links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

ΕΣΥ: Μηδενίζει ο χρόνος αναμονής στα Επείγοντα – Ο ρόλος του ΕΚΑΒ

Η έγκαιρη πρόσβαση στην προνοσοκομειακή φροντίδα αλλά και η παροχή ποιοτικής φροντίδας μέσα στα νοσοκομεία χωρίς να δίνεται μάχη με τον χρόνο τόσο από τους ασθενείς όσο και από τους επαγγελματίες υγείας, αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, μετά την αναλυτική χαρτογράφηση των συγκεκριμένων πεδίων και των προβλημάτων που καταγράφονται από το υπουργείο Υγείας.

Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας θα αποτελέσουν τον βασικό πυλώνα των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 9-10 Σεπτεμβρίου.

Βασικοί άξονες των μεταρρυθμίσεων για την ενδυνάμωση του ΕΣΥ, που θα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης, είναι η αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα δημόσια νοσοκομεία, δύο κρίσιμα πεδία για την περίθαλψη των πολιτών.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει επίσης και η αλλαγή του μοντέλου διοίκησης των νοσοκομείων, την οποία έχει αναγγείλει ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που θα εφαρμοστεί μέσα στον Σεπτέμβριο. Τα νέα κριτήρια και η διαδικασία επιλογής διοικήσεων νοσοκομείων αλλά και Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) θα είναι αντικειμενικά και αξιοκρατικά, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας.

Σε ό,τι αφορά την αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ, βασικός στόχος είναι η μείωση του χρόνου προσέγγισης του ασθενοφόρου σε επείγον περιστατικό στις αστικές περιοχές σε 7-10 λεπτά, από τα 15-25 λεπτά που διαρκεί σήμερα, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος που μπορεί να αποβεί μοιραίος για τον ασθενή.

Στο πεδίο των ΤΕΠ οι αλλαγές που δρομολογούνται είναι μεγάλες. Σε πρώτη φάση, θα γίνουν αλλαγές στις υποδομές με την ίδρυση αυτόνομων ΤΕΠ, ενώ δρομολογείται νέο μοντέλο εφημέρευσης στα νοσοκομεία της Αττικής. Στόχος είναι η πραγματική κάλυψη των επειγόντων περιστατικών κατά την εφημερία και η αντιμετώπιση «των ασθενών με τα βαλιτσάκια», που πηγαίνουν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία κατόπιν…ραντεβού με τους γιατρούς τους.

Στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης το σκηνικό παραπέμπει συχνά σε… πόλεμο από το πλήθος των ασθενών που συρρέουν για εξέταση ή επέμβαση, όχι απαραίτητα επείγοντος χαρακτήρα αλλά κατόπιν… ραντεβού με τους γιατρούς τους και κάνουν προγραμματισμένη εισαγωγή. Για τον λόγο αυτό όμως έχουν ήδη μαζί τους τα απαραίτητα για τη νοσηλεία τους σε βαλιτσάκια – κάτι που σπάνια προφανώς έχει ένας ασθενής με πραγματικό επείγον πρόβλημα υγείας. Η γκρίζα αυτή ζώνη των προγραμματισμένων περιστατικών που βαφτίζονται έκτακτα στις εφημερίες, αλλά με το αζημίωτο για τους γιατρούς που τους κατευθύνουν, βρίσκεται σταθερά στο μικροσκόπιο του υπουργείου Υγείας που αναζητά τρόπους να την ελαχιστοποιήσει. Οι νέοι κανόνες διοίκησης σε συνδυασμό με το νέο σύστημα εφημέρευσης και τις ψηφιακές λίστες των χειρουργείων θεωρείται ότι θα συμβάλλουν σημαντικά σε αυτό.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας πολιτικής για την Υγεία έχουν προγραμματιστεί 10.000 νέες προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών που θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες της Υγείας.

Παράλληλα, θα συνεχιστεί η οικοδόμηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ως πυλώνα στέρεου και αυτόνομου μέσα στο σύστημα υγείας, μέσα από τους Προσωπικούς Γιατρούς και το ενιαίο δίκτυο δομών, καθώς και το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου Νοσημάτων «Σπύρος Δοξιάδης».

Η αναδιαμόρφωση του ΕΚΑΒ

ΕΔΩ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE