του Πάρη Παπαχρήστου, της Σταυρούλας Τσατραφίλη, της Ιωάννας Κατσαρόλη, της Διονυσίας Βουτσά & της Όλγας Κακουλίδη |
Η σοκολάτα είναι το μοναδικό γλυκό το οποίο αρέσει σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι εθισμένοι στην σοκολάτα, όπως και κάποιοι οι οποίοι την θεωρούν το απόλυτο γλυκό και υποστηρίζουν ότι γλυκό χωρίς σοκολάτα δεν είναι γλυκό.
Λίγα ιστορικά στοιχεία
Οι Μάγια το 600 μ.Χ. εμπορεύονταν κόκκους κακάο, από το οποίο γίνεται η σοκολάτα. Το 1519, οι Αζτέκοι ανακάλυψαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν ένα απολαυστικό ρόφημα με κόκκους κακάο και νερό, όπως επίσης να το χρησιμοποιήσουν όταν μαγειρεύουν κρέας. Η ανάμειξη του κακάο με γάλα και η δημιουργία της σοκολάτας ήρθε αργότερα δηλαδή το 18ο αιώνα.
Η σοκολάτα είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις. Από τη μια πλευρά είναι τα οφέλη, από την άλλη πλευρά τα μειονεκτήματα που επιφέρει η κατανάλωσή της.
Είναι η σοκολάτα απλά ένα γλύκισμα;
Οι περισσότεροι, στο άκουσμα και μόνο της λέξης σοκολάτας, συνειρμικά σκεπτόμαστε λιχουδιά, άρα θερμίδες και φυσικά... ενοχές! Αυτή η σκέψη δεν είναι λανθασμένη, είναι όμως η μισή αλήθεια. Γιατί μπορεί σήμερα να την εντάσσουμε στη διατροφή μόνο ως γλύκισμα, για αιώνες όμως, η κύρια χρήση της από τους ιθαγενείς ήταν φαρμακευτική. Τα ευεργετήματα της σοκολάτας είναι αναρίθμητα και μια απόδειξη αυτών, η μακροζωία των φυλών του Αμαζονίου για τις οποίες οι σπόροι του κακάο ήταν θεμελιώδεις στη διατροφή τους.
Πώς επιδρά η σοκολάτα στην υγεία μας;
Η πλούσια σύστασή του σε φλαβονοειδή και η εξαιρετική αντιοξειδωτική του δύναμη, δικαιολογεί αυτή τη θετική επίδραση στην υγεία -μάλιστα σήμερα για του Αμερικάνους, το κακάο αποτελεί μια από τις βασικότερες πηγές αντιοξειδωτικών! Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σύστημα του οργανισμού μας που να μην επιδρά θετικά το κακάο, ωστόσο το πλέον εντυπωσιακό -και φαντάζομαι ότι δεν περνάει από το μυαλό των περισσοτέρων, είναι ότι η κατανάλωσή του, σχετίζεται ακόμα και με καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση, ενώ υπάρχουν και δεδομένα για καλύτερη διαχείριση βάρους -σε πρώιμα βέβαια στάδια.
Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι τα νέα είναι ευχάριστα για τους λάτρεις της και ότι μπορούμε να τρώμε σοκολάτα χωρίς δισταγμούς; Η απάντηση είναι λίγο πιο σύνθετη.
Επιπλέον, για να απολαύσει κανείς τα οφέλη της θα πρέπει να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα, οπότε εύλογα εγείρεται το ζήτημα των θερμίδων. Σε ποιο συμπέρασμα καταλήγουμε; Σε αυτό που οι περισσότεροι έχετε λίγο πολύ ακούσει από εμάς τους διατροφολόγους. Το λίγο δεν έβλαψε κανέναν!
Ποια είναι η πιο ωφέλιμη μορφή σοκολάτας;
Η σοκολάτα που κυκλοφορεί και καταναλώνεται έχει πολλές μορφές:
- σοκολάτα γάλακτος
- μαύρη σοκολάτα ή υγείας
- κουβερτούρα
- λευκή σοκολάτα
- συνδυασμός των παραπάνω με ξηρούς και άλλους καρπούς, π.χ. αμύγδαλα, φουντούκια, ρύζι, ποπ-κορν, με φρούτα: φράουλα, μπανάνα, καρύδα, διάφορα μούρα ή άλλα ξερά φρούτα: σταφίδες, με βότανα, ποτά ή άλλα αρωματικά: λικέρ, μέντα, καραμέλα και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει η φαντασία.
Το κακαόδεντρο, από το οποίο προκύπτει η πρώτη ύλη της σοκολάτας ονομάζεται Theobroma cacao, που μεταφράζετε ως "τροφή των θεών’’. Αναμφίβολα, η τροφή των θεών θα είναι γευστική αλλά και πολύ ευεργετική. Αρχικά, τα είδη της σοκολάτας είναι πολλά όμως, η πιο ωφέλιμη μορφή είναι αυτή της μαύρης σοκολάτας. Κι αυτό, γιατί περιέχει περισσότερο κακάο, που είναι πηγή φλαβονοειδών, τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση. Συμπεραίνουμε ότι η μαύρη σοκολάτα είναι ευεργετική, γιατί σε αυτή βρίσκεται περισσότερο κακάο από ό,τι στη σοκολάτα γάλακτος και όσο περισσότερο κακάο περιέχει ένα προϊόν σοκολάτας, τόσο πιο ωφέλιμο είναι για την υγεία.
Σοκολάτα Μαύρη, Λευκή ή Γάλακτος;
Τα 3 αυτά είδη σοκολάτας έχουν ορισμένες διαφορές στη σύσταση, οι οποίες τους προσδίδουν και τη χαρακτηριστική τους γεύση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου