links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Μουσταλευριά!!!

moustalevria2.jpg Φτιάχνουμε το πιο αγνό γλυκό από το νέκταρ των σταφυλιών, όπως πέρασε από γενιά σε γενιά εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Κυρίες και κύριοι, αν οι Γάλλοι έχουν την κρεμ καραμελέ και οι Ισπανοί την κρέμα καταλάνα, στην Ελλάδα η πιο βελούδινη κρέμα προέρχεται από το πιο ευλογημένο φυτό αυτής της γης: το σταφύλι.
Έφτασε στα χέρια μου ξανθός, εκλεκτός μούστος και έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω μια από τις πιο κλασικές κρέμες της ελληνικής ζαχαροπλαστικής. Η μουσταλευριά δεν είναι απλά βελούδινη και ολόγλυκια, είναι και υγιεινή. Γιατί; Μα επειδή δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη και χρωστά τη γλύκα της στα φυσικά σάκχαρα του σταφυλιού. Έτσι, προσφέρει υπέροχα στοιχεία του σταφυλιού, αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά και είναι και μοναδικά γλυκό.
Ο μούστος είναι ο χυμός που παίρνει κανείς από τα σταφύλια αμέσως μετά τον τρύγο. Για να γίνει όμως μουσταλευριά ή πετιμέζι πρέπει να «κόψει» ο βρασμός του. Η παράδοση θέλει τις γυναίκες να προσθέτουν στο καζάνι με το μούστο καθαρή στάχτη από ξύλο (και μόνο). Άφηναν το μούστο όλο το βράδυ και ο βρασμός σταματούσε. Παράλληλα η στάχτη καθόταν στον πάτο ως ίζημα και έπαιρναν με κουτάλα τον «κομμένο» μούστο.

Υλικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE