links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Συνταγές με κιμά (by akis petretzikis)

by Akis Petretzikis Σας παρουσιάζουμε μερικές συνταγές του Άκη Πετρετζίκη με βασικό υλικό τον αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους, τον κιμά

Κεμπάπ

Συστατικά
  • 250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 250 γρ. κιμάς αρνίσιος
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πάστα ντομάτας
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.σ. κύμινο
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1/2 κ.γ. μπαχάρι
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 ματσάκι μαιντανός ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα καυτερή
Για να συνοδεύσουμε
  • γιαούρτι
  • πίτες
  • ψητή ντομάτα
  • ψητές πιπεριές
Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Στη μία κουταλιά της σούπας λάδι σοτάρουμε σε ένα τηγάνι το κρεμμύδι, το σκόρδο και τέλος την πάστα ντομάτας σε μέτρια φωτιά. 
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και αδειάζουμε σε ένα μπολ. Εκεί μέσα βάζουμε τον κιμά, το λάδι και ανακατεύουμε και τα υπόλοιπα μυρωδικά. 
  • Κανονικά πρέπει με δύο μπαλταδάκια ή δύο μαχαίρια να δουλέψουμε τον κιμά μέχρι να γίνει αλοιφή. Εναλλακτικά μπορούμε να περάσουμε το μείγμα λίγο λίγο από το πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη υφή. 
  • Αφού ετοιμαστεί τότε σχηματίζουμε τα κεμπάπ τα οποία πρέπει να είναι μακρόστενα και λίγο πεπλατυσμένα ώστε να ψηθούν πιο εύκολα και γρήγορα. 
  • Τα περνάμε σε καλαμάκια από σουβλάκια ή τα ειδικά μεταλλικά καλαμάκια για κεμπάπ. 
  • Αν θέλουμε να τα κρατήσουμε στο ψυγείο πριν τα ψήσουμε (κάτι που είναι και το καλύτερο για να αναμειχθούν οι γεύσεις) αλείφουμε το κάθε κεμπάπ με λίγο ελαιόλαδο. 
  • Τα ψήνουμε σε καυτό φούρνο στο γκριλ ή στα κάρβουνα μέχρι να πάρουν ωραίο  χρώμα απέξω και να ψηθούν μέχρι μέσα (επειδή υπάρχουν διαφορές από  γκριλ σε γκριλ, μετά από 10-15 λεπτά αφαιρέστε ένα και δοκιμάστε το). 
  • Σερβίρουμε με πίτες, γιαούρτι, ψητή ντομάτα και ψητές πιπεριές. 
Logo retina white

Κεφτεδάκια με δυόσμο και ούζο


Συστατικά
Υλικά για τα κεφτεδάκια
  • 500 γρ. άπαχος κιμάς μοσχαρίσιος
  •  300 γρ. κιμάς χοιρινός ή χοιρινό λουκάνικο όχι πολύ πικάντικο
  • 1 κρεμμύδι πολτοποιημένο ή ψιλοκομμένο
  • 5 φέτες ψωμί του τοστ μπαγιάτικες μουλιασμένες σε νερό και καλά στιμμένες
  • 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 1 σφηνάκι ούζο ή 2 (το αλκοόλ εξατμίζεται στο ψήσιμο)
  • 4 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  •  2 κ.σ λάδι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. πιπέρι
  • 1 κ.γ ρίγανη
Υλικά για το τηγάνισμα και το σερβίρισμα
  • αλεύρι και σπορέλαιο για το τηγάνισμα
  • δυόσμος ή βασιλικός για το σερβίρισμα
  • τζατζίκι για σερβίρισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Ενώνουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια σε ένα μεγάλο μπολ και τα ζυμώνουμε πολύ καλά. Τόσο καλά που να είναι πια σε ίνες το κρέας στο μείγμα.
  • Το μείγμα πρέπει να είναι ελαφρά υγρό έτσι ώστε τα κεφτεδάκια μας να γίνουν αφράτα στο τηγάνισμα. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για ένα βράδυ κατά προτίμηση ή για 1-2 ώρες το λιγότερο
  • Την επόμενη φορώντας γάντια και βρέχοντας τα χέρια μας που και που πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε κατσαρόλα που έχουμε βάλει πολύ λάδι (πάνω από 3 εκ σε βάθος) το οποίο έχουμε φέρει στους 180 βαθμούς θερμοκρασία σε μέτρια φωτιά ή σε φριτέζα αφού όμως πρώτα τα αλευρώσουμε καλά.
  • Τηγανίζουμε λίγα λίγα κεφτεδάκια ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού. Έτσι δεν ρουφάνε πολύ λάδι.
  • Όταν πάρουν ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα βάζουμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν από το επιπλέον λάδι. 
  • Συνοδεύουμε με τζατζίκι και σερβίρουμε.

 Κεφτεδάκια γιουβέτσι

Συστατικά

Για τους κεφτέδες
  • 500 γρ. κιμά από κόντρα ή σπαλομπριζόλα 
  • 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 κ.σ φρυγανιά ή 3 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
  • λίγο μαιντανό ψιλοκομμένο 
  • λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό 
  • αλάτι 
  • πιπέρι
Για τη σάλτσα
  • 4 ώριμες τομάτες κομμένες σε κύβους
  • 3 πιπεριές κομμένες σε μικρούς κύβους
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 100 ml ελαιόλαδο 
  • αλάτι 
  • 1 κύβο μυρωδικών 
  • 1 ποτήρι νερού χυλοπίτες 
Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Ανακατεύουμε τα υλικά για τους κεφτέδες σε ένα μεγάλο μπολ και τους πλάθουμε σε μπαλάκια 5 εκ.
  • Τους αλευρώνουμε καλά και τους τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο.Τους στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί, και αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε τα υλικά για τη σάλτσα σε μια φαρδιά κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να μελώσει σε μέτρια φωτιά.
  • Ρίχνουμε τη σάλτσα σε ένα πυρέξ μαζί με τους κεφτέδες και ένα ποτήρι νερό και σιγοβράζουμε μέσα στο φούρνο στους 200 βαθμούς αφού προσθέσουμε τις χυλοπίτες για 40 λεπτά.

Το καλύτερο burger

 Συστατικά

  • 600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο από σπάλα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 4 ψωμάκια για burger
  • 8 φέτες μπέικον
  • 8 φέτες τσένταρ
Για το σερβίρισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης

Δεν υπάρχουν πιο νόστιμα και πιο μαλακά burger από αυτά. 
  • ​Βάζουμε το μπέικον σε ένα κρύο τηγάνι χωρίς λάδι και το ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να γίνει κριτσανιστό. 
  • Το μπέικον καθώς ψήνεται βγάζει τα λάδια του. Στο ίδιο τηγάνι, αφού βγάζουμε το μπέικον βάζουμε τα ψωμάκια να ζεσταθούν και να ρουφήξουν τις νοστιμιές από το μπέικον. Αφαιρούμε από το τηγάνι. Ώρα να μπουν μέσα τα μπιφτέκια μας. 
  • Το μεγαλύτερο μυστικό για το burger είναι στο κρέας. Και έχει να κάνει με την προετοιμασία του. Όταν πάτε στο χασάπη σας λοιπόν του ζητάτε να περάσει το κρέας από τη μηχανή του κιμά 2 φορές αλλά να μην το σφίξει ή να το ζουλήξει καθόλου καθώς βγαίνει. Πρέπει να το πάρει απαλά όπως βγαίνει από τη μηχανή και έτσι αφράτο καθώς βγει να το βάλει στο σελοφάν. Καλό θα είναι και με το χαρτί με το οποίο θα τυλίξει το σελοφάν να μην το σφίξει αλλά απλά να αγκαλιάσει το κρέας. Επίσης πρέπει να είναι φρέσκο το κρέας… 
  • Όταν έρθει η ώρα για τα μπιφτέκια λοιπόν τα σχηματίζουμε πολύ απαλά στο χέρι μας χωρίς να τα πιέσουμε καθόλου. Πρέπει το μπιφτέκι να μείνει αφράτο και ζουμερό. ΔΕΝ αλατίζουμε μέσα τον κιμά. Αλατίζουμε μόνο την πάνω και την κάτω μεριά από το μπιφτέκι και αυτό είναι!! 
  • Ψήνουμε σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά από την κάθε μεριά ή όση ώρα χρειάζεται για να έχουμε ένα μέτριο ή καλοψημένο μπιφτέκι. Περισσότερη ώρα θα στεγνώσει το κρέας με αποτέλεσμα να μην γίνει καλό το φαγητό μας. 
  • 2 λεπτά πριν βγει το μπιφτέκι βάζουμε από πάνω 2 φέτες τσένταρ και το αφήνουμε να λιώσει.
  • Σερβίρουμε στα ψωμάκια με το μπέικον, φέτες ντομάτας, μαρούλι, κέτσαπ, μαγιονέζα και καραμελωμένα κρεμμύδια.
Logo retina white

 Ρολό με κιμά και μπέικον

  Συστατικά


  • 250 γρ. ψωμί τοστ σε κομμάτια
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο 
  • 5 αυγά βρασμένα
  • 1 αυγό ωμό
  • 3 κ.γ. αλάτι 
  • 3 (1 +2) σκ. σκόρδο
  • 2 κ.γ εστραγκόν ή θυμάρι (1+1)
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γ. πιπέρι τριμμένο
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 πιπεριές κόκκινες
  • 2 καρότα καθαρισμένα σε κομμάτια
  • 4-6 κ.σ ελαιόλαδο
  • 14 φέτες μπέικον

Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε το ψωμί με τη μια σκελίδα σκόρδο, τη μια κουταλιά εστραγκόν, την πάπρικα, το πιπέρι, και 2 κ.σ ελαιόλαδο και τα κάνουμε ψίχουλα. Το αρωματικό αυτό μείγμα το απλώνουμε πάνω σε ένα ταψί και το ψήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό. Αφαιρούμε από το φούρνο.
  • Ο φούρνος παραμένει ανοιχτός στους 180.
  • Παράλληλα βάζουμε τα 5 αυγά να βράσουν για δέκα λεπτά. Τα ξεφλουδίζουμε και τα κρατάμε στην άκρη.
  • Βάζουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τις 2 σκ. σκόρδο και το καρότο. Τα φέρνουμε 2 βόλτες και τα ψιλοκόβουμε αλλά όχι να γίνουν πουρές.
  • Σε ένα μικρό τηγανάκι βάζουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε τα λαχανικά για λίγα λεπτά μέχρι να καραμελώσουν και να μειωθεί ο όγκος τους στο 1/3. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Σε μια λεκανίτσα βάζουμε τον κιμά, τα ψίχουλα και τα σοταρισμένα λαχανικά. Ρίχνουμε το αλάτι και το επιπλέον εστραγκόν. Ανακατεύουμε λίγο. Προσθέτουμε και το ωμό αυγό. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά μεταξύ τους.
  • Σε μια φόρμα για κέικ στρώνουμε το μπέικον στον πάτο και γύρω γύρω (σαν να θέλουμε να αγκαλιάσει το μπέικον το ρολό μας). Προσέχουμε να καλύπτονται ελαφρά μεταξύ τους και να αφήνουμε χώρο για να γυρίσουν και να καλύψουν τον κιμά από πάνω. 
  • Βάζουμε το μισό μείγμα του κιμά στη φόρμα προσέχοντας να μην χαλάσουμε το μπέικον και πιέζουμε καλά με τα χέρια.
  • Ραντίζουμε τα αυγά με λίγο αλεύρι για να μπορέσουν να κολλήσουν με τον κιμά και να μη γίνουν θρύψαλα όταν κόψουμε το ρολό. Τα τοποθετούμε στη μέση της φόρμας.
  • Με προσοχή προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα ώστε να μην σπάσουν τα αυγά.
  • Γυρνάμε πάνω από τον κιμά το μπέικον που περισσεύει και το καλύπτουμε με μερικές φέτες ακόμα και πιέζουμε καλά με τα χέρια. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το αναποδογυρίζουμε σε ένα ταψί. 
  • Αν θέλουμε το βάζουμε λίγο ακόμα στο φούρνο για να ξεροψηθεί το μπέικον και από τις υπόλοιπες πλευρές.
  • Περιμένουμε να κρυώσει λίγο για να σερβίρουμε με πουρέ πατάτας.

Logo retina white

Πηγή ανάρτησης: akispetretzikis.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE