links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Τίτλοι τέλους για το ΔΙΕΚ Αμφιλοχίας..

Εγκρίθηκαν για λειτουργία και τα δύο τμήματα στο ΔΙΕΚ Αμφιλοχίας

Το μοναδικό με αγροτική κατεύθυνση στην Δυτική Ελλάδα

Ένα από τα θέματα που αφορούν άμεσα την τοπική κοινωνία στην Αμφιλοχία και ενδεχομένως να πέρασε στα «μικρά γράμματα» φέτος, λόγω κορωνοϊού, ήταν η αναστολή λειτουργίας του ΔΙΕΚ Αμφιλοχίας

Το Δημόσιο ΙΕΚ Αμφιλοχίας ιδρύθηκε το 2018 και ξεκίνησε τα μαθήματα του στις 29 Οκτωβρίου με δύο ειδικότητες, «Τεχνικός Γαλακτοκομίας – Τυροκόμος» και «Τεχνικός Μελισσοκομίας». Το πρώτο εκπαιδευτικό έτος της λειτουργίας του 2018-19 εγγράφηκαν 14 σπουδαστές στο τμήμα της Γαλακτοκομίας και 11 σπουδαστές στο τμήμα της Μελισσοκομίας. Κατά το εκπαιδευτικό έτος 2019-2020, την δεύτερη ουσιαστικά χρονιά λειτουργίας του, δεν έγινε καμία εγγραφή. Το ίδιο συνέβη και το τρέχον εκπαιδευτικό έτος 2020-21 και ως αποτέλεσμα το ΔΙΕΚ, αναπόφευκτα, οδηγήθηκε στην αναστολή του.

Το ΔΙΕΚ Γαλακτοκομίας στην Αμφιλοχία ήταν ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων και γενικότερα του εμπορικού κόσμου της περιοχής. Έγιναν πάρα πολλές προσπάθειες από παράγοντες, πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και μη, με το πρώτο ΦΕΚ να υπογράφεται τελικά το 2014. 

ΔΙΕΚ Αμφιλοχίας: Μία προσπάθεια που δεν στηρίχθηκε όσο έπρεπε

Η προσπάθεια όμως, εν τέλη, δεν στηρίχτηκε και έτσι η Αμφιλοχία και γενικότερα η περιοχή έχασε την ευκαιρία να αναδειχτεί σε εκπαιδευτικό κέντρο γαλακτοκομίας και τυροκομίας στη Δυτική Ελλάδα. Ένα κέντρο που θα συνδύαζε την εκπαίδευση αλλά και την περαιτέρω προώθηση των τοπικών τυροκομικών προϊόντων. Μία περιοχή μάλιστα που, κυρίως, είναι γνωστή ανά την Ελλάδα για τα τυροκομικά της προϊόντα. Το ΔΙΕΚ θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην παραγωγική διαδικασία και να συμβάλει στην βελτίωση της παραγωγής.

Δικαιολογίες και επιχειρήματα για την αναστολή του δεν υπάρχουν. Το ότι σε ένα τέτοιο ινστιτούτο, που θα μπορούσε να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, «δεν υπήρχε ενδιαφέρον από υποψήφιους σπουδαστές», δεν φτάνει ως δικαιολογία. Η συγκεκριμένη προσπάθεια θα μπορούσε να προωθηθεί κατάλληλα και να προσελκύσει το απαραίτητο ενδιαφέρον. Άλλωστε, η ύπαρξη και μόνο των συγκεκριμένων ειδικοτήτων στο ΔΙΕΚ Αμφιλοχίας έχει ιδιαίτερη σημασία. Το καθιστούσαν ως το μοναδικό με αγροτική κατεύθυνση στην Δυτική Ελλάδα.

Κώστας Γαλάνης



Karvasaras - Ειδήσεις από την Δυτική Ελλάδα και όλο τον κόσμο

Πηγή ανάρτησης: karvasaras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE