links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Κυριακή 10 Απριλίου 2022

Πασχαλινό Τσουρέκι αφράτα με ίνες.. (του Γιάννου Βαλιάνου - video)

Τσουρέκι

Πάμε να κάνουμε μαζί Βήμα Βήμα Εύκολα και φανταστικά Τσουρέκια χωρίς μίξερ γιατί θέλω αυτή την φανταστική συνταγή να την κάνετε ΌΛΟΙ.

 

Υλικά για την μαγιά

50 γρ νερό χλιαρό
50 γρ μαγιά νωπή ή 16 γρ ξηρή (2 φακός) Ιδανικά θέλουμε νωπή μαγιά
10 γρ ζάχαρη

 

Ζύμη

100 γρ γάλα φρέσκο
150 γρ βούτυρο
150 γρ ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
3-4 δάκρυα μαστίχας με 1 πρέζα ζάχαρη
1 κ.γλ μαχλέπι
2 μεσαία αυγά (100-110 γρ)
600 γρ Αλεύρι για τσουρέκι
Ξύσμα πορτοκαλιού ( προαιρετικά )

 

Άλειμμα αυγού

1 κρόκος
1/2 κ.γλ ζάχαρη
1 κ.σ νερό Λίγο
φιλέ αμυγδάλου

 

Εκτέλεση

1) Σε ένα Μπολ βάζω το χλιαρό νερό με την μαγιά και την ζάχαρη και ανακατεύω καλά να διαλυθεί η μαγιά. Καλύπτω με μεμβράνη και αφήνω στην άκρη για λίγη ώρα να ενεργοποιηθεί
2) Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο το γάλα την ζάχαρη το αλάτι και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να λιώσει το βούτυρο και να ενωθούν τα υλικά (δεν θέλουμε να βράσει)
3) Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ σπάμε τα Αυγά και τα Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι καλά να γίνει ένα μείγμα
4) Μόλις λιώσει το βούτυρο αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε την μαστίχα και το ξύσμα πορτοκαλιού
5) Αρχίζουμε να ρίχνουμε το μείγμα γάλα-βούτυρο μέσα στο μπολ με τα αυγά με προσοχή ανακατεύοντας ταυτόχρονα καλά για να μην γίνουν τα αυγά ομελέτα
6) Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά να κρυώσει
7) Ρίχνουμε το μαχλέπι στο αλεύρι και Ανακατεύουμε
8) Ενώνουμε στερεά και υγρά. Προσθέτουμε και την φουσκωμένη μαγιά αλλά προσέχουμε γιατί δεν θέλουμε να υπάρχει κάτι καυτό στα υλικά μας γιατί θα κάψει την μαγιά
9) Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι στην αρχή και μόλις μαζευτεί όλο το μείγμα βγάζουμε από το μπολ και αρχίζουμε να ζυμώνουμε στον πάγκο
10) Ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά πολύ καλά ώστε να γίνει η ζύμη απαλή και αφράτη. Εαν έχετε επιτραπέζιο μίξερ το χτυπάτε για 10 λεπτά με τον γάντζο.
11) Εάν ζοριστούμε και δούμε ότι κολλάει τότε βάζουμε βούτυρο λιωμένο ή λάδι στα χέρια μας
12) Λαδώνουμε η βουτυρώνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα την ζύμη . Σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη ώστε να μην παίρνει αέρα από πουθενά και αφήνουμε να φουσκώσει ιδανικά για ένα βράδυ (10 ώρες σε θ.δ)
13) Αφού φουσκώσει η ζύμη την βγάζουμε από το μπολ. Την ξεφουσκώνουμε και την βάζουμε πάνω στον πάγκο. Αυτή η ζύμη Βγάζει τρία με τέσσερα τσουρέκια. Δυο πιο μικρά με διπλή πλεξούδα και ένα πιο μεγάλο με 3πλη πλεξούδα. Χωρίσουμε την ζύμη στα δυο.  Παίρνουμε το ένα μισό και το κάνουμε 3 φιτίλια έτσι ώστε να φτιάξουμε την τριπλή πλεξούδα.  Το άλλο μισό το χωρίζουμε στα δυο και ανοίγουμε από δυο φιτίλια για το κάθε μισό. φτιάχνουμε την διπλή πλεξούδα διπλώνοντας σταυρωτά  Βάζουμε τα τσουρέκια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί
14) Καλύπτουμε τα τσουρέκια με πετσέτα.Προσέχουμε να μην παίρνουν αέρα γιατί θα ξεραθεί η επιφάνεια
15) Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 1 με 2 ώρες να διπλασιαστούν σε όγκο

 

Για το άλειμμα

1) Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τον κρόκο με το νερό και την ζάχαρη Βγάζουμε τα φουσκωμένα τσουρέκια με προσοχή αφαιρούμε την πετσέτα και αλείφουμε απαλά με το άλειμμα χρησιμοποιώντας ένα απαλό πινέλο
Πασπαλίζουμε με φιλέ Αμυγδάλου και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για 35-40 λεπτά 
 

Tip

Μπορείτε να τα ψήσετε και σε μακρόστενες φόρμες για κέικ. Θα βγουν ακόμη πιο μαλακά και καλοσχηματισμένα Μόλις τα βγάλουμε και κρυώσουν εντελώς τα φυλάμε πολύ καλά τυλιγμένα σε μεμβράνη για να μην ξεραθούν 
 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ  


Γιάννος Βαλιάνος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE