links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Δόρα Στράτου. Ο πατέρας της, που διετέλεσε πρωθυπουργός, εκτελέστηκε στη "δίκη των έξι" και η χούντα τη φυλάκισε επειδή έκρυψε στο σπίτι της τον Χρήστο Λαμπράκη

Tο 1915 ο πολιτικός Νικόλαος Στράτος είναι υπέρ της ουδετερότητας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και πλέον, είναι πολέμιος του Βενιζέλου. Η εποχή του εθνικού διχασμού έρχεται και ο Στράτος έχει διαλέξει την πλευρά του Βασιλιά.

Όταν ξεσπά ο πόλεμος δεν τάσσεται με τους Γερμανούς, αλλά είναι αντίθετος και με τη συμμαχία της Ανταντ, την οποία στήριζε ολόθερμα ο Βενιζέλος πιστεύοντας ότι η χώρα θα βγει κερδισμένη.
Όταν ο Βενιζέλος έγινε αδιαμφισβήτητος ηγέτης της χώρας, ο Στράτος υπήρξε μετρημένος στις απόψεις του και δεν ακολούθησε τις ακραίες αντιδράσεις των φιλοβασιλικών.

Κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, την πρώτη Νοεμβρίου του 1920, ο Βενιζέλος χάνει τις εκλογές και ο Γούναρης σχηματίζει κυβέρνηση. Ο Νικόλαος Στράτος διαφωνεί με τους χειρισμούς της κυβέρνησής του και το 1922 συμμετέχει στην ανατροπή του Γούναρη από την πρωθυπουργία.
Σχηματίζει ο ίδιος μια βραχύβια κυβέρνηση και για λίγες μέρες γίνεται πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια, ο νέος συνασπισμός σχηματίζει την κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη και ο ίδιος αναλαμβάνει υπουργός εξωτερικών.
Τότε καταρρέει το μέτωπο και συντελείται η μικρασιατική τραγωδία.

Ο Νικόλαος Στράτος διαχώρισε τη θέση του από την πολιτική της κυβέρνησής του
Ο Νικόλαος Στράτος διαχώρισε τη θέση του από την πολιτική της κυβέρνησής του

Η επαναστατική επιτροπή, υπό την πίεση του λαού και των στρατιωτικών, συλλαμβάνει τους πρωταγωνιστές της πολιτικής και στρατιωτικής ζωής και τους απαγγέλλει κατηγορίες.
«Η δίκη των έξ» όπως έμεινε στην ιστορία, είχε κατηγορούμενο και τον Στράτο.
Αν και πίστευε, όπως όλοι οι κατηγορούμενοι,  στην αθωότητά του και υπερασπίστηκε με δυναμισμό τις επιλογές του, καταδικάστηκε σε θάνατο για έσχατη προδοσία.
Αρνήθηκε να υποκριθεί τον άρρωστο για να τον φυγαδεύσουν από το νοσοκομείο και δεν διαχώρισε τη θέση από τους άλλους κατηγορούμενους όπως τον συμβούλευσαν.
Δεν πίστεψε ποτέ ότι θα κριθεί ένοχος και ούτε που φαντάστηκε ότι θα τον εκτελέσουν.
Αγωνιούσε για την κόρη του Δωροθέα και το γιο του Ανδρέα, αλλά δεν υποχώρησε από τις αρχές του................


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE