links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

6 Ιουνίου 1933: Η αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου

6 Ιουνίου 1933: Η αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου | tanea.gr

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που οι πολιτικοί αντίπαλοι του Βενιζέλου επιχειρούσαν να τον εξοντώσουν, να του αφαιρέσουν τη ζωή κάνοντας χρήση όπλων 

Στις 6 Ιουνίου 1933, κι ενώ το πολιτικό κλίμα στη χώρα μας ήταν ως συνήθως τεταμένο, έλαβε χώρα στην Αθήνα απόπειρα δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου, του μεγάλου Κρητός, που λατρεύτηκε και ταυτόχρονα μισήθηκε περισσότερο ίσως απ’ ό,τι οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός της νεότερης Ελλάδας.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που οι πολιτικοί αντίπαλοι του Βενιζέλου επιχειρούσαν να τον εξοντώσουν, να του αφαιρέσουν τη ζωή κάνοντας χρήση όπλων.

Είχε προηγηθεί η διαβόητη δολοφονική απόπειρα στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λιόν, στο Παρίσι, τον Ιούλιο του 1920, σχεδόν αμέσως μετά την υπογραφή της θριαμβευτικής για την Ελλάδα Συνθήκης των Σεβρών, αλλά και η σαφώς λιγότερο γνωστή δολοφονική επίθεση εναντίον του Βενιζέλου στις Αρχάνες Ηρακλείου τον Αύγουστο του 1897.


Το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας το 1933

Η δολοφονική απόπειρα του 1933, που θα μας απασχολήσει στο παρόν άρθρο, ήταν απόρροια του πολιτικού σκηνικού που είχε διαμορφωθεί στη χώρα μας μετά τις εκλογές της 5ης Μαρτίου 1933, στις οποίες ο Βενιζέλος είχε ηττηθεί.

Την επομένη των εκλογών είχε εκδηλωθεί στρατιωτικό κίνημα υπό την ηγεσία του Νικολάου Πλαστήρα, που σκοπό είχε να αποτρέψει το σχηματισμό κυβέρνησης από το Λαϊκό Κόμμα του νικητή των εκλογών, Παναγή Τσαλδάρη.

Το εν λόγω κίνημα είχε αποτύχει, ο Τσαλδάρης, λίγες ημέρες αργότερα, είχε ορκιστεί πρωθυπουργός, ενώ ο κινηματίας Πλαστήρας είχε υποχρεωθεί να διαφύγει στο εξωτερικό.

Στις 15 Μαΐου 1933 ο Βενιζέλος είχε εκφωνήσει την τελευταία ομιλία του στη Βουλή, απαντώντας στις κατηγορίες των πολιτικών αντιπάλων του (ιδίως του Ιωάννη Μεταξά) περί εμπλοκής του στο αποτυχημένο κίνημα του Πλαστήρα.

Στο κατοπινό διάστημα, στους τρεις μήνες που ακολούθησαν μετά την πραξικοπηματική ενέργεια του Πλαστήρα, η ατμόσφαιρα παρέμεινε πολύ φορτισμένη, μολονότι ο Βενιζέλος δεν κατείχε πλέον την εξουσία.

Τα διαδραματισθέντα την 6η Ιουνίου 1933

Για τα διαδραματισθέντα στην Αθήνα τη νύχτα της 6ης Ιουνίου 1933 ανατρέχουμε άλλη μια φορά στο πολύτιμο αρχείο του δημοσιογραφικού οργανισμού μας, και πιο συγκεκριμένα στο φύλλο του «Ελευθέρου Βήματος» που είχε κυκλοφορήσει την επομένη, Τετάρτη 7 Ιουνίου 1933.  

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE