links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Βάλτος: Διαμαρτύρονται για αποψίλωση δάσους με αριές-έλεγχος από το Δασαρχείο(video)

Διαμαρτυρίες καταγράφονται στον Βάλτο και συγκεκριμένα στην δασική περιοχή Συκιές Αλευράδας, από τα αποτελέσματα υλοτόμησης που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες στο συγκεκριμένο σημείο.

Πρόκειται για ολόκληρη πλαγιά λόφου γεμάτη με αριές οι οποίες έχουν κοπεί μαζικά με τους κατοίκους της περιοχής να διαμαρτύρονται έντονα, αφού η πλαγιά όπως δηλώνουν, αποψιλώνεται τελείως απο τα νεαρά αυτά δέντρα ηλικίας 10-15 ετών.

Χαρακτηριστικά είναι τα βίντεο που έχουν κοινοποιήσει στο agriniopress, όπου και φαίνεται το μέγεθος της παρέμβασης που για τους ίδιους, είναι πρωτοφανής.

valtos ksila (1)

«Έχουν έρθει κι άλλοι δασικοί συνεταιρισμοί στην περιοχή αλλά κόβουν με προσοχή συγκεκριμένα δέντρα, συγκεκριμένης ηλικίας. Εδώ, αυτό που συμβαίνει τώρα είναι πρωτοφανές δεν έχουν αφήσει ούτε μια αριά, η πλαγιά αποψιλώθηκε» τονίζουν.

Μάλιστα επισημαίνουν πως σε μια ενδεχόμενη σοβαρή κακοκαιρία, υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών και καταστροφών από λάσπη και φερτά υλικά αφού δεν έχει μείνει κάτι για να «συγκρατήσει» το χώμα και τα βράχια. Να σημειωθεί πως οι κάτοικοι δεν καταγγέλλουν κοπή χωρίς άδεια, αλλά ανεξέλεγκτη αποψίλωση χωρίς μέτρο, νεαρών δέντρων, με αποτέλεσμα την απογύμνωση του δάσους.

valtos ksila (2)

«Δεν διαπιστώθηκε τίποτε επιλήψιμο», λέει το Δασαρχείο Αμφιλοχίας

Στο Δασαρχείο της Αμφιλοχίας έγινε επώνυμη αναφορά και σύμφωνα με πληροφορίες χθες Τετάρτη κλιμάκιο της υπηρεσίας, μαζί με εκπρόσωπο του δασικού συνεταιρισμού από την Ήπειρο που κάνει την υλοτομία, αλλά και κατοίκους, βρέθηκαν επί τόπου. Ο έλεγχος δεν έδειξε κάτι παράνομο, μιας και οι κοπές γίνονται με βάση τη σχετική διαχειριστική μελέτη που έχει συνταχθεί και δεν υπάρχουν αποκλίσεις από αυτήν.
Ισχύουν και απαγορεύσεις (πχ για κοπές πλησίον ρεμάτων και δρόμων) που τηρούνται, σύμφωνα πάντα με την διαπίστωση του Δασαρχείου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Δασαρχείο Αμφιλοχίας, το τρίτο μεγαλύτερο σε περιοχή ευθύνης στη χώρα, «πάσχει» εδώ και χρόνια από σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό πως έχει αρμοδιότητα για έκταση 1,8 εκατ. στρεμμάτων και διαθέτει μόλις δέκα δασοφύλακες. Δηλαδή ο κάθε δασοφύλακας έχει υπό την εποπτεία του μια έκταση 180.000 στρεμμάτων περίπου!

Οι ανάγκες σε προσωπικό είναι τεράστιες, όχι μόνο σε δασοφύλακες αλλά και σε δασονόμους και δασολόγους


Source: www.agriniopress.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE