links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Η συνταγή της ημέρας: Πανετόνε ή αλλιώς το ιταλικό τσουρέκι

Image 1 of 1 

Πανετόνε, ή αλλιώς το ιταλικό τσουρέκι των Χριστουγέννων που μυρίζει υπέροχα. Η τέλεια υφή του, τα αρώματά του, οι ξηροί καρποί που περιέχει, κάνουν το Πανετόνε να φιγουράρει ψηλά στη λίστα με τα αγαπημένα μας γλυκίσματα.

Υλικά για το πανετόνε

75 ml μπράντυ
175 γραμμ. σταφίδες
550-620 γραμμ.αλεύρι
175 γραμμ.βούτυρο
1κουταλάκια του γλυκού αλάτι
65 γραμμ.ζάχαρη
3 γραμμ.αλάτι
½ κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
11 γραμμ.ξηρή μαγιά
1 λεμόνι ξύσμα
1 πορτοκάλι ξύσμα
2 αυγά
2 κρόκους αυγών
175 ml γάλα
175 γραμμ.ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκάλι ψιλοκομμένη
Μέλι, ζάχαρη άχνη για διακόσμηση, κρυστάλλους ζάχαρης.

Διαδικασία για το πανετόνε

Λαδώνετε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψάκι για κέικ 17εκ. Σκεπάζετε με αντικολλητικό χαρτί το οποίο θα προεξέχει 12εκ. από το χείλος. Βάζετε σε ένα μπολ το μπράντυ και τις σταφίδες και αφήνετε να μουλιάσουν για 2-4 ώρες. Κοσκινίζετε το αλεύρι μέσα στο μπολ και προσθέτετε το βούτυρο και το αλάτι, προσαρμόζετε τον γάντζο και αναμειγνύετε τα υλικά στην χαμηλότερη ταχύτητα για 2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτετε την ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, το εκχύλισμα βανίλιας, τη μαγιά, τις φλούδες, τα αυγά και το γάλα και αναμειγνύετε στην χαμηλότερη ταχύτητα για 2 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη. Συνεχίζετε να ζυμώνετε στην ταχύτητα 2 για 2 λεπτά. Αφαιρείτε το μπολ.

Σκεπάζετε με μια διάφανη μεμβράνη ελαφρώς λαδωμένη και το αφήνετε για 2-4 ώρες, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Στραγγίζετε τις σταφίδες. Βάζετε ξανά τον γάντζο και ζυμώνετε στην ταχύτητα 2 για 1 λεπτό. Προσθέτετε τα φρούτα και ζυμώνετε στην ταχύτητα 2 για 2 ακόμα λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Βάζετε την ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και φτιάχνετε μια μπάλα που να χωράει στο ταψάκι. Χαράζετε βαθιά έναν σταυρό στην επιφάνεια της ζύμης και αφήνετε μέχρι να φουσκώσει και να φτάσει 2,5 εκ. πάνω από τα ταψάκι. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C και ψήνετε το ψωμί για 15 λεπτά.

Μειώνετε την θερμοκρασία στους 180°C και ψήνετε για ακόμα 40 λεπτά. Αφήνετε το ταψάκι να κρυώσει για 10 λεπτά. Στη συνέχεια το βγάζετε από το ταψάκι και αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Απλώνετε το μέλι και διασκορπίζετε τους κρυστάλλους ζάχαρης. Πασπαλίζετε με πολλή ζάχαρη άχνη και έχεις το καλύτερο και πιο αφράτο πανετόνε.

eleftherostypos.gr 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE