links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Άγιο Όρος. Το “Περιβόλι της Παναγίας” (🔗mountathosinfos.gr)

Monastery-Esfigmenou
Πηγή κειμένου και φωτογραφιών:  mountathosinfos.gr
Το Άγιο Όρος βρίσκεται στο τρίτο, ανατολικότερο πόδι της Χαλκιδικής στην Κεντρική Μακεδονία. Αποτελώντας το ίδιο μια μικρότερη χερσόνησο, το Άγιο Όρος μπαίνει στη θάλασσα του Αιγαίου για 50 χιλιόμετρα, ενώ το πλάτος του κυμαίνεται από 7 έως και 12 χιλιόμετρα. 

Η συνολική έκτασή του φτάνει τα 330 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο ορεινός όγκος έχει απόκρυμνες πλαγιές με πυκνό δάσος φτάνοντας σε ύψος τα 2033 μέτρα. Η ψηλότερη κορυφή του έχει ένα χαρακτηριστικό κωνοειδές σχήμα. (βλέπε 3-D μακέτα)

Η ελληνική μυθολογία αφηγείται δύο διαφορετικές εκδοχές σχετικά με τη γέννηση του Αγίου Όρους. Και οι δύο έχουν να κάνουν με τις περίφημες ¨Γιγαντομαχίες», δηλαδή τη μάχη ανάμεσα στους «Γίγαντες» και τους Ολύμπιους θεούς.


Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, ο γίγαντας Άθως πέταξε ένα τεράστιο βράχο εναντίον του Ποσειδώνα, ο οποίος χωρίς να βρει στόχο έπεσε στο Αιγαίο και δημιούργησε τον Αθωνικό ορεινό όγκο. Στη δεύτερη εκδοχή, ο Ποσειδώνας χρησιμοποίησε το βουνό ως σημείο ταφής του ηττημένου γίγαντα.  
Monastery-Grigoriou
Η Μονή Γρηγορίου είναι κτισμένη πάνω στη θάλασσα, τον 14ο αιώνα και είναι αφιερωμένη στον ‘Αγ. Νικόλαο

Στα αρχαία χρόνια, υπάρχουν πολλές αναφορές στο Άγιο Όρος σε κείμενα, όπως από τον Όμηρο στην Ιλιάδα, τον Ηρόδοτο, τον Στράβωνα (Έλληνα γεωγράφο) κα. Η χερσόνησος ήταν μέσα στην πορεία εισβολής του Ξέρξη Ι της Περσίας γύρω στο 438 πΧ, ενώ μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο αρχιτέκτονας Δεινοκράτης είχε προτείνει όλο το βουνό να λαξευτεί με τη μορφή του Αλέξανδρου.  
Pantokratoros-monastery
Μονή Παντοκράτορος : Το μοναστήρι είναι κτισμένο δίπλα στη θάλασσα και είναι αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρα.
Τα χριστιανικά χρόνια είναι η περίοδος που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στο Άγιο Όρος, μετατρέποντας την περιοχή σε ένα πνευματικό – θρησκευτικό κέντρο, στη μεγαλύτερη μοναστική κοινότητα της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης. 

Monastery-Xenophontos
Η Μονή Ξενοφώντος είναι κτισμένη πάνω στη θάλασσα, ανάμεσα στις Μονές Δοχειαρίου και Αγ. Παντελεήμονος.
Λέγεται πως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της Παρθένου Μαρίας με τον Ιωάννη για να συναντήσουν τον Λάζαρο στην Κύπρο. μια καταιγίδα τους ανάγκασε να σταματήσουν στο Άγιο Όρος, στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται η Μονή Ιβήρων. Η Παναγία θαύμασε την ομορφιά του τόπου και ζήτησε από τον Θεό να της προσφέρει την Αθωνική Χερσόνησο ως δώρο. Μια φωνή απάντησε «ας  γίνει αυτός ο τόπος η κληρονομιά και ο κήπος σου, ένας παράδεισος και ένα καταφύγιο σωτηρίας για όσους αναζητούν τη σωτηρία». Από τότε, το Άγιο Όρος είναι γνωστό και ως «Περιβόλι της Παναγίας», όπου ισχύει το «Άβατον» και δεν επιτρέπεται η είσοδος στις γυναίκες και τα παιδιά. 

Monastery-Hilandar
Η Μονή Χιλανδαρίου είναι ένα σερβικό μοναστήρι και είναι 4ο στην ιεραρχία των Αγιορείτικων Μονών.
Ο ακριβής χρόνος κατά τον οποίο οι πρώτοι ασκητές μοναχοί πήγαν στο Άγιο Όρος εκτιμάται ότι είναι ο 3ος – 4ος αιώνας μΧ. Περισσότερα στοιχεία ξεκινάμε να έχουμε μετά την ισλαμική κατάληψη της Αιγύπτου (7ος αι,) όταν και πολλοί ορθόδοξοι μοναχοί της Αιγύπτου ξεκίνησαν για καινούριους τόπους, ανάμεσα στους οποίους και το Άγιο Όρος. Στη βιογραφία του, ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης γράφει για τους μοναχούς ότι «…έκτιζαν ξύλινες καλύβες με αχυρένιες στέγες… και μαζεύοντας καρπούς από τα άγρια δέντρα κατάφερναν να βρίσκουν την τροφή τους…» Κατά τη διάρκεια των επόμενων αιώνων, η Αθωνική κοινότητα πέρασε μέσα από περιόδους ευημερίας αλλά και εντάσεων. 
Monastery-Panteleimon
Η Μονή Αγίου Παντελεήμονος ιδρύθηκε στις αρχές του 11ου αι. στην θέση του σημερινού Παλαιομοναστηρου ή Σκήτη Βογοροδιτσα. Παλαιότερα ονομαζόταν Μονή Θασσαλονικέως και αργότερα Μονή Ξυλουργού.

Από το 1926, το Άγιο Όρος αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του ελληνικού κράτους.

Σήμερα στο Άγιον Όρος υπάρχουν 20 μοναστήρια.
17 από αυτά είναι Ελληνικά: Μεγίστης Λαύρας, Βατοπεδίου, Ιβήρων, Κουτλουμουσίου, Αγίου Παύλου, Διονυσίου, Ξενοφώντος, Σταυρονικίτα, Γρηγορίου, Κωνσταμονίτου, Εσφιγμένου, Δοχειαρίου, Καρακάλου, Ξηροποτάμου, Παντοκράτορος, Σίμωνος Πέτρας, Φιλοθέου.
1 μονή είναι Ρωσική: Αγίου Παντελεήμωνος, 1 είναι Σέρβικη: Χιλανδαρίου και 1 είναι Βουλγάρικη: Ζωγράφου., 12 Σκήτες και 700 Κελιά, ενώ ο πληθυσμός του πλησιάζει τους 1000 μοναχούς. 

Monastery-Dionisiou
Μονή Διονυσίου, Χτίστηκε στα μέσα του 14ου αιώνα από τον μοναχό Διονύσιο απο την Κορησό Καστοριάς


Τα 20 μοναστήρια..
Μονή ΞηροποτάμουΜονή Μεγίστης ΛαύραςΜονή ΚωνσταμονίτουΜονή Διονυσίου
Μονή ΠαντοκράτοροςΜονή Αγίου ΠαντελεήμονοςΙερά Μονή ΓρηγορίουΜονή Ιβήρων
Μονή ΚουτλουμουσίουΜονή ΣταυρονικήταΜονή ΦιλοθέουΜονή Εσφιγμένου
Μονή ΧιλανδαρίουΜονή Αγίου ΠαύλουΜονή ΚαρακάλλουΜονή Ξενοφώντος
Μονή ΒατοπεδίουΜονή Σίμωνος ΠέτραςΜονή ΖωγράφουΜονή Δοχειαρίου

Monastery-Xeropotamou
     Μονή Ξηροποτάμου: Το μοναστήρι βρίσκεται στη μέση της αθωνικής χερσονήσου και είναι αφιερωμένο στους 40 Μαρτύρους.

Η είσοδος επιτρέπεται μόνο με την έκδοση του «Διαμονητηρίου», μιας ειδικής άδειας που εκδίδεται από τα γραφεία προσκυνητών της Ιεράς Επιστασίας στη Θεσσαλονίκη και την Ουρανούπολη Χαλκιδικής. Η μεταφορά στο Άγιο Όρος γίνεται μόνο με πλοιάριο. 

Monastery-Xenophontos
Μονή Ξενοφώντος:   Το νέο Καθολικό της Μονής κτίστηκε στις αρχές του 19ου αι. και εκεί βρίσκονται δυο ψηφιδωτές εικόνες του Αγ. Δημητρίου και του Αγ. Γεωργίου

Από το 1988, το Άγιο Όρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO λόγω της μοναδικής αξίας του σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχετικό ιστότοπο της UNESCO, πρόκειται για έναν «τεράστιο πλούτο ιστορικής, καλλιτεχνικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που διαφυλάσσεται από μια μοναστική κοινότητα για 12 αιώνες και που αποτελεί ένα ζωντανό αρχείο δραστηριοτήτων. 

Monastery-Iveron
     Μονή Ιβήρων:   Ο 16ος αιώνας υπήρξε περίοδος ευημερίας για το μοναστήρι και έχει διακοσμηθεί με υπέροχα έργα ζωγραφικής

Παράλληλα, ο τόπος διατηρεί πλούσια χλωρίδα και πανίδα χάρη στην προσεκτική διαχείριση των δασών και την εφαρμογή παραδοσιακών γεωργικών πρακτικών. Λόγω του πλούτου της πανίδας της περιοχής, η χερσόνησος του Άθω είναι μέλος του  Ευρωπαϊκού Δικτύου NATURA 2000.


Πηγή κειμένου και φωτογραφιών: 
mountathosinfos.gr 

Χρήσιμα                                                         Άλλες Πληροφορίες
Τηλέφωνα Αγίου Όρους
Μονές & Σκήτες
Δρομολόγια Λεωφορείων
Διαμονητήριο για Άγιο Όρος
Όσα πρέπει να γνωρίζετε
TAXI :
Γρηγόρης : +30 6944 454 318Κώστας : +30 6944 277 477

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE