links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Τι θα ισχύει για όλα τα αυθαίρετα - «Μπουλντόζα» σε κάθε νέο κτίσμα χωρίς άδεια

Τι θα ισχύει για όλα τα αυθαίρετα  «Μπουλντόζα» σε κάθε νέο κτίσμα χωρίς άδεια
Σύνταξη: Μαρίνα Ξυπνητού

Τέλος στην ανέγερση νέων αυθαιρέτων θα μπει από εδώ και στο εξής μέσω δορυφορικών φωτογραφιών και drones θα βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διαμηνύοντας παράλληλα ότι θα προχωράει -όπου κρίνεται απαραίτητο- με συνοπτικές διαδικασίες η επιχείρηση «μπουλντόζα».

Το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο περιλαμβάνει επίσης και τη μεταβατική ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση, η οποία αφορά οικόπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων χωρίς «πρόσωπο» σε πολεοδομικά αναγνωρισμένη κοινόχρηστη οδό και θα τεθεί σε ισχύ για διάστημα δύο έως τριών ετών, έως ότου ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός.

Όπως εξηγούν πηγές στον «Ελεύθερο Τύπο», οι διατάξεις για την αυθαίρετη δόμηση αποσκοπούν στο να μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη ανέγερση τόσο νέων παράνομων κτιρίων όσο και εκείνων που χτίστηκαν από το 2011 και μετά σε περιοχές όπως η Μύκονος, ενώ η διαδικασία θα προβλέπει ακόμα και την κατεδάφιση τέτοιων κτισμάτων σε περιπτώσεις που οι ελεγκτές δόμησης κρίνουν πως είναι απαραίτητο.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία, από τον Ιούλιο του 2011 και έπειτα κανείς δεν μπορεί να τακτοποιήσει το αυθαίρετο που έχει ανεγείρει και θα πρέπει είτε να πληρώνει πρόστιμο διατήρησης ή να προχωρήσει σε οριστική κατεδάφιση. Με το σχέδιο νόμου λοιπόν, όσα κτίσματα έχουν χτιστεί μετά το 2011 θα εντοπίζονται από αεροφωτογραφίες και drones και είτε θα προχωρούν οι ιδιοκτήτες τους σε διαδικασία ρύθμισης για να τα διατηρήσουν πληρώνοντας ωστόσο τσουχτερά πρόστιμα είτε θα προχωρούν σε οικειοθελή κατεδάφιση κατόπιν συνεννόησης με τους αρμόδιους φορείς.

Υπενθυμίζεται ότι για αυθαίρετα κατηγορίας 1-4 που χτίστηκαν πριν το 2011 και οι ιδιοκτήτες τους μπήκαν στην τότε ρύθμιση, η διαδικασία τακτοποίησης μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου θα «τρέχει» μέχρι τον Μάρτιο του 2026.

Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΝ, Θεόδωρο Σκυλακάκη, το νομοσχέδιο αποτελεί «μια ολόκληρη πολεοδομική μεταρρύθμιση», εξασφαλίζοντας ότι «το σύνολο των αυθαιρέτων που θα κτίζονται από τούδε και στο εξής θα κατεδαφίζονται».

Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει ...............

-Εδώ η συνέχεια-

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE