links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Συγκλονιστικό: Δείτε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο με χρώμα [video]

Το Δυτικό Μέτωπο είναι πλέον έγχρωμο! Το πολυαναμενόμενο νέο ντοκιμαντέρ του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη φιλοδοξεί να μεταφέρει την "εμπειρία" του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στους θεατές με "σημερινούς" όρους.

Ο βραβευμένος με τρία Όσκαρ σκηνοθέτης του "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών", Πίτερ Τζάκσον, επιστρέφει στην μεγάλη οθόνη με ένα από τα πιο φιλόδοξα project του. Ένα ντοκιμαντέρ που μετατρέπει τις εικόνες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου σε "σημερινές" και δίνει φωνή στους "βωβούς" στρατιώτες των αρχειακών φιλμ.
Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ που θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Οκτωβρίου στο BFI London Film Festival, "They Shall Not Grow Older", είναι "δανεισμένος" από ένα ποίημα του Robert Lawrence Binyon για τους Βρετανούς πεσόντες του "Μεγάλου Πολέμου" και μαρτυρά τις αληθινές προθέσεις του σκηνοθέτη.
https://i.ytimg.com/vi/D6Do1p1CWyc/maxresdefault.jpg
Όπως ο ίδιος λέει, είναι ένα έργο αγάπης προς τιμήν όλων αυτών που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο που τελείωσε πριν από 100 χρόνια, ώστε να μην ξεχαστούν ποτέ.
Σκοπός του δεν ήταν απλά να γυρίσει ένα ακόμη ντοκιμαντέρ στηριγμένο σε "επίκαιρα" της εποχής. Ούτε να παρουσιάσει ένα υλικό που λόγω της φθοράς του χρόνου και των περιορισμένων τεχνικών μέσων εκείνης της εποχής θα έμοιαζε "ξένο" στους θεατές.
Σκοπός του ήταν να μεταφέρει όσα συνέβησαν "τότε" στο "σήμερα" με την μεγαλύτερη δυνατή πιστότητα. Για το λόγο αυτό χρησιμοποίησε τις πλέον σύγχρονες, εξειδικευμένος και ακριβές τεχνικές - άλλωστε κανείς δεν του αμφισβητεί ότι είναι "μάγος" σε αυτά - δίνοντας χρώμα, συγχρονισμένη κίνηση και κυρίως φωνή - στο οπτικό υλικό που παρουσιάζει.
Ένα οπτικό υλικό που συγκεντρώθηκε τόσο από ιστορικά αρχεία και μουσεία, όσο και από τον ίδιο τον Πίτερ Τζάκσον που ταξίδεψε για το σκοπό αυτό στη Γαλλία και τη Φλάνδρα, αφιερώνοντας τέσσερα χρόνια από τη ζωή του.
"Ήθελα όλοι αυτοί οι άνδρες να ανακτήσουν την ανθρώπινη υπόστασή τους και να μη θυμίζουν καρικατούρες του Τσάρλι Τσάπλιν" λέει ο σκηνοθέτης για το τεχνικό επίτευγμά του.
Τα φιλμ καθαρίστηκαν, επιδιορθώθηκαν, απέκτησαν σύγχρονο ρυθμό, χρωματίστηκαν. Και τη συνέχεια ανέλαβαν ειδικοί που "διάβασαν" τα χείλη των ανδρών που μιλούν στα φιλμ, ώστε να τους ακούσουμε για πρώτη φορά να "μιλάνε". Χρησιμοποιήθηκαν επίσης συνεντεύξεις που έδωσαν 120 βετεράνοι το 1964 εξιστορώντας όσα έζησαν στον πόλεμο.
"Δεν είναι η ιστορία του πολέμου, είναι η ανθρώπινη εμπειρία του να πολεμάς σε αυτόν" αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νεοζηλανδός σκηνοθέτης συνοψίζοντας το τι να περιμένουμε από μία από τις πλέον αναμενόμενες κινηματογραφικές εμπειρίες της χρονιάς.

Δείτε εδώ το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ


News 24/7
ΠΗΓΗ: www.news247.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE