links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

1 Γλυκό & 1 Αλμυρό... του Άκη Πετρετζίκη...

Τάρτα με κατσικίσιο τυρί και πράσο
Second logo ce1866934b97b21d65dece06bb28e401b9f144bbf95a2a1a0f95fae5ceefd95a

Τάρτα με κατσικίσιο τυρί και πράσο


Συστατικά

    2 κ.σ. ελαιόλαδο
    1 πράσο, μόνο το λευκό μέρος
    4 φρέσκα κρεμμυδάκια
    2 σκ. σκόρδο
    2 κ.σ. δυόσμο, μόνο τα φύλλα
    αλάτι
    πιπέρι
    1 κ.γ. μουστάρδα ντιζόν
    250 γρ. γιαούρτι
    2 αυγά μέτρια
    ½ κ.γ μπούκοβο
    4 φύλλα κρούστας
    50 γρ. ελαιόλαδο, για το άλειμμα των φύλλων
    150 γρ. κατσικίσιο τυρί
    100 γρ. φέτα

Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  • Ψιλοκόβουμε το πράσο και το ρίχνουμε στο τηγάνι για 2-3 λεπτά.
  • Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και τα σοτάρουμε μαζί με το πράσο για 1-2 λεπτά ακόμα. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αδειάζουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ.
  • Ψιλοκόβουμε το δυόσμο και τον ρίχνουμε στο μπολ με τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με τη βοήθεια μίας ξύλινης κουτάλας. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
  • Ανακατεύουμε σε ένα άλλο μπολ τη μουστάρδα, το γιαούρτι, τα αυγά και το μπούκοβο με ένα σύρμα χειρός. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
  • Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στη μέση κατά πλάτος. Αρχίζουμε να απλώνουμε τα φύλλα κρούστας ένα ένα σε μία στρογγυλή αποσπώμενη φόρμα 23 εκ. καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα ενώ παράλληλα λαδώνουμε ελαφρά με ένα πινέλο το κάθε φύλλο.  
  • Κάθε φύλλο το απλώνουμε λίγο πιο δίπλα από το προηγούμενο για να καλύψουμε όλο τον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας. Δεν ξεχνάμε να λαδώνουμε το πρώτο φύλλο πριν προσθέσουμε το επόμενο. Παίρνουμε τις άκρες των φύλλων που βγαίνουν εκτός φόρμας και τις γυρνάμε προς τα μέσα φτιάχνοντας τα τοιχώματα της τάρτας να έχουν ύψος 5-6 εκ..
  • Σπάμε με τα χέρια μας το κατσικίσιο τυρί και τη φέτα. Κρατάμε τη μισή ποσότητα σε ένα μπολ και την υπόλοιπη ποσότητα την απλώνουμε στον πάτο της τάρτας που ετοιμάσαμε. Απλώνουμε πάνω από τα τυριά τα μισά λαχανικά που κρατήσαμε στο μπολ. Περιχύνουμε με το μείγμα γιαουρτιού. Πάνω από το μείγμα γιαουρτιού απλώνουμε τα υπόλοιπα τυριά και τα υπόλοιπα λαχανικά.
  • Ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να σφίξει η γέμιση της τάρτας και να χρυσαφίσουν τα φύλλα.
  • Αφαιρούμε τη φόρμα από τη φωτιά και αφήνουμε πάνω σε μία σχάρα να κρυώσει για 30 λεπτά. Στη συνέχεια ξεφορμάρουμε, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με το φρέσκο κρεμμυδάκι.

Για το σερβίρισμα
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο σε ροδέλες

Νηστίσιμη μπουγάτσα

Μπουγάτσα.jpg
Second logo ce1866934b97b21d65dece06bb28e401b9f144bbf95a2a1a0f95fae5ceefd95a

Συστατικά
  • 300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 λίτρο γάλα καρύδας
  • 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 30 γρ. μαργαρίνη
  • 2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 850 γρ. σφολιάτα
  • 50 γρ. καρύδα τριμμένη
  • ½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη

Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε τη ζάχαρη και το γάλα καρύδας.
  • Μεταφέρουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί ανακατεύοντας με ένα σύρμα.
  • Όταν πάρει βράση ρίχνουμε το σιμιγδάλι, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα από το λεμόνι και συνεχίζουμε να χτυπάμε για να πήξει η κρέμα.
  • Όταν είναι έτοιμη αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μαργαρίνη και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε με το σύρμα για να ομογενοποιηθούν τα υλικά και την αφήνουμε να κρυώσει.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
  • Απλώνουμε τα φύλλα σφολιάτας στην επιφάνεια εργασίας μας και περνάμε απαλά με τον πλάστη για να ισιώσουν.
  • Αλείφουμε με μαργαρίνη ένα αντικολλητικό ταψί 25x32εκ. και στρώνουμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας. Πιέζουμε με τα χέρια μας για να απλωθεί ομοιόμορφα.
  • Μεταφέρουμε στο ταψί την κρέμα και την απλώνουμε για να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
  • Ρίχνουμε την τριμμένη καρύδα και την κανέλα σε σκόνη. Απλώνουμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και σκεπάζουμε τη γέμιση. Πιέζουμε τις άκρες για να ενωθούν τα δύο φύλλα. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε ψηλή σχάρα για 30-40 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη την βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.



Για το σερβίρισμα
  • Μεταφέρουμε τη μπουγάτσα σε ένα ξύλο κοπής και κόβουμε σε κομμάτια.
  • Ρίχνουμε άχνη ζάχαρη και κανέλα σε σκόνη.

Πηγή ανάρτησης: akispetretzikis.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE