links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Πέθανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σόιμπλε

Ο βετεράνος γερμανός πολιτικός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος υπηρέτησε ως μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου, της Μπούντεσταγκ, για περισσότερο από μισό αιώνα, απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών, αναφέρουν σήμερα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. 

Ο Σόιμπλε, ο οποίος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της καριέρας του στην επανένωση της χώρας του και αργότερα διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, πέθανε ειρηνικά αργά την Τρίτη, μετέδωσε και το πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Ο Σόιμπλε ήταν μέλος των κεντροδεξιών Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ από το 1965 και έγινε βουλευτής το 1972, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους Γερμανούς πολιτικούς με την μεγαλύτερη θητεία.

Από το 1990 ήταν καθηλωμένος στην αναπηρική καρέκλα, αφού οι σφαίρες ενός ανισόρροπου ενόπλου τον κατέστησαν ανάπηρο και παραλίγο να τον σκοτώσουν.

Βετεράνος της πολιτικής

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος καταγόταν από το Φράιμπουργκ, θεωρείτο ένας από τους πιο εξέχοντες πολιτικούς του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας, CDU. Διαμόρφωσε την ομοσπονδιακή πολιτική για δεκαετίες και ήταν το μακροβιότερο μέλος της Μπούντεσταγκ.

Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κατείχε κυβερνητικές θέσεις από τη δεκαετία του 1980, συμπεριλαμβανομένου του Ομοσπονδιακού Υπουργού Ειδικών Καθηκόντων, του Προϊσταμένου της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας και του Υπουργού Εσωτερικών υπό τον Καγκελάριο Χέλμουτ Κολ.

Επί Άνγκελα Μέρκελ, ο Σόιμπλε ήταν και πάλι υπουργός Εσωτερικών από το 2005 έως το 2009 και υπουργός Οικονομικών από το 2009 έως το 2017, αξίωμα για το οποίο έγινε γνωστός πέρα από τη Γερμανία κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ.

Μεταξύ 1991 και 2000, ανέλαβε τη θέση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU στην Μπούντεσταγκ για την Ένωση.

Η δολοφονική απόπειρα το 1990

Κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας, και επί υπουργίας του ως υπουργός Εσωτερικών, είχε διοργανωθεί μια εκδήλωση στο Όπεναου, με κύριο ομιλητή τον ίδιο. Την ώρα που ανέβαινε στην εξέδρα, υπό τις επευφημίες του συγκεντρωμένου πλήθους, έπεσαν 3 πυροβολισμοί. Η μία σφαίρα βρήκε και τραυμάτισε ελαφρά το σωματοφύλακά του, ενώ οι άλλες δύο πέτυχαν τον υπουργό στο πρόσωπο και στη σπονδυλική στήλη.

Ο κ. Σόιμπλε μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε η ολική παράλυση του σώματός του από τον τρίτο θωρακικό σπόνδυλο και κάτω, σπόνδυλο τον οποίο είχε συνθλίψει η σφαίρα. Το τραύμα στο πρόσωπο ήταν ελαφρύ και του άφησε μονάχα μια αμυδρή ουλή στο δεξιό μάγουλο.

Ο δράστης της επίθεσης Ντίτερ Κάουφμαν, γιος δημάρχου της περιοχής, στα νιάτα του, θέλοντας να αναζητήσει την προσωπική του ελευθερία και την αυτοεπιβεβαίωση, έφυγε από τη Γερμανία και έζησε για πολλά χρόνια στην Ασία. Ωστόσο, από τη χρήση ναρκωτικών απέκτησε ψυχολογικά προβλήματα.

Κατά τη σύλληψή του δήλωσε ότι ήθελε να εκδικηθεί το γερμανικό κράτος για τον "ψυχολογικό και σωματικό τρόμο", που του ασκούσε και επέλεξε ως προσωποποίησή του τον υπουργό Εσωτερικών. Στη δίκη του Μαΐου 1991 προσήχθη σε δίκη, αλλά κρίθηκε ανίκανος για τον καταλογισμό της πράξης του, επειδή έπασχε από βαριάς μορφής σχιζοφρένεια. Κλείσθηκε σε ψυχιατρείο και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους το φθινόπωρο του 2004.

Πέθανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ηλικία 81 ετών 

"Δεν ήθελα να βλάψω την Ελλάδα"

Ο Σόιμπλε είχε δεχτεί έντονη κριτική για τις ενέργειές του κατά την κρίση του "Grexit" του 2015, ενώ στην Ελλάδα το όνομα του είχε συνδεθεί με τα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Ο ίδιος, δήλωσε τον τον Ιούλιο του 2023 ότι είχε ήσυχη τη συνείδησή του για τις επιλογές του ως προς την Ελλάδα αφού το κίνητρό του ήταν να βοηθήσει.

O πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τιμ Γκάιτνερ, στις αρχές του 2014 αποκάλεσε το σχέδιο του Σόιμπλε "τρομακτικό", ενώ υποστήριξε ότι ο Σόιμπλε πίστευε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα τρόμαζε άλλες χώρες.

Source: www.thetoc.gr

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE