links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Η πρώτη φορά που τανκ γκρέμισε την πύλη του Πολυτεχνείου ήταν στα Δεκεμβριανά. Η επιδρομή των Βρετανών και η εξόντωση των φοιτητών που ετοίμαζαν επίθεση στην Γενική Ασφάλεια

Στις 5 Δεκεμβρίου 1944 ξεσπούσαν τα Δεκεμβριανά στην Αθήνα. Αφορμή για τη σύγκρουση αποτέλεσε η αιματηρή κατάληξη του συλλαλητηρίου του ΕΑΜ στην Πλατεία Συντάγματος.  Η αντιπαράθεση προήλθε από το κενό εξουσίας, που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα μετά την αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων κατοχής τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. 

Όλα ξεκίνησαν στις 3 Δεκεμβρίου 1944 όταν το ΕΑΜ διοργάνωσε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά του αφοπλισμού των αντιστασιακών οργανώσεων της κατοχής, που αποφασίστηκε από τη κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό το Γεώργιο Παπανδρέου. Στην απόφαση αποστράτευσης του ΕΛΑΣ, αντιτάχθηκε αμέσως το ΚΚΕ και απέσυρε τους υπουργούς του από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Σε μία επίδειξη ισχύος, το ΕΑΜ διοργάνωσε την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου μεγάλο παναθηναϊκό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος. Υπολογίζεται ότι πήραν μέρος πάνω από 100.000 άνθρωποι, ενώ κάποιοι ιστορικοί τους ανεβάζουν και στις 500.000. Το συλλαλητήριο απαγορεύτηκε και οι κυβερνητικές δυνάμεις με την υποστήριξη των Βρετανών, άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους με αποτέλεσμα 30 άνθρωποι να σκοτωθούν. Ακολούθησε νέο συλλαλητήριο την επομένη για τις κηδείες των θυμάτων. Και αυτό βάφτηκε στο αίμα.

Η έναρξη των συγκρούσεων και η άγνωστη μάχη στο Πολυτεχνείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE