links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Οι πρώτοι Αιτωλοακαρνάνες μετανάστες που έφτασαν στις ΗΠΑ το 1888.

Η Ναυπακτιακή Αδελφότητα Νέας Υόρκης το 1918. Ανάμεσα σε αυτούς υπήρχαν οι πρωτοπόροι που έφτασαν από την Αιτωλοακαρνανία στη νέα τους πατρίδα. 
Πηγή: Τρύφωνα Χατζηνικολάου, Οι ¨Έλληνες της Αμερικής
Του Λίνου Υφαντή,

Έλληνες μετανάστες καταγράφονται στην Αμερικάνικη Ήπειρο σε μεμονωμένη βάση ήδη από τον 16ο αιώνα. Οργανωμένη παρουσία όμως ως κοινότητες αποκτούν από τα μέσα του 19ου αιώνα και μετά.

Οι ροές μεταναστών προέρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδος. Από την Αιτωλοακαρνανία όμως η πρώτη παρουσία είναι τριών τότε νέων ανθρώπων από την Περίστα Ναυπακτίας το 1888. Αυτοί εγκαταστάθηκαν στη Νέα Υόρκη ύστερα από ένα ταξίδι-οδύσσεια. Πρόκειται για τον Ιωάννη Χατζηνικολάου, Γεώργιο Ανδρεόπουλο, Αθανάσιο Ταρκαζίκη.

Στην αρχή έζησαν στην Μadison Street. Εργάστηκαν σε δημοτικά έργα της πόλης ή ως μικροπωλητές λουλουδιών, φρούτων, ξηρών καρπών κ.α. Η βελτίωση του βιωτικού τους επιπέδου παρακίνησε και άλλους Αιτωλοακαρνάνες να έρθουν ιδίως από την ευρύτερη περιοχή της Ναυπακτίας.

Ως αποτέλεσμα ήταν η ίδρυση της Ναυπακτιακής Αδελφότητας Νέας Υόρκης, η οποία παρουσίασε πολυσχιδής δράση. Πρώτος πρόεδρος της ήταν ο Γεώργιος Κομματάς. Πολλοί από τους μετανάστες ρίσκαραν ακόμα και να γυρίσουν στην πατρίδα για να πολεμήσουν στους Βαλκανικούς Πολέμους και τη Μικρασιατική καταστροφή.  Αιτωλοακαρνάνες μετανάστες βρέθηκαν και σε άλλες αμερικάνικές πόλεις την ίδια περίοδο όπως ο Θανάσης Βαλαώρας στην Ιντιανάπολη της Ιντιάνα.
Αυτοί ήταν η πρώτη γενιά της πρώιμης θα λέγαμε μεταναστευτικής περιόδου.  Έκτοτε ακολούθησαν πολλές μεταναστευτικές ροές που τη μεταπολεμική περίοδο βοήθησαν καθοριστικά τη γενέτειρα πατρίδα.


Διαβάστε περισσότερα για τους πρώτους Αιτωλοακαρνάνες μετανάστες στον Εθνικό Κήρυκα:
Οι πρώτοι Ναυπάκτιοι μετανάστες στις ΗΠΑ πουλούσαν λουλούδια στους δρόμους του Μανχάταν
AgrinioNews

Πηγή ανάρτησης: www.agrinionews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE