links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Ραγδαίες εξελίξεις μετά τη βόμβα Κασσελάκη για δημοψήφισμα

kasselakis dimocifisma

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ώρες, με τον Στέφανο Κασσελάκη να ρίχνει «βόμβα» για δημοψήφισμα επί των διαγραφών κι ενώ η Ομπρέλα βρίσκεται υπό αποχώρηση, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει με τις σχετικές ανακοινώσεις των Σκουρλέτη και Βούτση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά στέλνει το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στο νέο ΣΥΡΙΖΑ όπως τον αντιλαμβάνεται και δεν θα δεχτεί αμφισβητήσεις και διαφωνίες από κανέναν. Μήνυμα που επιχειρεί να βγάλει ένα στοιχείο πυγμής απέναντι σε αυτούς που αποχωρούν στους οποίους διαμηνύει ότι «δεν κάνει πίσω» για τις διαγραφές, αλλά και στο εναπομείναν κόμμα. Μάλιστα έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση η φράση που χρησιμοποίησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «άρρωστο κόμμα».

Η σημασία της κίνησής του, εν τω μεταξύ, φαίνεται να περιορίζεται στο πολιτικό μήνυμα, ανεξαρτήτως του αν θα πραγματοποιηθεί, κάτι που μάλλον δεν είναι πιθανό, καθώς συνεπάγεται ολόκληρη διαδικασία που δεν θα έχει και ιδιαίτερο πολιτικό νόημα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ουσιαστικά επιλέγει να τραβήξει το σκοινί στα άκρα και «να πατήσει το κουμπί» της έκρηξης, με το μήνυμα ότι θα καταφεύγει στη βάση των μελών όποτε τα όργανα διαφωνούν με τη βούλησή του.

Η κίνησή του έχει υψηλό ρίσκο καθώς είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να αποχωρήσουν και δυνάμεις που είχαν αποφασίσει ότι θα μείνουν. Στο μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι η κίνηση Κασσελάκη αιφνιδίασε πολλά από τα ηγετικά στελέχη της ηγετικής ομάδας, λίγοι μόνο ήταν ενήμεροι.

Πλέον ακόμη και μετριοπαθή στελέχη μιλούν για κίνηση που έχει διαλυτική επίδραση στον υπόλοιπο ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρόκειται να έχει και πολιτικά αποτελέσματα, γιατί δεν έχει καμία σχέση με αυτό που περιμένει η κοινωνία.

Πιθανόν και σήμερα η αποχώρηση Ομπρέλας μετά τις εξελίξεις

Οι διεργασίες πλέον είναι πυκνές σε όλο το κόμμα και οι εξελίξεις τρέχουν ώρα με την ώρα.

Από την Ομπρέλα μιλούν για «βοναπαρτισμό» και αισθάνονται απόλυτα δικαιωμένοι για την κριτική που έχουν ασκήσει και την επιλογή τους να αποχωρήσουν.

Ωστόσο, υπό τα νέα δεδομένα θα επανεκτιμήσουν τη στάση τους, δηλαδή την απόφαση που έλαβαν χθες τη νύχτα, με βαριά την καρδιά, να αποχωρήσουν στην Κεντρική Επιτροπή και όχι από σήμερα. Στην χθεσινή συνεδρίαση εκφράστηκε πολύ έντονα η άποψη ότι δεν έχει κανένα νόημα η παρουσία στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά τελικά επικράτησε η άποψη να ακολουθηθεί η τυπική οδός μέχρι τέλους, να κατατεθεί το κείμενο της Ομπρέλας και να παρουσιαστεί στο όργανο και μετά να αποχωρήσουν.

Οι σημερινές αποχωρήσεις Σκουρλέτη και Βούτση, δείχνουν το πόσο τεράστιο είναι το ψυχικό ρήγμα που υπάρχει και πλέον μετά το μήνυμα Κασσελάκη δεν αποκλείεται η αποχώρηση της Ομπρέλας να ολοκληρωθεί σήμερα.

Ξανασυνεδριάζουν οι 6+6, σύσκεψη και για την τάση Τεμπονέρα

Σε νέα σύσκεψη θα προχωρήσουν το απόγευμα και οι 6+6, δηλαδή η τάση των Αχτσιόγλου, Χαρίτση, ΗλιόπουλουΤζανακόπουλου,  οι οποίοι πάντως μόλις χθες το βράδυ είχαν αποφασίσει ότι θα εκφράσουν συντεταγμένα την διαφωνία τους με τις επιλογές της ηγεσίας, στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά δεν θα αποχωρήσουν. Η απόφαση αυτή πλέον φαίνεται να βρίσκεται στον αέρα.

Ο Νίκος Μπίστης, από τα στελέχη που βρίσκονται κοντά σε αυτή την τάση το τελευταίο διάστημα, ανακοίνωσε ουσιαστικά και αυτός την αποχώρησή του με ανάρτησή του όπου σημειώνει «Λαοδικεία; Φτάνει. Ως εδώ. Μωραίνει κύριος ον βούλεται απωλέσαι».

Σύσκεψη πραγματοποιεί το απόγευμα και η τάση Τεμπονέρα, όπου και από εκεί κάνουν λόγο για επιλογή διαλυτική. Αναμένεται να συζητήσουν τις κινήσεις τους στην ΚΕ υπό τα νέα δεδομένα, χωρίς βέβαια να συζητείται έξοδος από αυτή την πλευρά. Τα μέλη της ΚΕ που πρόσκεινται σε αυτή την τάση (Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς) υπολογίζονται σε 30.

Είναι με ερωτηματικό πλέον τι θα κάνουν και πως θα τοποθετηθούν μια σειρά από μετριοπαθή στελέχη όπως για παράδειγμα η Όλγα Γεροβασίλη, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κ.ά.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησαν Σκουρλέτης και Βούτσης-Τι αναφέρουν στις επιστολές τους

Δημοψήφισμα για τη διαγραφή των 4 θα ζητήσει ο Κασσελάκης από την Κεντρική Επιτροπή

notification icon
Source: www.topontiki.gr

  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE