links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Συνταγές με το χαλβά που έμεινε από την Καθαρά Δευτέρα..

Χρησιμοποιούμε τον χαλβά της Καθαράς Δευτέρας για να φτιάξουμε τρεις υπέροχες γλυκές συνταγές: Σοκολατένιο (και νηστίσιμο) κορμό με χαλβά, λαχταριστά τρουφάκια, muffins με καρύδια και γλάσο ταχινιού.

Ο Μακεδονικός χαλβάς, δηλαδή ο χαλβάς από ταχίνι (ή αλλιώς σησαμένιος) αποτελεί το βασικό γλυκό της νηστείας της Καθαράς Δευτέρας, αλλά και ολόκληρης της Σαρακοστής. Εκτός όμως από την κλασική εκδοχή του, μπορείς επίσης να τον χρησιμοποιήσεις ως βάση για διάφορα απολαυστικά γλυκά (νηστίσιμα ή και όχι). Βρήκαμε και σου προτείνουμε τρεις συνταγές.

Τρουφάκια με χαλβά

Συνταγή για τρουφάκια με χαλβά

Θα χρειαστείς:

  • 200 γρ. τυρί κρέμα
  • 350 γρ. Μακεδονικού Χαλβά αμυγδάλου
  • 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
  • 2 κούπες χοντροκομμένα καρύδια
  • 1 κούπα μπισκότα (πτι μπερ) αλεσμένα
  • 1 κούπα μπισκότα (πτι μπερ) χοντροκομμένα
  • τρούφα πολύχρωμη

Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα με την κρέμα γάλακτος, μέχρι να γίνουν ένα λείο ομοιογενές μείγμα. Θρυμματίζουμε το χαλβά και τον προσθέτουμε στο μείγμα. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2′.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεσμένο μπισκότο και το αναμιγνύουμε με τα χέρια. Στο τέλος, προσθέτουμε τα χοντροκομμένα μπισκότα και καρύδια.
Ζυμώνουμε ελαφρά, μέχρι να αναμιχθούν τα υλικά. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για μια ώρα. Το βγάζουμε και το πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια. Βάζουμε την τρούφα σε ένα πιάτο και κυλάμε επάνω το κάθε τρουφάκι, πατώντας το λίγο, έτσι που να κολλήσει παντού η τρούφα. Τη βάζουμε στην ειδική θήκη για τρουφάκια και στη συνέχεια, όλα μαζί τα διατηρούμε στο ψυγείο.

Κορμός χαλβά

Συνταγή για κορμό με χαλβά

Για δυο φόρμες του μισού κιλού θα χρειαστείς:

  • 500 gr κουβερτούρα
  • 450 gr Μακεδονικό Ταχίνι
  • 50 gr παρθένο σησαμέλαιο
  • 100 gr ψίχα καβουρντισμένο και ανάλατο φιστίκι Αιγίνης
  • 200 gr Μακεδονικό Χαλβά βανίλια κομμένο σε μικρούς κύβους
  • φλούδα από 1 πορτοκάλι, ψιλοκομμένη και ζεματισμένη

Λιώνουμε την κουβερτούρα και τη δουλεύουμε μαζί με το ταχίνι και το σησαμέλαιο σε μπεν-μαρί. Προσθέτουμε και τη φλούδα πορτοκάλι.
Σε φόρμα κορμού στρώνουμε χαρτί ζαχαροπλαστικής και απλώνουμε λίγη σοκολάτα. Βάζουμε κύβους χαλβά και φιστίκι, προσθέτουμε ξανά σοκολάτα και πάλι χαλβά και φιστίκι μέχρι να γεμίσει η φόρμα.
Όταν ο κορμός κρυώσει, τον κόβουμε σε φέτες.

Muffin χαλβά με καρύδια και γλάσο ταχινιού

Θα χρειαστείς:

  • 100 gr ζάχαρη
  • 150 ml Παρθένο Σησαμέλαιο
  • 220 ml χυμό πορτοκάλι
  • 40 ml κονιάκ
  • 200 gr Μακεδονικό Χαλβά
  • 100 gr καρύδι ψιλοκομμένο
  • 500 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουταλάκι κανελο-γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1 κουταλάκι σόδα

για το γλάσο ταχινιού

  • 500 gr ζάχαρη
  • 500 ml νερό
  • 500 gr Μακεδονικό Ταχίνι

Χτυπάμε τη ζάχαρη, το χαλβά και το λάδι μέχρι ν’ αφρατέψουν. Προσθέτουμε το κονιάκ και το χυμό πορτοκαλιού και στη συνέχεια το αλεύρι με τη σόδα και το κανελογαρύφαλο και ανακατεύουμε απαλά.
Τέλος, προσθέτουμε αλευρωμένα τα καρύδια και μοιράζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένες και αλευρωμένες φόρμες muffin. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά στους 170-180 °C και αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια τα βουτάμε σε γλάσο ταχινιού.

Για το γλάσο ταχινιού:
Φτιάχνουμε σιρόπι και αφού προσθέσουμε το ταχίνι, χτυπούμε το μείγμα και το διατηρούμε σε μπεν μαρί.
Με το γλάσο αυτό μπορούμε να καλύψουμε κέικ, muffins , μπισκότα, τούρτες, τσουρέκια, κρουασάν, βιεννέζικα, κοκ, εκλαίρ, σουδάκια και ότι άλλο μπορούμε να φανταστούμε.
Είναι επίσης ιδανικό για να καλύψουμε ντόνατς και να γεμίσουμε κρέπες.
Αν το κάνεις πιο δυνατό γίνεται σάλτσα καραμέλας ταχινιού και μπορεί να συνοδέψει παγωτά και βάφλες.

 

Κέικ με χαλβά
 ΥΛΙΚΑ

    1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει
    1 κούπα βούτυρο
    250 γρ. θρυμματισμένο Μακεδονικού Χαλβά βανίλιας
    250 γρ. χαλβά κομμένο σε κύβους
    1/5 κούπας γάλα
    4 αυγά
    λίγη βανίλια
    200 γρ. κουβερτούρα
    100 γρ. κρέμα γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε το θρυμματισμένο χαλβά, τα αυγά και τη βανίλια συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να γίνουν ομοιογενές μίγμα. Στη συνέχεια προσθέτετε το αλεύρι και το γάλα εναλλάξ. Χτυπάτε άλλα 3' και σταματάτε το μίξερ. Προσθέτετε τον υπόλοιπο χαλβά σε κύβους και τον ανακατεύετε απαλά με μια σπάτουλα.
Βάζετε το κέικ σε βουτυρωμένη φόρμα και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°.
Όταν ψηθεί το βγάζετε πάνω σε σχάρα και αφήνετε να κρυώσει, θα καλύψετε το κέικ με γλάσο σοκολάτας που θα κάνετε ως εξής; Λιώνετε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και την αραιώνετε με την κρέμα γάλακτος.
Περιχύνετε το γλάσο πάνω στο κέικ προσέχοντας να πάει παντού.  


Κρέπες με Μακεδονικό χαλβά

ΥΛΙΚΑ

για 12 κρέπες

    300 γρ. Μακεδονικό Χαλβά
    6 αυγά
    6 κουταλιές κορν φλάουρ
    6 κουταλιές γάλα
    ξύσμα 1 πορτοκαλιού
    βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στο μπλέντερ του μίξερ χτυπήστε τα αυγά, προσθέστε το χαλβά ψιλοκομμένο με τα δάχτυλα και χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Λιώστε το κορν φλάουρ στο γάλα, προσθέστε το στο μείγμα του χαλβά και ξαναχτυπήστε το μείγμα. Προσθέστε το ξύσμα και ανακατέψτε.
Αλείψτε με βούτυρο ένα αντικολλητικό τηγάνι 20εκ. διαμέτρου, βάλτε το σε μέτρια φωτιά και όταν ζεσταθεί, χωρίς να κάψει, ρίξτε μέσα περίπου 1/2 φλυτζανάκι μείγμα και περιστρέψτε το τηγανάκι.
Τηγανίστε ελαφρά την κρέπα, γυρίστε την προσεκτικά και τηγανίστε τη από την άλλη πλευρά.
Σερβίρετε τις κρέπες με σως μαρμελάδα βερίκοκο: βάλτε μερικές κουταλιές μαρμελάδα σε ένα τηγανάκι, προσθέστε μερικές κουταλιές λικέρ τσέρι-μπράντυ και ανακατέψτε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
Αλείψτε τις κρέπες με τη σως, προσθέστε προαιρετικά κομματάκια χαλβά και φρέσκα φρούτα. Τυλίξτε τις σαν ρολάκια ή διπλώστε τις στα τέσσερα σαν μαντήλι.


Πηγή: Haitoglou Bros S.A


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE