσικά γλουτένη, όπως το νερό.
Το σήμα που θα είναι πάνω στην ετικέτα διαφοροποιείται ανάλογα με τον οργανισμό από τον οποίο πήρε τη πιστοποίηση το προϊόν. Δυο από τα πιο γνωστά φαίνονται παρακάτω:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου