links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Άγγελος Παναγιωτίδης: «Οι ελιές της Αμφιλοχίας πηγή έμπνευσης για τα έργα μου»

panagiotidis_iaitoloakarnania.gr_.jpg Οι… ρίζες από την Αμφιλοχία, το ταλέντο, η αφοσίωση και τα κομψά δημιουργήματα «μπόλιασαν» με αγάπη και θαυμασμό αμέτρητους ανθρώπους από όλα τα μήκη και πλάτη της γης. 

Ο εξαίρετος γλύπτης, Άγγελος Παναγιωτίδης, απέκτησε διεθνής φήμη τόσο λόγω της δημιουργίας του έργου «Ελιά το δέντρο της Αθήνας»  που εκτέθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Ο Άγγελος Παναγιωτίδης γεννήθηκε στην Αμφιλοχία το 1950, με τα παιδικά χρόνια στους ελαιώνες να τον σημαδεύουν για πάντα. Η ελιά αποτέλεσε πηγή έμπνευσης στη ζωή του, αφού ασχολήθηκε με την γλυπτική και το φιλοτέχνημα της ελιάς.
“Δεν θα ξεχάσω τα παιχνίδια στους ελαιώνες της Αμφιλοχίας, μια πόλη γεμάτη ελιές“
Παρουσίασε τα πρώτα του έργα στο ατελιέ του το 1990, μετά από 20 χρόνια έρευνας σ’ όλα τα μέταλλα που χρησιμοποιεί η γλυπτική. Η βαθιά γνώση των υλικών, η οποία κατακτήθηκε στη μακρόχρονη προσπάθεια, οδήγησε τα χέρια του στη δημιουργία γλυπτών-δέντρων, που φαντάζουν αχειροποίητα.
Με έργα του γλύπτη έχουν τιμηθεί σπουδαία πρόσωπα του αθλητισμού και της πολιτικής, ενώ η έκθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η παράδοση έργου του σε ειδική εκδήλωση στο Σινικό Τείχος, αλλά και αμέτρητες εκθέσεις σε διαφόρους καλλιτεχνικούς χώρους του κόσμου.

Τα δέντρα του, οι κορμοί, τα φύλλα και τα ανεμοδαρμένα έργα έχουν μαγνητίσει άπειρα βλέμματα που χάθηκαν για λίγο μέσα στους ασημόχρυσους ελαιώνες του Άγγελου Παναγιωτίδη.
Ο Άγγελος Παναγιωτίδης είναι ο πρώτος Έλληνας γλύπτης που άρχισε να φιλοτεχνεί ελιές.
Πως θυμάστε να ξεκινάτε το ταξίδι της γλυπτικής;
«Από μικρό παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου στην Αμφιλοχία, μια πόλη γεμάτη ελιές, να εξερευνώ αυτό το ευλογημένο δέντρο. Μελέτησε το δέντρο σε όλες τις φάσεις της ζωής και τις αλλαγές μέσα στο χρόνο, με ακρίβεια γεωπόνου, με το πάθος του καλλιεργητή και κυρίως με την κομψότητα του ποιητή. Αργότερα άρχισα να κατασκευάσω ελιές και να πειραματίζομαι με τα μέταλλα. Είμαι αυτοδίδακτος, χωρίς κανένας ποτέ να μου μάθει την γλυπτική. Αργότερα ήρθε και η έκθεση στη γκαλερί Titanium το 1995 και απ’ όπου ξεκίνησε κι επίσημα το ταξίδι της γλυπτικής».

Τι σημαίνει για εσάς η ελιά;




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE