links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Γεμιστά με τραχανά στο φούρνο ..

Γεμιστά με τραχανά στο φούρνο

Υλικά

15 ντομάτες ή πιπεριές και ντομάτες
4 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες
2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
½  ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλ. φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
1 κ.σ. κύμινο τριμμένο
300 γρ. τραχανάς ολικής αλέσεως ή χόντρος
1 ½ φλ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τα λαχανικά, κόβουμε οριζοντίως ένα καπελάκι από τις ντομάτες και τις αδειάζουμε προσεκτικά με ένα κοφτερό κουταλάκι. Κρατάμε σε μπολ τη σάρκα τους, τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και ελάχιστη ζάχαρη και τις βάζουμε ανάποδα στο ταψί που θα τις ψήσουμε. Κόβουμε οριζοντίως ένα καπελάκι από τις πιπεριές και τις αδειάζουμε προσεκτικά από τους σπόρους και τις μεμβράνες.
Τις αφήνουμε στην άκρη. Ψιλοκόβουμε τη σάρκα της ντομάτας αφαιρώντας τα σκληρά λευκά μέρη, αν υπάρχουν. Ζεσταίνουμε το 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε το κύμινο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε να αλειφθεί με το λάδι και προσθέτουμε τη ντομάτα και ½ φλιτζάνι νερό. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει λίγο η ντομάτα και να βγάλει τα υγρά της, γύρω στα 5 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε. Αν η γέμιση είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Γυρίζουμε τις ντομάτες όρθιες, βάζουμε στο ταψί και τις πιπεριές και γεμίζουμε τα λαχανικά κατά τα 2/3 ώστε να έχει περιθώριο το ρύζι να φουσκώσει και τοποθετούμε τα καπάκια τους.
Ρίχνουμε σε μπολ 1 φλ. νερό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 κ.γ αλάτι. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε γύρω στα 30 λεπτά. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε άλλα 10 λεπτά.
Αφήνουμε να μείνουν 15 λεπτά και σερβίρουμε.

Α.Τ.
https://www.athinorama.gr/images/umami/header.jpg

Πηγή ανάρτησης: www.athinorama.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE