links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Κτηνοτροφία: Οι χρυσοί κανόνες για το άρμεγμα.

Οι καλές πρακτικές αρμέγματος βελτιώνουν την υγεία του κοπαδιού και αυξάνουν τις αποδόσεις σε γάλα.

Για μια ομαλή και αποτελεσματική "ρουτίνα" αρμέγματος είναι απαραίτητο να προσέχετε διαφορετικά σημεία ταυτόχρονα, τα οποία μπορούν να συνοψιστούν στους παρακάτω κανόνες:

Πριν από το άρμεγμα

  1. Ελέγχετε τακτικά το μαστό
  2. Ακολουθείστε τη σωστή σειρά αρμέγματος
  3. Χρησιμοποιείτε πάντα φίλτρο γάλακτος
  4. Καθαρίστε τις θηλές πριν από το άρμεγμα, αν χρειάζεται.

Κατά τη διάρκεια του αρμέγματος

  1. Ελέγχετε το κενό στη θηλαστική μηχανή
  2. Τοποθετείστε τα θήλαστρα εγκαίρως
  3. Αποφύγετε το υπερβολικό άρμεγμα
  4. Απομακρύνετε σωστά τα θήλαστρα.

Μετά το άρμεγμα

  1. Απολυμάνετε τις θηλές αμέσως
  2. Καθαρίστε / απολυμάνετε το αμελκτήριο
  3. Εξασφαλίστε τη σωστή ψύξη του γάλακτος
  4. Παρακολουθείτε τακτικά τα αποτελέσματα του αρμέγματος
agromasters

Περιστροφικά Aρμεκτήρια αιγοπροβάτων

⇒Να χρησιμοποιείτε πάντα γάντια μιας χρήσης. Να ελέγχετε αν τα γάντια μιας χρήσης είναι άθικτα και καθαρά.

Όλα αυτά οδηγούν σε υψηλότερη οικονομική αποδοτικότητα του κοπαδιού, περισσότερο γάλα, υψηλότερη τιμή για το καλό ποιοτικώς γάλα, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των ζώων, περιορισμός της χρήσης αντιβιοτικών και είναι εναρμονισμένα με το πρόγραμμα υγείας της εκτροφής.

Τα οφέλη από την εφαρμογή κατάλληλων πρακτικών άρμεξης είναι πολλά και σημαντικά:  Πρώτον, η γενική βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης του μαστού των προβάτων, η οποία αντανακλάται στη μείωση του αριθμού των σωματικών κυττάρων και της συχνότητας εμφάνισης μαστίτιδας. Επομένως, έχει επιπτώσεις στην καλή ευζωία των ζώων και στη μείωση του κτηνιατρικού κόστους. Επιπλέον, σημαίνει υψηλότερη απόδοση γάλακτος (+3-5%) και καλύτερη ποιότητα γάλακτος χύδην δεξαμενής και τη συνακόλουθη υψηλότερη τιμή που αντιλαμβάνεται ο κτηνοτρόφος (+2-4%). Για ένα μέσο κοπάδι γαλακτοπαραγωγών προβάτων 300 προβατίνων και 200 λίτρα/προβατίνα, το οικονομικό πρόσθετο εισόδημα μπορεί να κυμαίνεται από 1.500 έως 4.500 €.


Η εφαρμογή καθαρότερων πρακτικών αρμέγματος σημαίνει, βεβαίως, τη χρήση περισσότερου ζεστού νερού και απολυμαντικών προϊόντων τόσο για το μαστό των προβάτων όσο και για τον εξοπλισμό αρμέγματος. Εκτός από την υψηλότερη κατανάλωση νερού και ενέργειας, παράγονται περισσότερα λύματα (βρώμικο νερό).

Η εφαρμογή προληπτικών μέτρων γύρω από το άρμεγμα και η επίτευξη καλύτερης υγειονομικής κατάστασης των προβάτων, συνεπάγεται λιγότερα περιστατικά μαστίτιδας και ως εκ τούτου λιγότερη εφαρμογή αντιβιοτικών και κτηνιατρικών θεραπειών. Ως εκ τούτου, η λύση αυτή ευθυγραμμίζεται με τους στόχους της στρατηγικής “One Health”.


Ένωση Αγρινίου



Οι χρυσοί κανόνες για το άρμεγμα

Διαβάστε περισσότερα στο: https://www.e-ea.gr/2023/11/%ce%bf%ce%b9-%cf%87%cf%81%cf%85%cf%83%ce%bf%ce%af-%ce%ba%ce%b1%ce%bd%cf%8c%ce%bd%ce%b5%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%ac%cf%81%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%bc%ce%b1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE