links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Το κόλπο με τη νοθεία στο ελαιόλαδο για να μην ανιχνεύεται εύκολα - Σε απόγνωση οι παραγωγοί

Σύμφωνα με τον γεωπόνο και βιοτεχνολόγο Παναγιώτη Κάτσαρη το ελαιόλαδο μπορεί εύκολα να αναμειχθεί με άλλα έλαια και να πλασαριστεί ως εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

Όλο και πιο συχνά είναι τα φαινόμενα νοθείας στο ελαιόλαδο, την ώρα που η τιμή του στο ράφι έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Για τη διαδικασία νόθευσης μίλησε στο MEGA ο Παναγιώτης Κάτσαρης, γεωπόνος και βιοτεχνολόγος στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα».

«Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο δύσκολα τρόφιμα, γιατί μπορεί εύκολα να αναμειχθεί με άλλα έλαια και να πλασαριστεί στην αγορά σαν εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο», υπογράμμισε.

Συνέχισε ξεκαθαρίζοντας πως το χρώμα στο ελαιόλαδο δεν είναι ενδεικτικό κριτήριο για το κατά πόσο έχει υποστεί ή όχι επεξεργασία, ενώ ανέφερε ότι το πιο σύνηθες κόλπο είναι η πρόσμιξη με ηλιέλαιο, εξηγώντας πώς εάν το ελαιόλαδο προσμιχθεί με ένα 10% ηλιέλαιου δεν είναι δυνατόν να ανιχνευθεί η νοθεία ούτε στη γεύση αλλά ούτε και στην όσφρηση, παρά μόνο εάν το λάδι υποστεί χημικές αναλύσεις.

Καταλήγοντας ο κ. Κάτσαρης τόνισε: «Το ελαιόλαδο είναι η μοναδική λιπαρή ύλη που έχει πολυφαινόλες, οπότε μία εύκολη τεχνική ώστε να ανιχνεύσουμε αν είναι εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι να γίνει ανάλυση στις πολυφαινόλες».

Τεράστιο διατροφικό πρόβλημα

Όσο προχωράει η συγκομιδή του ελαιοκάρπου αναδεικνύεται ένα ακόμα πρόβλημα, εκτός από τις συνεχείς ανατιμήσεις, το διατροφικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με τους ελαιοπαραγωγούς, η φετινή μείωση της παραγωγής θα είναι πρωτόγνωρη, ενώ θα οδηγήσει σε ελλείψεις στην ελληνική και όχι μόνο αγορά.

Για το πρόβλημα που ανακύπτει μίλησε στο στο Newsbomb.gr ο Μύρωνας Χιλετζάκης, Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης – Ένωσης Ηρακλείου, τονίζοντας: «Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη με τη συγκομιδή ελιάς στην Κρήτη αφού το κερασάκι στην τούρτα το έβαλαν οι δυνατοί άνεμοι τα προηγούμενα 24ωρα. Είχαμε ελιές που ήταν δακοφαγωμένες και με τους ισχυρούς ανέμους έπεσαν. Αυτό σημαίνει περαιτέρω μείωση της παραγωγής μας που ήδη ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα».

Και προσθέτει: «Αυτό σημαίνει ότι πλέον δημιουργείται ένα τεράστιο διατροφικό πρόβλημα. Το οικονομικό το ξέραμε ότι το είχαμε, τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το διατροφικό. Δεν θα έχουμε λάδι να φάμε και αυτό θα το δούμε μετά τα μέσα Δεκεμβρίου. Πρόκειται για δικιά μου πρόβλεψη αλλά συνήθως δεν πέφτω έξω».

Ελαττωματικά λάδια

Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε τη φετινή ελαιοκομική χρονιά στο Newsbomb.gr και ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, Παναγιώτης Μπατσάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Οι τιμές ανεβαίνουν. Πρόσφατα έγινε μια πράξη στα 8,20 ευρώ το κιλό στα Παπαδιάνικα Λακωνίας και αυτό που βλέπουμε είναι ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από παντού, από εμπόρους σε όλη την Ελλάδα. Πιστεύω ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα ζήτηση».

Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά την παραγωγή είναι πάρα πολύ μειωμένη και φέτος δεν θα ξεπεράσει τους 480 τόνους ενώ πέρσι ήμασταν στους 1.245 τόνους και το περισσότερο το έχουν πάρει στο σπίτι τους. Προς πώληση δηλαδή είναι 310 τόνοι».

Επιπλέον ο κ. Μπατσάκης σημείωσε: «Ποιοτικό λάδι χαμηλής οξύτητας δεν υπάρχει φέτος. Αυτό που φοβάμαι δε είναι ότι στην Ελλάδα τα ποιοτικά λάδια θα είναι ελάχιστα φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι υψηλές θερμοκρασίες, η υγρασία ευνοούν το γλοιοσπόριο το οποίο επηρεάζει την ποιότητα και δίνει ελαττωματικά λάδια».

Τέλος είπε: «Ακόμα κανείς δεν ξέρει αν θα μπορούμε να βγάλουμε παραγωγή τα επόμενα χρόνια. Η κατάσταση αυτή ξεκίνησε τόσο έντονα από πέρσι και εντάθηκε φέτος».

Παγκόσμια παραγωγή

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (USDA), η παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου, αναμένεται να ανέλθει σε 3 εκατ. τόνους.

Αντίστοιχα, η παραγωγή στην ΕΕ, αναμένεται να φθάσει τους 1,8 εκατ. τόνους για την ελαιοκομική σεζόν 2023/2024.

Προβληματισμός με τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ

Προβληματισμένοι είναι οι καταναλωτές που βλέπουν τις τιμές στα προϊόντα να αυξάνονται διαρκώς. Είναι χαρακτηριστικό της ακρίβειας που επικρατεί στην αγορά ότι το ελαιόλαδο (ένα λίτρο) πωλούνταν τον Σεπτέμβριο έναντι 12,25 ευρώ, τον Οκτώβριο προς 13,70 και το Νοέμβρη «άγγιξε» τα 15 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 21,7% μέσα σε μόλις δύο μήνες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, ένα πορρυπαντικό ρούχων 20 μεζούρες πωλείται σε προσφορά 1 + 1 δώρο, με τις 40 μεζούρες να πωλούνται προς 11,05 ευρώ, την ίδια ώρα που, στο κάτω ράφι, το απλό προϊόν, 45 μεζούρες, σε άλλη συσκευασία, κοστίζει 9,98 ευρώ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, αναφέρει: «Έχουμε επιβάλλει 9 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα και από αυτά έχουν ήδη εισπραχθεί ή έχουν βεβαιωθεί στη ΔΟΥ προς είσπραξη, περίπου το 70%. Και βεβαίως, όποιο πρόστιμο δεν πληρώνεται εγκαίρως, βεβαιώνεται στην εφορία». Την ίδια στιγμή που το ράλι της ακρίβειας δεν έχει τέλος και γονατίζει τα νοικοκυριά, μία ιστορία που μπορεί να κρύβει στο βάθος ακόμη και πρακτικές καρτέλ σε βασικά προϊόντα, έρχεται στο «φως» από την επιτροπή ανταγωνισμού.

Επιπλέον ο κ. Μύρωνας Χιλετζάκης σημειώνει: «Οι τιμές ανεβαίνουν ξανά αλλά όλα αυτά είναι πλασματικά για τους παραγωγούς γιατί δεν υπάρχει λάδι. Όσον αφορά τους καταναλωτές από την στιγμή που θα είναι δυσεύρετο δεν ξέρουμε που θα φτάσει. Θα πούμε το λάδι, λαδάκι. Δεν θα υπάρχει πλαφόν στην τιμή θα πουλάει ο καθένας όσο θέλει».

Source: www.newsbomb.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE