
Έφτασε στα χέρια μου ξανθός, εκλεκτός μούστος και έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω μια από τις πιο κλασικές κρέμες της ελληνικής ζαχαροπλαστικής. Η μουσταλευριά δεν είναι απλά βελούδινη και ολόγλυκια, είναι και υγιεινή. Γιατί; Μα επειδή δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη και χρωστά τη γλύκα της στα φυσικά σάκχαρα του σταφυλιού. Έτσι, προσφέρει υπέροχα στοιχεία του σταφυλιού, αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά και είναι και μοναδικά γλυκό.
Ο μούστος είναι ο χυμός που παίρνει κανείς από τα σταφύλια αμέσως μετά τον τρύγο. Για να γίνει όμως μουσταλευριά ή πετιμέζι πρέπει να «κόψει» ο βρασμός του. Η παράδοση θέλει τις γυναίκες να προσθέτουν στο καζάνι με το μούστο καθαρή στάχτη από ξύλο (και μόνο). Άφηναν το μούστο όλο το βράδυ και ο βρασμός σταματούσε. Παράλληλα η στάχτη καθόταν στον πάτο ως ίζημα και έπαιρναν με κουτάλα τον «κομμένο» μούστο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου