links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Αμφιλοχία: Η πόλη που φιλοδοξεί να γίνει από πέρασμα… προορισμός.

Το απόγευμα της Δευτέρας 21 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αμφιλοχίας πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την προβολή και την προώθηση της εμπορικής περιοχής του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου Αμφιλοχίας (Open Mall).

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης από τους υπευθύνους για την υλοποίηση του έργου, ακολούθησαν ερωτήματα αλλά και τοποθετήσεις από επιχειρηματίες της περιοχής που παρέστησαν στην εκδήλωση.

Μεταξύ αυτών κάποια πολύ εύλογα, όπως για παράδειγμα αν προβλέπονται πεζοδρομήσεις (σ.σ. δεν προβλέπονται), τι θα συμβεί με τα κλειστά καταστήματα στους κεντρικούς δρόμους (πχ Χαβίνη), αν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, έστω και με καθυστέρηση, επιχειρήσεις σε παράπλευρες οδούς κ.α.
Από τους υπευθύνους της εταιρείας που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου δόθηκαν απαντήσεις στα ερωτήματα, όπως και αρκετές διευκρινίσεις, αλλά το πρόβλημα των κλειστών καταστημάτων παραμένει.

Στην οδό Χαβίνη, δηλαδή στον μεγαλύτερο εμπορικό δρόμο της Αμφιλοχίας, περίπου το 50% των καταστημάτων είναι κλειστά. Το Open Mall έρχεται για να δώσει «ανάσα» στην τοπική αγορά, αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να ανοίξουν ξανά αυτά τα μαγαζιά και να επιτευχθεί η ομοιομορφία που εκτός από καλαισθησία, θα ενισχύσει το ανοιχτό κέντρο εμπορίου σε τέτοιο βαθμό, ώστε να προσελκύσει τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών, στους οποίους θα παρέχει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες.

Ενδεχομένως, για παράδειγμα, ο Δήμος Αμφιλοχίας, δίνοντας κίνητρα στους δημότες να επενδύσουν στην περιοχή, μειώνοντας το επιχειρηματικό ρίσκο ή ακόμη και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, με ένα άλλο πρόγραμμα θα μπορούσε να προσφέρει τα απαραίτητα εργαλεία σε έναν επιχειρηματία να δραστηριοποιηθεί στη συγκεκριμένη οδό, η οποία έχει ήδη ενταχθεί στο Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε παράλληλα να διαμορφώσει την επιχείρησή του με τέτοιον τρόπο, ώστε να ταιριάζει με το πνεύμα των υπόλοιπων καταστημάτων που βρίσκονται στην περιοχή του Open Mall.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε λόγος και για κάποια μειονεκτήματα που αποκτά η Αμφιλοχία από τους δύο μεγάλους αυτοκινητόδρομους.
Πράγματι η Αμφιλοχία υπήρξε πέρασμα και όχι προορισμός.

Οι δύο αυτοκινητόδρομοι όμως δημιουργούν τεράστιες ευκαιρίες. Είναι παρωχημένη η αντίληψη ότι οι αυτοκινητόδρομοι επιφέρουν μειονεκτήματα για την Αμφιλοχία και την ευρύτερη περιοχή.

Οι αυτοκινητόδρομοι αλλάζουν το μοντέλο παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, στο εμπόριο και κυρίως στις υπηρεσίες. Η Αμφιλοχία βρίσκεται σε μία μεταβατική περίοδο. Με τις σωστές κινήσεις οι αυτοκινητόδρομοι μπορούν να αποτελέσουν σύμμαχο στην προσπάθεια να αναθερμανθεί η τοπική αγορά και η περιοχή να αποκτήσει ξανά την παλαιότερη εμπορική της αξία.

Στόχος θα πρέπει να είναι να φτιάξουμε ένα περιβάλλον φιλικό προς τον δημότη και τον επισκέπτη και εχθρικό στην παραβατικότητα. Εάν αυτό συνδυαστεί με μια σωστή και δίκαιη διαχείριση θα φέρει σίγουρα αποτελέσματα.

Η Αμφιλοχία δεν πρέπει να είναι μόνο γνωστή για την γραβιέρα και τις γαρίδες της, αλλά να γίνει μια σύγχρονη φιλόξενη πόλη που θα προφέρει υψηλές υπηρεσίες σε δημότες και επισκέπτες.

Κώστας Γαλάνης

Source: karvasaras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE